×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Социалистите зоват 2-мата депутати-земеделци да "напуснат парламента по морални причини"
Той разпоредил изтегляне на законопроекта за автомобилната камара
Турският президент остана без мнозинство в парламента
Съоръжението било бутнато от автобус
Обещал ми е и министърът, и Валери Симеонов работи по това, твърди той
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,141,261
Активни 1,486
Страници 77,618
За един ден 1,302,066

Парите на пострадали от фалит на туроператор се бавят заради Министерството на туризма

Още не е ясно колко клиенти са засегнати от случая със "София тур и Холидей"
Снимка: БГНЕС
Румен Драганов
Министерството на туризма е най-големият виновник заради хаоса с обезщетенията на пострадалите при фалита на туроператора "София тур и Холидей". Това заяви вчера пред Bulgaria ON AIR Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Фирмата обяви несъстоятелност в началото на тази седмица. И досега обаче не е ясно точно колко са пострадалите, както и кога и с колко ще бъдат обезщетени.

"Ако има някой виновен, това е Министерството на туризма", заяви Румен Драганов, цитиран от Инвестор. По думите му Министерството на туризма е трябвало да създаде достатъчна гаранция, че ако туроператор изпадне в несъстоятелност, още същия ден парите ще бъдат върнати. Според него е трябвало да бъде създаден център за информация и да бъдат платени моралните щети на засегнатите. Задължението на министерството е вменено с европейска директива, но досега то не е изпълнено. Поредното фалиране на туроператор е "притеснително и голямо разочарование за туризма", допълни Румен Драганов.

Пострадалите туристи от туроператора "София тур и Холидей" ще получат обезщетения, но процедурата ще се забави. Причината била, че изплащането може да започне, след като се съберат всички искове на засегнатите клиенти, каза ден по-рано министърът на туризма Николина Ангелкова след среща със застрахователните компании - "Алианц България" и "Групама", с които "София тур и Холидей" има договори за професионална отговорност. Министерството ще сигнализира за случая МВР и прокуратурата, за да може да направят необходимите проверки и действия.

Според Николина Ангелкова, за да не се случват подобни казуси в бъдеще и да има засилен контрол, трябва да се създаде инспекторат. Това ще бъде направено с промени в Закона за туризма през следващата година. С прекратяването на дейността туроператорът не се заличава автоматично от Националния туристически регистър. Това е отделна процедура, която ще стартира и ще отнеме известно време, допълни тя. Изцяло новият закон за туризма бе обявен за приоритет от Ангелкова и се готви от дълго време. Досега обаче са анонсирани единствено дребни промени в действащия закон.

Застрахователят "Групама" ще плаща обезщетение на потърпевши с лимит до 175 хил. лв., а не 25 хил. каквато беше първоначалната информация, се разбра вчера. Лимитът на полицата със застрахователя "Алианц България" е 450 хил.лева. Орлин Пенев, изпълнителен директор на "Алианц България", заяви в сряда при срещата с Ангелкова, че обезщетения ще бъдат изплащани на всички засегнати потребители, но не на принципа първи по ред, първи по право.

Все още продължават да пристигат искове в застрахователните компании, както и жалби в Министерството на туризма и затова не е ясна точната бройка на потърпевшите и размерът на обезщетенията не може да се уточни. В "Алианц България" са подадени малко повече от 80 иска.

1
785
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
22 Декември 2017 11:16
Румен Драганов, а бе те цяла банка като КТБ опоскаха, при наличието на доксандокуз контролни органи /воглаве с БНБ/, а ти възлагаш надежди за контрол на оперетното Министерство на туризма ?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД