:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 377,722,230
Активни 1,274
Страници 26,082
За един ден 1,302,066

Народното събрание ще разгледа ветото на президента върху бюджета на НЗОК

 
В Народното събрание ще бъде обсъдено ветото, което президентът Румен Радев наложи на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. Очакванията са то да бъде отхвърлено. Във вторник бюджетната комисия в парламента прие отново пълния текст на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, като ветото беше отхвърлено с 12 гласа "за", 6 "против" и 1 въздържал се. Ветото беше върху параграф 6, според който през следващата година здравната каса няма да покрива разходите за нови скъпи терапии. В мотивите към ветото се посочва, че президентът счита, че "се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост".

Мораториумът над нови терапии е най-съществената промяна в работата на касата за догодина. Той засяга около 20 нови молекули за пациенти с онкологични, автоимунни и различни редки заболявания. Пациентски, съсловни и фармацевтични организации протестираха срещу новото правило, което ще спести на здравната каса около 25 млн. лв. през 2018 г., но министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, ръководството на касата и депутатите от управляващото мнозинство убедено го защитиха, уверявайки, че пациентите няма да бъдат ощетени.
470
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД