:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Десетки жени обвиниха актьора, че ги е опоявал със силно действащи сънотворни хапчета
Полски учени доказаха, че през лятото стресът по-трудно се регулира
Адвокатът на кметицата демонстрира как се пренася веществото, използвано за маркиране на пари при ръкостискане
Търговията и ядреното споразумение с Иран са основни теми на преговорите
Реалистично е да преминем към еврото през 2025 г., обяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев
Ограничението не срива туристическия бизнес
Семейството на Ото Уормбиър заведе дело срещу Северна Корея за „жестоко изтезание и убийство“
Борисов и Туск ще обсъждат двустранно подготовката на форума в София на 17 май като специални гости
Депутатите са поели ангажимент за спешни мерки в сегашния закон за футболното хулиганство
СТАТИСТИКИ
Общо 378,051,007
Активни 1,560
Страници 60,078
За един ден 1,302,066

Е. Манева: Според ЮНЕСКО в буферната зона в Пирин може да се строи

 
Твърденията, че има опасност територии в Пирин да бъдат заличени от списъка на ЮНЕСКО за защитените територии са спекулации. Това коментира днес бившият екоминистър Евдокия Манева пред Би Ти Ви.
По думите й на вчерашната кръгла маса за изграждане на втори кабинков лифт в Банско са били прочетени извадки от комисиите на ЮНЕСКО, които са инспектирали буферната зона, "в която те, в своето заключение, казват, че в тази зона може да се строят ски и спортни съоръжения". "В становището си специалистите на ЮНЕСКО, констатират, че състоянието на парка е добро", добави Манева.
Тя определи като абсурден аргумента на правозащитните организации да бойкотират вчерашната среща. Еколозите посочиха, че са били поканени късно и не са имали време да се подготвят. "Всички присъстващи бяха поканени късно", посочи Манева и добави, че дискусията всъщност се води вече 8 -10 години. По думите й в списъка въпроси на екозащитниците има повече икономически, отколкото екологични въпроси.
На срещата вчера не се е обсъждало трябва или не втори лифт, нито е вземано решение, уточни тя. "Обсъждаха се два документа – актуализацията на концесионния договор, защото там има определени неточности, въпроси, които пораждат както основателни възражения, така и редица спекулации, и промяната на плана за управление, и то само в частта, която се отнася до режимите в туристическата зона, за да може нещо да се предприеме в ски зоната, включително някои по-мащабни осъвременявания на конструкции и съоръжения", заяви Манева.
Проблемите с концесионния договор са, че вече не отговаря на съвременното законодателство, уточни Манева. Той се прилага вече 17 години и е показал, че има определени несъответствия.
18
1399
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
12 Декември 2017 11:34
бе юлен не тръгна ли нагоре когат евдокийка беше министърка?
имаше май там и некви слухове за връзки със семейството на лисугера..
12 Декември 2017 11:53
Г-жа Евдокия ги разбира в дълбочина раб'тите... Цеко харесва дълбоките й разбирания... Зимна горска приказка с предизвестен край. След Слъчака идва и Бетонобанско.
12 Декември 2017 12:08
Тя определи като абсурден аргумента на правозащитните организации да бойкотират вчерашната среща. Еколозите посочиха, че са били поканени късно и не са имали време да се подготвят.

Тук комай е права - темата Банско-Пирин-долу-Цеко представлява гони сигур 90 % от дейността на екоактивистите и няма как да не са били подготвени, особено предвид че кой знае какво ново от другия лагер няма.
Слаб ход.

Всъщност, удивителното тук е, че цековци и общината им все още не са си направили труда да представят какъвто и да било проект за прословутия втори лифт и лееекинките разширения на пистичките, които ще прокарат покрай лифта.
Доколкото би било абсурдно да нямат планове, то очевидно просто не искат да ги представят публично.
Допускам, че пазарлъците не-дали-а-колко-и-какво-точно ще мине продължават да текат където трябва, поради което цековци не искат да подранят с проектите и да се окаже, че са си поискали по-малко, отколкото може да спазарят.
12 Декември 2017 12:19
Има нещо гнило в тази явна манипулация.
ЮНЕСКО не е екологична организация.
Аз съм абсолютно сигурен, че и Световният съюз на филателистите няма възражения да се строи в буферната зона на Пирин.
12 Декември 2017 12:28
извадки от комисиите на ЮНЕСКО, които са инспектирали буферната зона, "в която те, в своето заключение, казват, че в тази зона може да се строят ски и спортни съоръжения".


Дайте да я видим коя е точно тая буферна зона, че нещо ме съмнява Цеко и ко да искат да строят писти на 800-1000м надморска височина..
12 Декември 2017 12:33
Всички екоминистри се оказват големи приятели на застрояването на планините! На мен ми е малко странно!

Високи сини планини,
реки и златни равнини,
небето нежно от коприна -
Това е моята родина. / 2
12 Декември 2017 12:36
То това колко пъти вече го уточниха, че може да се строи и няма да доведе до екологични вреди. Аз мисля, че всички са наясно и трябва да се пристъпи към действия.
12 Декември 2017 12:54
Действия събиране и изваждане отдавна са предприети.
12 Декември 2017 13:02
Това е ненатрачиво интелегентното еко министърище, което закри първия НАЦИОНАЛЕН ПРИРОДЕН ПАРК на Балканите.
12 Декември 2017 13:33
На
кръгла маса за изграждане на втори кабинков лифт

се обсъждало "актуализация" на съществуващия концесионен договор.
Тоест, как да се прикрият и замажат престъпленията по него.
Еколозите много правилно не са участвали.
Първо държавата да си уреди отношенията с нарушителя, пък чак тогава да го допуска да говори за инвестиционни намерения.
12 Декември 2017 14:29
Тук комай е права - темата Банско-Пирин-долу-Цеко представлява гони сигур 90 % от дейността на екоактивистите и няма как да не са били подготвени, особено предвид че кой знае какво ново от другия лагер няма.
Слаб ход.


Дрънци. Поканили са двама трима човека срещу цялата сган на желаещите да се строи. Разберете бе хора, не може да станем Австрия! Сезонът е два месеца, надморската височина е малка и навсякъде гори! Евдокия е лично отговорна за отгромно количество от безобразията в екологията на България. Викаха и "ГМО пчела" и т.н....
12 Декември 2017 15:13
Колко му трябва на банскалията - да отсече гората да има гориво за зимата, на мястото на гората да напраЙ писти, по пистите да се пързалят англичани, пък той да ги пързаля със сметките в механата вечерта. Па това има ли гора, дали Глазне ще прелее напролет, ще останат ли животинки по тези баири са неща от третостепенен характер.
12 Декември 2017 15:49
Е. Манева: Според ЮНЕСКО в буферната зона в Пирин може да се строи


според моя бридж клуб пък не може да се строи!
12 Декември 2017 16:05
Според ЮНЕСКО в буферната зона в Пирин може да се строи

Демек, според Бокова и наследничката И.
12 Декември 2017 16:11
Демек - Евдокия мета фишеци за плебса.
12 Декември 2017 16:19
"Сериозно безпокойство" (high concern) буди сегашното състояние на национален парк Пирин. Това е оценката на експертите, изготвили доклад за годишното състояние на обектите на Световното наследство на ЮНЕСКО, публикуван през ноември. Световната организация възлага на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) да извършва тези проверки, за да е наясно с реалното състояние на най-ценната и запазена природа по света, обект на защита на най-високо международно ниво. Пo оценъчната скала на съюза "сериозно безпокойство" е една стъпка преди крайната оценка "критично".

По този повод от коалиция "За да остане природа в България" предупреждават, че българското правителство вече петни международния имидж на страната. Проблемите в Пирин са свързани и с планираното строителство на нова, много по-голяма ски зона и улесняването на сечите на вековни гори според новия проектоплан за управление на национален парк Пирин, предупреждават природозащитните организации.

Посочените причини за притеснителната оценка за Пирин са "нарушаването и раздробяването на обекта, свързани с изключването на ски зоните, които са несъвместими със статута на световното наследство (сега част от буферната зона). Особено заради възможните последици от допълнително отслабване на режима на опазване, резултат от новия план за управление, ако бъде одобрен".

"Много сериозна заплаха" виждат експертите, защото някои части на парка, които сега са изключени от обекта на защита, и част от буферната зона са силно повредени от развитието на ски инфраструктурата. Други заплахи са промените в климата и влиянието на летния туризъм.
"Политическият и икономическият натиск за по-нататъшното развитие на ски зоните и лова в национален парк Пирин са довели до проект на план за управление, който, ако бъде одобрен, ще доведе до широко разрушаване на обекта", пише в резюмето на доклада. Споменава се, че управата на парка не е в състояние да се противопостави на "силните външни интереси за туристическо развитие и също за използване на горите".


това от тук
Натисни тук
12 Декември 2017 17:16
Perseus

Дрънци. Поканили са двама трима човека срещу цялата сган на желаещите да се строи.

Битки само при удобно числено преимущество ли следва да се водят?

Двама - двама. Сган - сган.
И протестите са важни, ама само с тях не става, а и не е редно да става.
12 Декември 2017 17:54
Тая корумпирана о..ца, когато и да я свитнат ще е късно. Колко бели само направи. Явно целта е пълно и окончателно бетониране на територията.

На радетелите за повече писти позоваващи се на положението в Австрия и Италия, да отидат да се разходят там, ама не зимата, а през лятото и да сраавнят с цековите безобразия по бетонобанско.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД