:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Те са назначени и получават заплати директно от Анкара
Главният прокурор и американският посланик Ерик Рубин бяха на среща при Бойко Борисов по случая
СТАТИСТИКИ
Общо 377,769,768
Активни 1,743
Страници 73,620
За един ден 1,302,066

Януари е най-"Радичковият" месец

Предстои театрален фест, пътува и изложба с фотографии по "Неосветените дворове"
снимка: БНР
Йордан Радичков-внук е инициатор на изложбата "Неосветените дворове", която ще покаже пътуването на дядо му из Сибир през 60-те години на миналия век.
Две събития, вдъхновени от Йордан Радичков, ще се състоят в знаковия за творчеството и живота на писателя (той почина на 21 януари 2004 г.) най-лют зимен месец.

Актьорите Елена Петрова и Иван Радоев откриват второто издание на "Януари - Фестивал на българската драматургия" със спектакъл по Яворов, посветен на 140-годишнината от рождението на поета. Домакин на фестивала, който ще продължи от 8 до 21 януари, е "Нов театър - НДК". "Такъв фестивал у нас няма, а и София няма своя театрален фестивал. На това се дължи огромният потенциал на "Януари" за развитие и за влияние върху театралния живот у нас, съобщи Бойко Илиев, режисьор и автор на спектакъла по Яворов, инициатор на фестивала и основател на "Нов театър - НДК".

По думите на Радичков от едноименното негово произведение, "януари е най-българският месец". Покойният писател е кръстник и патрон на форума за българска драматургия със съгласието и одобрението на неговия син. Лого на фестивала е една от рисунките на Радичков към "Ние, врабчетата", защото и врабчетата са си най-български и остават тук дори в най-тежкото време, когато всички прелетни птици са отлетели на юг, коментира Бойко Илиев.

Из страната пък ще попътува изложба със снимки на Йордан Радичков от необичайния му преход из Сибир в края на 60-те години, от който се връща със своята книга "Неосветените дворове". Внукът на писателя отбелязва, че предстоят разговори за подходящите места, а в края на февруари експозицията отново ще може да се види в София. Снимките показват маршрутите на четири месеца пребиваване с различни пейзажи, лица, с придвижване чрез самолет, всъдеход, джипове, еленов впряг. За почитателите на книгата е голямо преживяване да видят тези кадри, да разпознаят и едно дете, осиновено от еленовъдите, описано в "Неосветените дворове".

Фотографът Александър Сертев прави така, че да възкреси и интересни снимки от силно увредена лента, които на пръв поглед са изгубени завинаги. "От това, от което си мислехме, че нищо няма да излезе, той извади още кадри от пътуването и допринесе изложбата да изглежда по възможно най-добрия начин", посочва още Йордан Радичков - внук.
снимка: "Сега"
Йордан Радичков
424
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД