:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Десетки жени обвиниха актьора, че ги е опоявал със силно действащи сънотворни хапчета
Полски учени доказаха, че през лятото стресът по-трудно се регулира
Адвокатът на кметицата демонстрира как се пренася веществото, използвано за маркиране на пари при ръкостискане
Търговията и ядреното споразумение с Иран са основни теми на преговорите
Реалистично е да преминем към еврото през 2025 г., обяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев
Ограничението не срива туристическия бизнес
Семейството на Ото Уормбиър заведе дело срещу Северна Корея за „жестоко изтезание и убийство“
Борисов и Туск ще обсъждат двустранно подготовката на форума в София на 17 май като специални гости
Депутатите са поели ангажимент за спешни мерки в сегашния закон за футболното хулиганство
СТАТИСТИКИ
Общо 378,051,117
Активни 1,554
Страници 60,188
За един ден 1,302,066

Прокуратурата и ДАНС саботират проверки за незаконно подслушване

Председателят на Бюрото за СРС обвини Цацаров, че не може да си върши работата
СНИМКА: БГНЕС
Бойко Рашков отново се оплака, че не може да прави проверки дали гражданите са подслушвани незаконно.
Председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков отправи директни обвинения срещу прокуратурата и ДАНС, че се опитват да попречат на три конкретни проверки дали има незаконно подслушване и следене.

"В един от случаите става дума за противодържавно престъпление, което е било екзотично дори по тоталитарно време", обяви Рашков по Нова тв. Той разясни, че сега деянието почти няма място в Наказателния кодекс. Въпреки това заподозрян за такова престъпление желае проверка дали е подслушван. "Вчера от него пристигна трета молба. Нищо не можем да му отговорим и вероятно ще изпратя тези материали на главния прокурор той да отговори, тъй като действително става дума за нещо много сериозно. ДАНС също отказват да дадат информацията", разказа Рашков.

Той обяви, че имало заповед на главния прокурор Сотир Цацаров от 20 ноември 2015 г., с която той забранявал на подчинените си да предоставят данни на Бюрото за контрол на СРС. Сред тях били документите, на които се основава искането за използване на СРС, резултатите, получени в хода на прилагането им, получените веществени доказателствени средства. Рашков даде да се разбере, че по този начин не може да си върши работата.

Рашков обяви, че прокуратурата не е принципна - докато му отказват на него, материали, свързани с конкретно използване на СРС, са се появили в онлайн медия. "Този материал, който се е появил в медиите, е бил в делото на прокуратурата. Точно по този случай сме извършвали проверка и две от нашите констатации за неправомерно подслушване на магистрат са по този случай", каза още Рашков. Бюрото е изпратило на главния прокурор 43 сигнала за нарушения, по 19 от тях нямало отговор.

В отговор главният прокурор поиска от две парламентарни комисии - вътрешната и за контрол на СРС, да изслушат целия състав на бюрото, както и председателите на ДАНС и ДАТО. Цацаров иска изслушването да стане на открито за медиите заседание. "Считам, че отправените за пореден път от него сериозни обвинения следва да бъдат обсъдени на заседание на комисиите, защото имат пряко отношение към спазването на закона и правата на гражданите, а също и към вътрешната сигурност. Моето разбиране е, че само в хода на такъв институционален диалог българските граждани могат да получат информация, която отговоря на истината и не е изкривена от лични амбиции и партийни пристрастия", пише Цацаров.

Снощи шефът на парламентарната Комисия за контрол над службите и СРС Димитър Лазаров съобщи пред "Сега", че все още не е получил писмото на главния прокурор и че едва като го получи, ще има позиция по предложението му.СЕРИЯ

Това ще е третото изслушване на Рашков за последния месец. На 23 ноември комисията за контрол на СРС обсъди доклада му за 2016 г. На заседанието присъстваха Бойко Рашков, председателят на ДАНС и главният прокурор. На 6 декември имаше разисквания по същия доклад и в пленарната зала. Въпреки очакваното закрито заседание, на което Рашков да посочи данни за фрапиращи конкретни нарушения пред депутатите, се състоя открит дебат, на който бяха изнесени по-общи констатации за нередности. Тогава депутатите от ГЕРБ извикаха в пленарната зала шефовете на ДАНС и ДАТО, както и главния прокурор, които отрекоха да има каквито и да е проблеми. После отново се заговори, че Рашков е готов да изнесе информация на закрито заседание, очевидно с ясното съзнание, че в противен случай може да бъде атакуван за изнасяне на класифицирана информация, но сега отново се предлага открито изслушване.
СНИМКА: БГНЕС
Главният прокурор отново отрече обвиненията на Рашков и поиска обсъждане в две комисии на парламента.
1878
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД