:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Това можело да се преодолее или чрез избори, или с един демонтаж на това управление и програмно правителство
Простести в Солун. 75 % от гърците не са съгласни в името на северната им съседка, да има думата "Македония"
Частните болници изсмукват обществения ресурс, твърди още сестрата на Борисов пред БНТ
Запазвала се негативната тенденция от 2016-та
Истанбулската конвенция за пръв път поставяла в "толкова сгъстен вид противодействието срещу насилието и защитата на жените"
Целта на Турция не е и никога няма да бъде поставяне под съмнение на сирийската териториална цялост, твърди той
Стотината останали жители на селото искат аптека, чешма, асфалт, канализация
Законопроектът за държавните разходи ще бъде гласуван в Сената на САЩ в понеделник
Ние живеем тук в Ротердам, Холандия, а не в Мароко, Турция или Саудитска Арабия, скандира той
СТАТИСТИКИ
Общо 365,331,860
Активни 1,021
Страници 52,087
За един ден 1,302,066

595 престъпници са на свобода вместо зад решетките

Прокуратурата крие кои са осъдените, които не може да вкара в затвора
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
На 100 престъпници 7 се разхождат на свобода и избягват присъдите си.
595 осъдени на лишаване от свобода са на свобода, показват данните на прокуратурата към 30 септември, предоставени на "Сега". Излиза, че на 100 престъпници 7 се разхождат на свобода и избягват присъдите си.

Прокуратурата не желае да съобщи имената на осъдените, датата на влизането на присъдата им в сила, както и номерата на делата им. И макар че присъдите са публични, според отговора на зам. главния прокурор Мария Шишкова това са лични данни. Освен това по преписките за изпълнението на присъдите информация можел да даде само наблюдаващият ги прокурор. В отговора на Шишкова обаче няма нито номера на преписките, нито имена на наблюдаващи прокурори, от които може да се търсят данните.

Според последния годишен доклад на държавното обвинение в края на 2016 г. има 593 осъдени, които не са вкарани в затвора. Същата година на лишаване от свобода са осъдени 7769 души (от доклада не става ясно при колко от тях присъдата е условна), а 16 - на доживотен затвор. Ако приемем, че при всички става дума за ефективно наказание, излиза, че 7% от осъдените на затвор не са стигнали до него.

Най-много са незадържаните от софийския апелативен район - 234, следват Пловдив със 122 и Велико Търново със 111. На четвърто място е апелативният район на Варна с 92, а Бургас е последен в антикласацията с 29 укриващи се. Интересното е, че и на спецпрокуратурата, която по това време още се занимаваше само с организираната престъпност, й "висят" трима неоткрити престъпници, а на военната, където дела почти няма - двама. Числата показват, че изчезналите осъдени през предишните години са повече - 636 към края на 2015 г. и 712 в края на 2014 г.

Сред известните бегълци са дупнишките братя Галеви и Илиан Тодоров от Перник, осъден за две убийства пред дискотека "Соло". Също и бившият полицай Александър Вълков, осъден за убийство след процес, проточил се 17 г. Преди 2 г. Вълков лично чу 7-годишната си присъда във върховния съд и прокуратурата не направи нищо за задържането му.

През 2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров предложи и парламентът прие промени в НПК, според които на осъдените със забрана да напускат страната се отнемат личните документи и се издават заместващи. Тази мярка не проработи, защото трябват и промени в Закона за личните документи. "Ще бъдат предприети действия за обсъждане на законодателни промени в следващото Народно събрание", заявиха от МВР точно преди старта на новия парламент. Досега това не е направено.

Сред последните промени в НПК, писани и приети набързо през лятото, попадна и тази, че съдебните актове по ефективните присъди вече се публикуват в интернет не незабавно, а след като прокуратурата даде знак, че са предприети действия по изпълнението на присъдата. Абсурдността идва от това, че осъдените не чакат на онлайн регистрите, за да се информират за съдебните решения.ЗАЛАВЯНЕ

По закон препис от присъдата се изпраща на прокурора за изпълнение. Това става до 7 дни от влизането й в сила. Този срок, в който делото пътува от последната инстанция до съда, от който е тръгнало, а после към прокуратурата, може да се използва от осъдените да се укрият. Със задържането на осъдения и отвеждането му до затвора се заема съдебната охрана. Ако до месец тя не успее, се обръща към МВР и човекът се обявява за издирване. Издава се и европейска заповед за арест. Укриващите се не извършват престъпление, ако са дочакали края на делото си и тогава са изчезнали, обясниха прокурори.
6
2095
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
01 Януари 2018 19:34
Те ги пускат сър, пускат ги, а ние само ги ловим, май?
01 Януари 2018 20:52
Има ли законова пречка такива укриващи се престъпници със влязла в сила присъда да бъдат обявявани за издирване и залавяне срещу награда?Доколкото се знае във някои страни от "свободният свят" цяла прослойка се прехранва от такава дейност.
01 Януари 2018 21:51
.......
02 Януари 2018 10:57
Укриващите се не извършват престъпление, ако са дочакали края на делото си и тогава са изчезнали


Има ли законова пречка такива укриващи се престъпници със влязла в сила присъда да бъдат обявявани за издирване и залавяне срещу награда?

Ми явно има. В закона! Нашия, българския!!!
Те ги пускат сър, пускат ги, а ние само ги ловим май?


Без "май"!
02 Януари 2018 12:04
Време е да почерпим опит от САЩ - да се узаконят частни детективи по издирванията т.нар. "ловци на глави", което ще излиза в пъти по-евтино на бюджета, от анагажирането на тежката и неефективна държавна машина.
Друга стъпка в правилната посока са Частните затвори.
Най-тежко за престъпника, особено ако е от един определен етнос, е да бачка без пари на обществото /и да яде як пердах, но това не е официално !/.
02 Януари 2018 17:39
това Холивуд е голяма работа, особенно като човек чете за "ловци на глави", работещи безплатно затворници и т.н.
нещата са коренно противоположни
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД