:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 377,721,882
Активни 1,213
Страници 25,734
За един ден 1,302,066

Борисов: Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никой не говори за поддръжката

Никой не му обяснявал защо за авиацията отишла такава огромна сума /СТЕНОГРАМА/
 
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов постави на днешното правителствено заседание въпроса за дисбалансите при осигуряването на средства за въоръжение на различните родове войски. Той посочи, че основната част от закупената техника са транспортни вертолети и самолети, за които не е предвидена поддръжка при сключването на договорите, и сега са приземени, съобщава правителствената пресслужба.

"От 12 "Кугър"-а, защото не е достатъчно само да ги платим, осем не летят. Но и на никой не му прави впечатление, че не летят, защото те нямат функции...И трите "Спартан"-а на 31 декември спират да летят, а сега лети само един от тях. Това ми докладва Каракачанов днес след направената от него проверка. Никой не можа да ми обясни от военните защо само транспортни средства и само за авиацията е отишла такава огромна сума от бюджета на държавата", посочи Борисов.
Той възложи на министрите на отбраната и на финансите да направят преглед и оценка на възможностите за договорите за поддръжка на наличната техника, които може да бъдат сключени до края на годината. "Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както "Спартан"-ите и хеликоптерите", каза премиерът. Според него част от възстановените вертолети биха могли да бъдат използвани за нуждите на Спешната помощ.

Ето и целия текст на стенограмата от тази част на правителственото заседание:


БОЙКО БОРИСОВ: Каракачанов!
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Проектът е изготвен с цел осигуряване на допълнителните разходи в размер на 19 милиона 900 хиляди лева по бюджета на Министерството на отбраната за 2017 година в съответствие с Решение №231 от 2016 година на Министерския съвет - проект за инвестиционен разход, осигуряване на летателна годност за самолетите МиГ-29, който е с времеви обхват 2016-2017 година, тоест това е по бюджета на Министерството на отбраната.
БОЙКО БОРИСОВ: Искам да се съберем с военния и с финансовия министър най-скоро, защото се оказва, че има много голям дисбаланс през годините в парите, които са отпускани за трите рода войски.
Нещо повече - купени са 12 "Кугър"-а, транспортни хеликоптери. Повтарям, транспортни. В изправност да летят днес са четири. Така са купувани - нито поддръжка, нито е смятано колко пари ще струват...И не мога да си обясня, министър Радев, защо са 12 транспортни хеликоптера! После, три "Пантер"-и - пак хеликоптери и пак транспортни, и три "Спартан"-а - самолети, но също транспортни. Сиреч 98-99 процента...колко, Радев, процента от бюджета за техника на отбрана през годините отива за авиация?
От 12 "Кугър"-а, понеже не се поддържат, скъпа е поддръжката, защото не е достатъчно само да ги платим, осем не летят. Но и на никой не му прави впечатление, че не летят, защото те нямат функции. И трите "Спартан"-а на 31 декември спират да летят, а сега лети само един от тях. Това ми докладва Каракачанов днес след направената от него проверка. Никой не можа да ми обясни от военните защо само транспортни средства и само за авиацията е отишла такава огромна сума от бюджета на държавата.
Второ, след като имаме 12 такива най-съвременни хеликоптери, от които осем са на земята и не летят, дали да не помислиш, Ананиев, да вземем от тях да предислоцираме два или три към здравеопазването - да ги оборудваме и при катастрофи, аварии и бедствия реално да вършат някаква работа, защото те са на огромни цени, а така си седят.
Но така или иначе, Горанов, ми се иска до края на годината да подпишем договори за поддръжка, да платим поне по това, което имаме. Защото всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както "Спартан"-ите и хеликоптерите. Затова, да видим какви са ни възможностите и до края на годината да се направи. Както и за ремонта на сградите в поделенията, това, което армията заслужава.
Пак повтарям, искам да направите сметка и да убедите - не само мен, а и колегите си - защо само за авиация и то транспортна авиация? За сухопътните войски какво предвиждаме? Какво е предвидено и...
Кажи, Радев.
ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Нашето първо правителство изплати 576 милиона точно за "Спартан"-ите и за "Кугър"-ите. И освен това, ние сключихме договора за поддръжката, не беше предвидено за "Спартан"-ите, който изтича сега. Нашето правителство тогава, когато нямаше пари и бяхме в криза, го направихме. Никой не беше помислил за жизнения цикъл, както Вие казахте преди малко - за поддръжката.
БОЙКО БОРИСОВ: За целта днес това да се подготви, за да може до края на годината да се подпишат договори, Каракачанов, всичко да се подготви. Като сме дали милиарди, поне да знаем, че транспортни - транспортни, но пак за нещо да ги ползваме.
КИРИЛ АНАНИЕВ: Между другото, това е много добра идея, защото аз искам да вкарам за "Спешна помощ" два хеликоптера, обаче парите не стигат.
БОЙКО БОРИСОВ: Не два, а три ако искаш. Четири ползваме, а осем, за стотици милиони платени, стоят. Първо ще ги ремонтира Каракачанов и ще ти ги дадем ремонтирани.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Това няма, както казва министърът на финансите, това няма да намали разходите по тях за поддръжка, но могат по целесъобразност да се използват. Тази посока е правилна.
БОЙКО БОРИСОВ: Отработете го.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Хем пилотите ще летят.
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Част от плащанията не са на полетен час, а са на годишна база. Тоест, ако имаш актива и той е в годно за експлоатиране състояние, трябва да плащаш.
В този смисъл няма нужда и няма смисъл да се прехвърлят към друго ведомство, а по-скоро може да се направи един рамков договор с Министерството на здравеопазването, например за една или две машини, в зависимост от нуждите при транспортиране на тежки пациенти и при катастрофи, и да изпълнява тези функции стои дежурна част.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Няма как да се прехвърлят, защото няма кой да ги кара тези хеликоптери. Трябва пак да са военни пилоти.
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Това е едно.
И в проекта все пак имаме шест броя Ми-17, от които, доколкото разбирам, наличен и в състояние да лети е един, което отваря темата, че колегите от Министерството на вътрешните работи почти всяка година пращат подобна техника да гаси пожари. И след като се възстановява летателната годност, редно е принципно един рамков договор с Министерството на вътрешните работи да уреди принципно как тези машини се ползват и за гасене на горски пожари, и за други нужди. Две или три машини от всички, които притежаваме общо - 18 машини, ако не броим Ми-24.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Идеята е да минават през "Терем летец", което е дружество на Министерството на отбраната, и да влизат в употреба, защото и там след известно време ще стане като с "Кугър"-ите - имаме ги, не са отделени необходимите средства за поддръжка и ремонт, и няма да летят. Това е същото, което каза и вицепремиерът Дончев.
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Или планираме национален капацитет да поддържаме и седемнадесетките, и осмиците.
БОЙКО БОРИСОВ: Сумата, Горанов, ще е около 130 милиона, да свикваш с нея. До следващото заседание да отлежава. Това е толкова скъпа...Въпросът е не само да се купуват, но и да се поддържат. И когато се купуват, да има смисъл за какво.
КИРИЛ АНАНИЕВ: Ако станат за медицински цели, трябва да се предвиди и медицинска екипировка.
БОЙКО БОРИСОВ: Тъй като сутринта ми докладваха какво е правено през годините и каква е летателната годност на това, за което сме дали милиарди, се оказа, че от 12 - четири, а от три "Спартан"-а - нула.
Приемаме точка 10.

30
2017
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
13 Декември 2017 16:13
"Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това.

Ама това, къде го слуша г-н Борисов? На пазара, в банята, докато си е сапунисал очите... ? А човекът лети, света да оправя, гиди непрокопсаници, гиди!
13 Декември 2017 16:24
Майкаааааааааа...
И туй чудо ни управлява от лятото на 2009 г. с една година прекъсване!
Господи, помилуй!
13 Декември 2017 16:32
Ха-ха-ха...

БОЙКО БОРИСОВ: Не два, а три ако искаш.

БОЙКО БОРИСОВ: Отработете го.

БОЙКО БОРИСОВ: Сумата, Горанов, ще е около 130 милиона, да свикваш с нея. До следващото заседание да отлежава.
13 Декември 2017 16:38
С тая наша компактна територия , май много сме се налапали с транспортна авиация .
Кого ще транспортираме и къде ? От Карлово до Свиленград танковата бригада може да стигне за 4 часа на собствен ход !
Нито сме огромни като Бразилия и Канада, нито сме островна държава като Индонезия и Малайзия. Там без транспортна авиация умират прави !
Дошло е време да се постегнем за реални бойни действия.
Прав е Каракачанов, че в приоритетите му са БМП за сухопътните сили и стягане на наличната бойна авиация.
БМП-та правим много добри, а Миг 29 пи Су-25 са по-добри от аналозите , с които разполагат съседите ни !
13 Декември 2017 16:40
Бат'Бойко е веуик!
Самият факт, че стенограмите са публично достояние е достатъчен.

И между другото всички в срещата са прави, не виждам поводи за насмешки...
13 Декември 2017 16:42
Туткалчев, аз реагирах по същия начин.
13 Декември 2017 16:43
Снощи гледах отново "Мисия Лондон" - може би най-добрата българска комедия след "пукването" на "демокрацията".
Виждам, че вече Чаво, Батката и Баницата изглеждат като професори по древни изкуства или поне философи, в сравнение с интелекта Му....
13 Декември 2017 16:48
Очевидно , в тежко състояние е авиацията ни.
Що министри на отбраната се извървяваха , що пари потрошени , що лобисти са налоили.....
Възниква въпроса : с какво можем дабъдем полезни в НАТО ? Модерните /някога / ракети- нарязани, авиация - почти приземена , войска - колкото и един стадион няма .
Това е недопустимо.
13 Декември 2017 17:12
Малко встрани от самолетите, но всъщност си е по темата (в широкия смисъл):
-…Кажи, Радев!

как да не си спомни човек "Сако от велур" и култовото „Отпусни се бе, Дерменджиева!“ - само че над фразата от пиесата умирахме от смях, а това тук е по-скоро за плач... И в него се оглежда цялата простотия на...
13 Декември 2017 17:14
Как ви се струва? Разправия за някакви си десетина изтребители. Преди години България разполагаше с над 350 изтребители. Дали е била по-богата или е имала по-стабилни съюзници?
13 Декември 2017 17:19
Борисов: Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никой не говори за поддръжката


ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Нашето първо правителство изплати 576 милиона точно за "Спартан"-ите и за "Кугър"-ите. И освен това, ние сключихме договора за поддръжката, не беше предвидено за "Спартан"-ите, който изтича сега. Нашето правителство тогава, когато нямаше пари и бяхме в криза, го направихме. Никой не беше помислил за жизнения цикъл, както Вие казахте преди малко - за поддръжката.[/b]


13 Декември 2017 17:20
dissidentbg, ,
По онова време БГ отделяше за военните 10% от бюджета си, сега по-малко от 2%.
13 Декември 2017 17:26
Чак 350 изтребители - не, но общо бойни самолети - да. От тях 48 бомбъра МиГ-23БН, 47 щурмови Су-25.
Нашите МиГ-29 стават единствено за прехващачи. Ударни функции не могат да изпълняват. Бомбърите ги унищожихме, повечето щурмоваци подарихме. МиГ-21 могат да прехващат само пътнически самолети.
13 Декември 2017 17:29
dobadoba 13 Декември 2017 17:20

И пак не се връзва. 2% за 5 години стават 10%. А то ... нищо.

По-скоро е друго, това което се наблюдава със Сърбия. Без да са във военен съюз, Русия подари на Сърбия 6 МиГ-29, 30 бронирани коли и още толкова танка.
Какво получи България от НАТО?
13 Декември 2017 17:32
Ако за уважаемите форумци стенограмите на мс са позор, то за повечето Българи величаят светиня Му! Щот ги оправя. Човек намясто, господар, че справедлив и щедър. Ко Му е лошото. Господи помилуй.
13 Декември 2017 17:34
dissidentbg, ,
Настоящите пари не стигат за заплати и текущи разходи.
Няма войници дори.

Но ако в армията започнат да се наливат средства, сигурен съм че ще се вдигне врява до Бога.
13 Декември 2017 17:37
БОЙКО БОРИСОВ: Сумата, Горанов, ще е около 130 милиона, да свикваш с нея. До следващото заседание да отлежава. Това е толкова скъпа...

Дали пък не забравя вече какво е казвал публично,геният ни ненагледен и уникален,за едни други плащания?Преди време се ожали,че годишно за 100 наши наемника в Афганистан плаща годишно 100 млн. лева.И понеже по 1 млн.лева годишно за един наемник не е скъпо,от лятото той изпрати още 60 и вече са 160 теляк,опс,героя.Та,там годишно дава по 160 млн.без да умува,а тук за по-малко-отлежава мислата му две недели?!
13 Декември 2017 17:41
Само за сравнение през 80- те години Българските ВВС разполагат с 224 МиГ – 21; 90 – МиГ 23; 4 МиГ – 25; 22 МиГ – 29; 23 СУ- 22; 31 СУ – 25; или общо 400 бойни самолета. Към тях трябва да добавим и 44 бойни хеликоптера Ми-24 и 18 Ми- 8.
13 Декември 2017 18:45
Божеството ко съ праи на ударено
ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Нашето първо правителство изплати 576 милиона точно за "Спартан"-ите и за "Кугър"-ите. И освен това, ние сключихме договора за поддръжката, не беше предвидено за "Спартан"-ите, който изтича сега.

Ко ми рИве сега.
Ама, нали, да не стане по гайдата на Президента.
Посиняване и позеленяване. ЯДдддддд !
13 Декември 2017 18:49
Какво получи България от НАТО?

Една голя банана.
13 Декември 2017 19:29
Борисов пак в бяло,на бял кон,ни лук ял ни лук мирисал.
Като поръчваше тази цялата транспортна авиация спартани,кугъри дето се оказва ,че не стават за нищо ,къде беше? Да не бил зна мач?
Беше ни надул главата с Кугари и Спартани ,беше нещо като рекламно лице,срга не ставали,министрите виновни.
13 Декември 2017 19:36
Майкаааааааааа...
И туй чудо ни управлява от лятото на 2009 г. с една година прекъсване!
Господи, помилуй!


И това Туткалчев, и това, защото за радост те са на всеки километър. Ето за какво става дума. Един брилянтен коментар на Мамата по БНТ:

"Недобър знак и оценка за българската държава като цяло с всичките й държавни институции – близо 20 години от постановяването на конституционното решение 98-ма година, с което е обявен за противоконституционен закона за национализиране имотите на Фердинанди на цар Борис ТРИ и техните наследници, да не излезне от тоя заплетен възел“.

Е, накъде повече???
13 Декември 2017 19:39
задача с понижена трудност-

чия е репликата и натъртването

Всъщност, точният му коментар е: „В случая сме купили възможно най-добрия хеликоптер в света, най-добрия хеликоптер.


наградите в тиквойни се раздават след министерски съвет /само непушачи, моля, че ГО БАВИТЕ!!/, носете си крипто портфейлите

ЖОКЕР-

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:jJhDVUrpLb0J:https://bultimes.com
13 Декември 2017 19:46
Бойко Борисов:
И трите "Спартан"-а на 31 декември спират да летят, а сега лети само един от тях.

Валентин Радев:
И освен това, ние сключихме договора за поддръжката, не беше предвидено за "Спартан"-ите, който изтича сега


И какъв е този договор за поддръжка на "Спартан"-ите, та сега лети само един от тях????
13 Декември 2017 19:48
Борисов: Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никой не говори за поддръжкатаНакупили сме нов до нов самолет, та и ОЩЕ нови.

И не е вярно, че никой не говори за поддръжката им. Румен Радев говори.
13 Декември 2017 21:23
Как не стана ясно че бъдещето е Обединени Въоръжени Сили на Европа...това сега е игра на шикалки
13 Декември 2017 22:50
Бойчо се развива правилно - вече знае, че Слънцето залязва на Запад, скоро ще открие и топлата вода ...
14 Декември 2017 01:12
Защо ли са приложили кадро към дописката, на което целеустременият Боко... улучен докато е вперил поглед в бъдещето... тъй да се каже, е заснет на фона на аеропланчето ДАР-1?
До това ниво ли са си наумили гробарите на България... да я докарат военната ни авиация?
14 Декември 2017 08:44
Боко разбира от сабли намазани с вазелин...кви самолети , ква подръжка....
14 Декември 2017 08:58
още нови самолети да купуваме, а никой не говори за поддръжката

В сий достопочтени форум сме говорили и за поддръжката . Поне аз - нееднократно... Сега ще се повторя или потретя и ще дам прост пример: Елктродвигателите на Кугърите се смазват с грес Ройко /САЩ/ - две флакончета по 400 гр. Цена - 250 лв./бр., без ДДС.*
Електродвигателите на Ми-17 се смазват с кило и половина грес Циатим 201 /Русия или Украйна/ . Цена 10 лв./кг. без ДДС.

Който може -да смята. Който желае - да прави изводи и да ги споделя със загрижения български премиер.

*Слава богу, че от 15 Кугара и 3 Пантера , в момента само 2 или 3 са в летателна годност, та успяваме да икономисаме от греси...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД