:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 365,684,649
Активни 1,550
Страници 35,516
За един ден 1,302,066

Поглед отвън

"Лез еко", ПарижОт една "малка" страна в Източна Европа, та на друга. България наследи Естония в ротационното председателство на Съвета на ЕС, пише френският икономически всекидневник.

Може да възникнат въпроси, когато една "малка" страна е натоварена да дирижира срещите на министрите в ЕС през период с много натоварен дневен ред, какъвто е краят на мандата (на Еврокомисията и Европарламента - бел. ред.). Но такива са правилата на ротационното председателство и Брюксел очаква преди всичко техническа работа с Европарламента по много тестове в заключителния етап на разискването им. Големите държави и председателят на Европейския съвет Доналд Туск остават на кормилото по големите теми като Брекзит и бъдещето на еврозоната.

За българското председателство упражнението е преди всичко възможност да извади на преден план една централна тема от своя гледна точка - както направи Естония с цифровата икономика. България избра задълбочаването на отношенията със Западните Балкани. "Те имат нужда от ясна европейска перспектива и от свързаност както помежду си, така и с държавите - членки на ЕС", настоява тя, сочейки планове в сферата на транспорта, енергетиката, дигитализацията и образованието.

Общо е желанието да се изтъкат връзки в този район срещу заплахата, идваща от руското и турското влияние. Но западните държави ще бъдат бдителни тази тема да не се съчетава със споменаване на бъдещи присъединявания към ЕС - дебат, който те преценяват като преждевременен и политически неподходящ.Хърватия - tportal.hr

Най-корумпираната

Българският президент Румен Радев наложи вето на Закона за борба с корупцията, който парламентът одобри, с аргумента, че законът няма да засили работата срещу корупционните мрежи. Радев обяви това само ден след като България, най-бедната държава в ЕС, пое 6-месечното председателство на съюза. За пръв път балканска страна поема тази роля.

България не постигна особен успех в борбата с корупцията и организираната престъпност, затова и Еврокомисията много пъти я призовава за дела срещу корумпирани чиновници. Според "Трансперънси интернешънъл" България е най-корумпираната държава в ЕС.

492
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД