:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Владимир Полеганов с „Другият сън“ спечели наградата „Хеликон“

 
В книжарница "Хеликон - Витоша" бе връчена за 16-ти път Голямата награда за нова българска проза "Хеликон". С приза - пластика на бронзов орел, и парична премия от 3000 лева, си тръгна писателят Владимир Полеганов, издал в изд. "Колибри" през настоящата година романа "Другият сън".
Този малко изненадващ избор, предвид младостта на автора и факта, че това е едва първият му роман, журито обясни с новаторството на привидно фантастичния сюжет на Полеганов. И с "проницателното вглеждане от почти космически висоти в често безутешната капсула на земното съжителство".
"Другият сън" бе предпочетен и заради своеобразната индикативност, която романът предлага, към усложнената сетивност на днешните поколения. Рефлексията в романа е от сравнително нов за българските традиции тип, и вероятно загатва за тенденции в нашата нова проза, подчертаха от журито.
Председателят на журито, Димитър Шумналиев, прочете речта си, в която отбеляза, че прогнозите за евентуална близка смърт на книгата са очевидно опровергани от действителността. Миналогодишният носител на наградата "Хеликон" - Недялко Славов, връчи наградата на Владимир Полеганов, и му пожела още много високо оценени романи.
След това актрисата Йоана Буковска-Давидова прочете избрани страници от книгата на лауреата. Венци Дреников от "Субдибула" и Ели Раданова изпълниха няколко песни като поздрав към веригата книжарници "Хеликон" и досегашните лауреати на наградата: Алек Попов (2 пъти), Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева, Емил Андреев, Момчил Николов, Захари Карабашлиев, Росица Ташева, Васил Георгиев, Христо Карастоянов (2 пъти) и Недялко Славов (2 пъти).
6
1422
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
16 Декември 2017 15:02
"Чамкория" е заслужаващата наградата книга, но твърде правдива за да се преглътне от бкп/бсп производните. Тъй, че нещо по-отнесено беше предпочетено.
16 Декември 2017 15:25
Чамкория наистина е великолепна книга, но Русков вече е наложен автор и няма нужда от допълнителна реклама. Докато на един нов автор тя е много по-нужна- не съм му чел книгата, дано да си заслужава.
И второ- пак се минава на елементарните политически вълнини "бкп,бсп". Но може и да се каже така -Чамкория е чудесна книга и не се преглъща лесно и от седесарите бълващи антикомунистически лозунги, защото е далеч от елементарното черно-бяло представяне на действителноста.
16 Декември 2017 18:31
В крайна сметка читателят раздава наградите. Важното е да се пише свободно.
16 Декември 2017 18:36
"Другият сън" бе предпочетен и заради своеобразната индикативност, която романът предлага, към усложнената сетивност на днешните поколения.


Моля за субтитри.
17 Декември 2017 00:27
haho2116 Декември 2017 15:25


И кои от досега спечелилите (също и два пъти) са нови автори?
17 Декември 2017 01:55
Дорис 16 Дек 2017 18:36
" "Другият сън" бе предпочетен и заради своеобразната индикативност, която романът предлага, към усложнената сетивност на днешните поколения."

Моля за субтитри.


Субтитри: Авторът вика: "Вижте ги младите бе, вижте ги!".

Критикуващият обаче не владее родния си език, затова пише купешки думи и ги завира в странни обороти.
"Пластика на бронзов орел" (вероятно са му изгладили бръчките, пак добре, че оризът не е приложен), "привидно фантастичния" (значи имаме документален роман, що ли?), "рефлексията в романа" (който роман се е обърнал към себе си да се самовглъби вероятно), "прочете речта си" (добро попадение, впрочем, научаваме, че председателят на писателското жури не може две думи накръст да върже без пищов, написан предварително) - абе доста готин разбор като се замисли човек.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД