:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Десетки жени обвиниха актьора, че ги е опоявал със силно действащи сънотворни хапчета
Полски учени доказаха, че през лятото стресът по-трудно се регулира
Адвокатът на кметицата демонстрира как се пренася веществото, използвано за маркиране на пари при ръкостискане
Търговията и ядреното споразумение с Иран са основни теми на преговорите
Реалистично е да преминем към еврото през 2025 г., обяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев
Ограничението не срива туристическия бизнес
Семейството на Ото Уормбиър заведе дело срещу Северна Корея за „жестоко изтезание и убийство“
Борисов и Туск ще обсъждат двустранно подготовката на форума в София на 17 май като специални гости
Депутатите са поели ангажимент за спешни мерки в сегашния закон за футболното хулиганство
СТАТИСТИКИ
Общо 378,050,875
Активни 1,565
Страници 59,946
За един ден 1,302,066

1000 различни органа ще следят за конфликт на интереси

Антикорупционната комисия ще приема сигнали само срещу висшата администрация
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Депутатите прекъснаха обсъжданията, за да поздравят председателя на Скупщината на Черна гора Иван Брайович.
Действащата система срещу конфликта на интереси се отменя. Новата антикорупционна комисия ще се съсредоточи единствено върху няколко хиляди души, заемащи висши публични длъжности. Останалите ще бъдат следени за конфликт на интереси от около 1000 различни държавни органа и общински комисии, като всеки един ще решава сам за себе си подобни казуси. Сега Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) гледа сигнали срещу около 100 хиляди държавни служители, като много рядко открива конфликт на интереси - предимно на директори на селски училища.

Гласуването на второ четене на правителствения проектозакон срещу корупцията започна в парламента. ГЕРБ отказа да подкрепи предложението на "Обединените патриоти" бъдещият мегаорган да поеме изцяло функциите на действащата комисия срещу конфликта на интереси. За същото настояваше и ръководството на комисията срещу конфликт, както и неправителствени организации. Така ще има гаранция, че разрешаването на подобни казуси няма да бъде опорочено от местни интереси, смятат националистите. Те посочиха, че има сравнително еднаква административна и съдебна практика при прилагането на закона.

Разкриването и наказването на конфликт на интереси преминава в ръцете на над 600 административни органа по назначаване - министри, директори на агенции, кметове, 265 постоянни комисии към общинските съвети, които трябва да държат под око над 3000 кметове на кметства, административните ръководители на съдебните органи. "Това поставя под съмнение способността на по-малките администрации да провеждат компетентно и законосъобразно производствата за установяване и санкциониране на конфликт на интереси", заяви Борис Ячев от ОП.

БСП също се противопостави на смяната на модела. "ГЕРБ не се поучава от грешките си. След 2011 г. се уеднакви практиката за цялата страна. Сега се връщаме на старата система. Една ще бъде практиката в Бургас, друга в София", каза Филип Попов от БСП. "Конфликт на интереси ще се установява от органи, които нямат административен капацитет за това, особено в малките общини. Правим много сериозна крачка назад", предупреди и Христиан Митев от ОП.СБЛЪСЪК

Тежък спор възникна между ГЕРБ и БСП за това, че парламентът ще избира председателя на комисията. Той ще номинира своя заместник, както и останалите членове, и ще ги предлага за одобрение на депутатите. "Управляващото мнозинство ще избира хората, които ще го контролират, и ще ги освобождава, когато намери за добре. Това е имитация на борба с корупцията. Това е закон за защита на корупцията", констатира соцлидерът Корнелия Нинова. Депутатите от ГЕРБ смятат за по-лош варианта шефът да се определя от президента. Като аргумент изтъкнаха, че няма кой да контролира държавния глава. "Президентът една година вече не може да назначи директор на пресцентъра си. Като го направи, ще му дадем и антикорупционния орган", иронично каза Тома Биков от ГЕРБ.
759
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД