:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Присъдата на Валентин Димитров е такава заради промяна в закона
С външните заплахи САЩ ще се справя със стратегията „съревнование, сдържане, победа“
Надяват се Москва да спре офанзивата на Анкара в Северна Сирия
Допустим е съюз между мъж и жена, като половият признак не се дублира с джендър
Те искали да правят дрифт на снега с колите
Причината е навлизането на турски военни части в Сирия
СТАТИСТИКИ
Общо 365,451,255
Активни 1,499
Страници 67,910
За един ден 1,302,066

Индия ще ограничи посещенията в Тадж Махал

Тадж Махал
Индия възнамерява да ограничи броя на посетителите, които всекидневно идват да видят Тадж Махал в град Агра, съобщават агенциите. Това е в опит да се съхрани емблематичният мавзолей от 17 в., който е най-голямата туристическа атракция в страната. Милиони, главно индийски туристи, посещават Тадж Махал годишно и броят им расте непрекъснато, тъй като пътуванията стават по-лесни.

Според експерти огромните тълпи ускоряват амортизирането на бялата мраморна гробница, която вече трябва да бъде редовно почиствана, за да не пожълтява от мръсния въздух и може да бъдат засегнати и основите й. В бъдеще само 40 000 местни туристи ще бъдат допускани в историческия комплекс в рамките на дневното работно време, обявиха властите.

Ограниченията няма да засегнат чужденците, които плащат по 1000 рупии (16 долара) за вход. Обикновено индийците плащат само 40 рупии, но ще могат да си купят билет за чужденци, ако искат да заобиколят ограниченията. Тадж Махал е издигнат от монголския владетел Шах Джахан като гробница за любимата му жена Мумтаз Махал, която умира при раждане през 1631.

Желаещите да видят главната крипта, където са грандиозните мраморни гробове на двамата съпрузи, покрити с полускъпоценни камъни, също ще плащат по-скъпо. Решението за ограничаване на броя на посетителите беше взето, след като на 31 декември петима души пострадаха в блъсканицата. Дневно Тадж Махал е посещаван от 10-15 хиляди души, но броят на посетителите е много по-голям през почивните дни и достига до 70 хиляди. През 2016 мавзолеят е бил посетен от около 6,5 млн. души, според статистика на правителството.

307
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД