×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Няма да позволим да бъде застрашен нито един милиметър от територията, обяви той
Милитаризацията на космоса е път към катастрофа, обяви Москва
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,637,966
Активни 1,566
Страници 70,084
За един ден 1,302,066

Това не е разследване, а инквизиция на жертвите

Прокуратурата и полицията превърнаха майката на убитото в Момчилград дете във виновна до доказване на противното
Снимка: БГНЕС
Хвърковата чета на главния прокурор Сотир Цацаров и новия директор на националното следствие Борислав Сарафов трябваше да стигнат до Кърджали, за да има раздвижване по случая с убийството.
Една жена, чието дете беше убито, беше безмилостно досъсипана от разследващите бруталното убийство. 4 дни тя беше държана в ареста, разпитвана, подозирана, обвинена. Никой не разбра оказана ли й бе психиатрична помощ, посъчувства ли й някой, направи ли опит чисто по човешки да я успокои. Вероятно не. Вместо това 4 дни слухове, че тя е убила детето си, обикаляха цялата страна, без никой да ги отрече. Напротив - от полицията в Момчилград обилно течеше неофициална информация, която официално не бе опровергавана.

Ясно е, че в такива случаи най-близките са сред първите заподозрени. И все пак в криминалистиката със сигурност трябва да са чували, че хората са невинни до доказване на противното. Разследващите сигурно очакват похвала за това, че за много кратко време стесниха кръга на заподозрените и в крайна сметка повдигнаха обвинение на 25-годишния първи братовчед на жертвата.Как обаче се стигна до това?Първо, наложи се главният прокурор Сотир Цацаров да ходи до Кърджали, за да стяга редиците. Можем само да предположим как е било "оплескано" разследването до тоя момент, щом криминалните шефове от София бяха спешно командировани на местопрестъплението. На кадрите чудесно се видя как окръжният прокурор стои чинно до шефа си и не смее дума да обели. Страшно е да допуснем, че в провинцията разследващите имат капацитет, колкото да опънат полицейските ленти и евентуално да не унищожат доказателства. Като второто не е толкова сигурно. И че ако не се стигне до протести и напрежение, които да трябва да бъдат туширани, нищо не се върши.

Второ, преди да повдигне обвинението за убийството, прокуратурата задържа майката, за да я обвини, че е оставила 7-годишното момиченце без надзор в нощта, когато убиецът е влязъл в дома им. За вината на жената ще реши съдът. Ако изобщо делото й стигне до там. Истината е, че Наказателният закон приема това престъпление за леко. Делата по тях дори не се внасят в съда с обвинителен акт, а с предложение за освобождаване от наказателна отговорност. И когато някой родител бъде признат за виновен, бива санкциониран с 1000 лева глоба. Обикновено на съд се пращатхората, които оставят децата си да се скитат самиили да мият прозорците на колите по кръстовищата. Но прокуратурата за едни е майка, за други - мащеха.

Трето, ако пък задържането е част от някаква оперативна комбинация, за да се стигне до обвинението на племенника, остава доста неприятно усещане за начина, по който се използва майка, която току-що е загубила детето си. И че повдигнатото й обвинение е само за да няма претенции после, че арестът й е бил незаконен.

Четвърто, все още има твърде много въпросителни около задържания извършител и неговите мотиви. Прокуратурата съобщи, че той е направил пълни самопризнания, но тепърва те ще трябва да се подкрепят с доказателства в съда. Не е ясно присъствал ли е адвокат на разпита. И какви други улики са намерени.

При всички случаи решението да бъдат оставени слуховете, инсинуациите и лешоядската псевдожурналистика да се вихрят, не е от полза за никого. Населението в Момчилград е настръхнало и се люшка между двете крайности. Част от хората се съмняват, че е заловен истинският извършител - и когато бе арестувана майката, и когато бе задържан племенникът. Друга част иска да линчува 25-годишния обвиняем, защото смята, че съдебната система няма му даде справедлива присъда. Общото между двете групи е, че не вярват на институциите - нито на полицията, нито на прокуратурата, нито на съда! И искат да вземат правосъдието в своите ръце. Което е най-сигурният признак за пълния разпад на държавата.

По-страшното е, че Момчилград не е изключение, а правило. След всяко битово престъпление в провинцията местната общественост се вдига на протест, окупира сгради, прегражда улици, вика медии... Защото хората знаят, че ако не привлекат вниманието на управляващите на най-високо ниво, случаите ще бъдат претупани, а виновните няма да бъдат наказани!
Снимка: БГНЕС
Убийството на детето предизвика протести в Момчилград.
16
9936
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
21 Декември 2017 20:09

Статията е пълна с болезнено верни констатации.
21 Декември 2017 20:31
Професионалното ниво на калинките личи и при разследването.
21 Декември 2017 20:52
mi6osp.21 Декември 2017 20:31
Професионалното ниво на калинките личи и при разследването.

Но в други случаи се стараят:
Цацаров издирва автора на доклада на турските служби за "БТ"
Самуил Димитров
След като над месец се мота и чакаше официално уведомяване, сега прокуратурата ще изиска от "Интерпол" информация кой е писал доклада на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (КОМ). В него фирмата "Булгартабак" е посочена като основен източник на контрабанда на цигари към южната ни съседка.
Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че е получил документа от МВР, където са били изпратени от "Интерпол". От въпросните страници обаче не ставало ясно кой е автор на доклада...
http://www.segabg.com/article.php?id=886512

21 Декември 2017 22:16
За съжаление.. при такава ситуация и в Европа.. ще е същото.. че и в сащ..
21 Декември 2017 22:22
Страшно е да допуснем, че в провинцията разследващите имат капацитет, колкото да опънат полицейските ленти и евентуално да не унищожат доказателства.

Ако това допускане е страшно, как да охарактеризираме факта, че върховният орган на държавно управление - Народното Събрание - има капацитет колкото да изпълнява безпрекословно указанията на един пожарникар ?
22 Декември 2017 02:18
Разпад, точно така. Пълен.
22 Декември 2017 06:59

JollyRoger
22 Дек 2017 02:18

Разпад, точно така. Пълен.

Това бе целта на мутрите, когато взеха властта.
22 Декември 2017 09:32
Ами, таковата, нали нещо там ДНК там в частна лаб, забрави се. ЦАцАта дали знае какво е това ДНК анализ, едва ли, ами това ни е матрала, кво да се сърдим, нали това беше целта къде има нещо читаво да го смачкаме.
22 Декември 2017 09:43
Което е най-сигурният признак за пълния разпад на държавата.

.......
Защото хората знаят, че ако не привлекат вниманието на управляващите на най-високо ниво, случаите ще бъдат претупани, а виновните няма да бъдат наказани!
22 Декември 2017 10:16
Самата статията е напълно издържана в стила на "лешоядската псевдожурналистика" от която така пламенно се възмущава.
Нима да се пише по такъв безотговорен начин и да се правят такива безпочвени внушения по адрес на разследващите не представлява инквизиция спрямо тях?
Заслепен от пристрастия и жажда за евтина медийна слава, авторът тенденциозно се опитва да използва този трагичен случай за да раздава правосъдие.
Да, машината е тежка, скърца, има много дефекти, но върви, макар и бавно и тромаво.
По-добре, отколкото криминалните случаи да се решават от журналисти като въпросния издаващи присъди от последна инстанция или направо от "обществеността" прилагайки закона на линч
22 Декември 2017 12:39
Дзъннн!
22 Декември 2017 23:12
При всички случаи решението да бъдат оставени слуховете, инсинуациите и лешоядската псевдожурналистика да се вихрят, не е от полза за никого.


Призив срещу свободата на словото ли виждам?
Май че да!
P.S. Апропо, и тази статийка е в стила на лешоядската псевдожурналистика.
23 Декември 2017 00:29
Убийството на Пепи в крайна сметка доведе до падането на Костов. Затова беше този отвличащ маньовър.
24 Декември 2017 11:08
Статията е лешоядска.
Защото е тотално адекватна.
Лешоядите са чистачите на природата.
Някой трябва да разчиства и у нас след псевдожурналистическите хиени – хищни, ненаситни, агресивни спрямо слабия, кикотещи се гнусно около силния.
25 Декември 2017 03:22
Не вярвам убиецът да е момчето, братовчедът на момиченцето.
Заплашили са го и него, и майката на момиченцето. Как с какво? С убийство, разбира се.

Управлява ни банда педофили.
Става им само от деца, завързани.

Господ вижда.
И е създал свят, в който злото е грешка.
В този свят ще платим за грешката първо ние, дето търпим злото.

То да сме само ние.
Путин и Берлускони са достатъчно разпасани, за да се издават публично.
А останалите? А пък я как си ги търпят народите и елитите им. И им се радват дори, сравнявайки ги с... тулумбаджията.
Ама дей разликата? В лустрото -- образование, маниери. Отвътре -- същата развала. От развала към провала. Сефте.

Родило се Боже чедо...
Ой, Коледо, мой Коледо, роди ми се Боже чедо.
Кравай скача от полица. ври в котлето кървавица.
Запей, бабо, като лани, весело на нас да стане
...

28 Декември 2017 17:16
Оставила е само момиченцето(Бог да я прости) защото е отишла да работи
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД