:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Десетки жени обвиниха актьора, че ги е опоявал със силно действащи сънотворни хапчета
Полски учени доказаха, че през лятото стресът по-трудно се регулира
Адвокатът на кметицата демонстрира как се пренася веществото, използвано за маркиране на пари при ръкостискане
Търговията и ядреното споразумение с Иран са основни теми на преговорите
Реалистично е да преминем към еврото през 2025 г., обяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев
Ограничението не срива туристическия бизнес
Семейството на Ото Уормбиър заведе дело срещу Северна Корея за „жестоко изтезание и убийство“
Борисов и Туск ще обсъждат двустранно подготовката на форума в София на 17 май като специални гости
Депутатите са поели ангажимент за спешни мерки в сегашния закон за футболното хулиганство
СТАТИСТИКИ
Общо 378,051,450
Активни 1,544
Страници 60,521
За един ден 1,302,066

По искане на прокуратурата са иззети 6191 огнестрелни оръжия и боеприпаси

Над 124 000 души у нас притежават оръжия с цел самоотбрана
 
Илюстрация Нова тв
Последните две години установихме неефективен контрол на МВР по отношение на разрешителните за носене на оръжия. Имаше стотици разрешителни с изтекъл срок. Общият брой на оръжията в страната с разрешително е над 340 000. Като над 124 000 са оръжията, които се държат от физически лица с цел самоотбрана, като сред тях няма регистрирани ловци”, заяви в студиото на „Здравей, България” на Нова тв зам.-главният прокурор Ася Петрова.

По думите й обаче липсва единен електронен регистър, в който да фигурират разрешителните за носене на оръжия. А това възпрепятствало работата на МВР по контрол на лицата, притежатели на оръжие.

Представителят на прокуратурата не уточнява, но очевидно вън от случаите на т.нар самоотбрана, останалите оръжия са именно в ловците и вероятно във фирмите за охрана.

Малко по-късно прокуратурата разпространи съощение, според което "по повод на поредица от възникнали инциденти и извършени престъпления с използване на оръжия (по смисъла на чл. 4 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия - ЗОБВВПИ), заместник-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова разпореди проверка относно валидността на разрешителните за притежание на оръжия". Проверката е за периода м. март – м. септември 2017 г. била извършена от Главна дирекция „Национална полиция“. Предмет на проверката са придобиване, съхранение и/или носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси от физически и юридически лица. Предприети са мерки за стриктно спазване на законовите изисквания при действия с огнестрелни оръжия и боеприпаси, предвид повишената опасност за живота и здравето на гражданите при нерегламентираната им употреба.
За посочения период, след намесата на ВАП, постановените откази за издаване на разрешения за придобиване на огнестрелно оръжие и боеприпаси са 144 бр. Издадените откази за подновяване на разрешенията за дейности с огнестрелно оръжие и боеприпаси са 176 бр. Решенията за отнемане на издадени разрешения за дейности с огнестрелни оръжия и боеприпаси са 87 бр. Иззетите огнестрелни оръжия и боеприпаси с отнети разрешения за съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси са 6191 бр.
По повод на проверката, разпоредена от ВАП, министърът на вътрешните работи е възложил на Дирекция „Инспекторат“ извършването на проверка в СДВР и ОДМВР в страната по изпълнение на законовите регламенти за издаване, разрешения и осъществяване на контрол по придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие и боеприпаси.Тази сряда започва процесът за разграбването на КТБ. Специализираната прокуратура работи по случая. А преди няколко дни главният прокурор Сотир Цацаров се срещна със своя колега – главният прокурор на Сърбия. По време на срещата е подписано споразумение за сътрудничество между двете прокуратури и по наказателни дела.
„Параметрите по това споразумение не касаят конкретни дела, обвиняеми лица или подсъдими лица”, уточни пред Нова тв зам.-главният прокурор Ася Петрова, която беше в българската делегация.

Прокуратурата проверява и колко са опасните язовирите у нас.
„При язовир Огняново констатирахме следния проблем - прехвърляне на отговорност между различни институции, неиздаване на акт за публично-държавна собственост, както и непредприемане на мерки за ремонт на стената”, добави зам.-главният прокурор Ася Петрова.

Тя коментира и делото „Килърите”.
„Делото „Килърите” мина в историята. Факт са влезлите в сила осъдителни присъди без право на обжалване по отношение на трима от подсъдимите – Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев. Изпитвам удовлетворение от финала на този казус”, коментира зам.-главният прокурор Ася Петрова
15
1337
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
12 Декември 2017 09:08
"Като над 124 000 са оръжията, които се държат от физически лица с цел самоотбрана, като сред тях няма регистрирани ловци”, заяви в студиото на „Здравей, България” на Нова тв зам.-главният прокурор Ася Петрова."
Това просто не е верно! Познавам много такива. И не мога да разбера защо се натъртва на този "факт"?
12 Декември 2017 09:19
Само да залегнем навреме, когато започне "самоотбраната"!
12 Декември 2017 09:20
Заглавието е доста т..., да го кажем подвеждащо.
Ако имам пистолет за самоотбрана, какво общо има това с правата ми на организиран ловец ?
Мога да имам едното, или другото, или и двете при това напълно законно.
Големият проблем са незаконните оръжия, които са вероятно, колкото законните.
Ако тръгна да трепя някого, естествено , че ще се снабдя с незаконен /нерегистриран/ патлак !
12 Декември 2017 09:31
Като над 124 000 са оръжията, които се държат от физически лица с цел самоотбрана...

Тези самоотбаняващи се 4 пъти повече от армията – направо да ги вписват в резерва...
12 Декември 2017 09:33
Проблем не са оръжията, а липсата на държава.
Сега държава означава частна организация на криминални и престъпни хора, сдружени с цел доене на народа и трупане на незаконни печалби.
А бухалките на тази частна държава са силовите структури, като към тях се прибавят разни агенции, НАП, КОНПИ, монпи и разни други социални паразити.
12 Декември 2017 09:39
Въоръжените българи са колкото 8 армии от по 27 000 души. Общо над 210 хил. души у нас имат разрешително за оръжие, сочи статистиката на Служба "Контрол на общоопасните средства" към МВР.
На практика обаче патлаците на българите са три пъти повече. "Много от собствениците им са ловци и имат по 5 до 10 пушки" уточниха от КОС.
Най-много българи - около 110 хил. души са обявили, че се нуждаят от оръжие за лична охрана.
Още над 90 000 лица са поискали да имат ловно оръжие.
Към 6000 души имат патлаци с колекционерска стойност или за спорт.
Само в София близо 40 000 души имат в домовете си метални каси, където съхраняват огнестрелните оръжия.
Тези, които са взели разрешителните си от 9-о районно, което обслужва главно ж.к."Люлин", са рекордьори по брой пушкала. В момента люлинчани разполагат с 5500 разрешителни за оръжия. Пистолетите и пушките обаче са три пъти повече - над 15 000.
Рекордьор по брой оръжия е столичанин, собственик на два пистолета, един револвер, 12 ловни пушки и 12 ловни карабини. Втори в класацията също е софиянец. Той има разрешително за два пищова и 11 ловни пушки и карабини.

12 Декември 2017 10:18
sega_007
12 Декември 2017 09:33
Проблем не са оръжията, а липсата на държава.


Много точно! Проблемът ще изчезне, когато държавата се появи отново, такава, каквато я помним по времето на правешкия каскет и другарете му цървуланковци.
А това значи на кукув ден, или когато бсп(к) спечели избори и вземе властта, т.е. никога в нашия лайф-тайм.
12 Декември 2017 10:21
Колко са невъоръжените в Швейцария? А колко често се стрелят там? Кога ще ни разрешат правото на законна самоотбрана, когато някой нахлуе в дома ни без покана?
12 Декември 2017 10:48
Гнусна манипулация.

Просто кажете какъв % от населението има законно оръжие? Какъв е средния процент за ЕС и какъв за Финландия примерно.

В ПЪТИ сме по-малко въоръжени от Германците примерно.

Но за държавата където ще се нанасят орки не се предвижда оръжие за населението, което е пълна глупост. Аз втори път тази глупост да се оставя без оръжие няма да я допусна, като нямам опция за законно ще има незаконно.


12 Декември 2017 10:55
Колко са невъоръжените в Швейцария?


Въоръжените обаче имат правото да притежават оръжие само ако го използват (разбирай при лов и практикуващи стрелба в разни клубове).

***

Из панелките е пълно с престарели пенсионери, запасани с пистолети по отдавна изтекли разрешителни, с които обаче плашат и се пъчат пред съседите. Познайте какво се случва при опит на етажната собственост да поиска да се провери дали разрешителното на престарял пенсионер, който дори не е бил военен или полицай/милиционер, а незнайно на каква служба, е изтекло...

Трябва ли да се стига дотам засегнат от старческа деменция да гръмне някой от съседите си, само защото е заседнал, примерно, в асансьора, за да му отнемат уж законно притежаваното оръжие?

12 Декември 2017 10:55
Колко са невъоръжените в Швейцария?


Въоръжените обаче имат правото да притежават оръжие само ако го използват (разбирай при лов и практикуващи стрелба в разни клубове).

***

Из панелките е пълно с престарели пенсионери, запасани с пистолети по отдавна изтекли разрешителни, с които обаче плашат и се пъчат пред съседите. Познайте какво се случва при опит на етажната собственост да поиска да се провери дали разрешителното на престарял пенсионер, който дори не е бил военен или полицай/милиционер, а незнайно на каква служба, е изтекло...

Трябва ли да се стига дотам засегнат от старческа деменция да гръмне някой от съседите си, само защото е заседнал, примерно, в асансьора, за да му отнемат уж законно притежаваното оръжие?

12 Декември 2017 11:38
Nafarr, етажната собственост няма никакво основание да проверява разрешителни. Ама никакво! Ако въпросните пенсии правят золуми с оръжието, осъдени са или обвиняеми, това е основание да им се отнеме разрешителното. Но при проверките същите тези непримирими съседи мълчат като риби.
12 Декември 2017 11:43
"Трябва ли да се стига дотам засегнат от старческа деменция да гръмне някой от съседите си, само защото е заседнал, примерно, в асансьора, за да му отнемат уж законно притежаваното оръжие?"

Това че някой не си е свършил работата не е проблем на закона или на другите законопослушни оръженосци.

След като забравиш да си подновиш разрешителното в срок оръжието ти става незаконно а ти собственик на незаконно оръжие което директно те праща към НК и можеш да забравиш вовек за оръжие освен ако не си от ГЕРБ както беше случая с общинския съветник.

Та ако трябва да се барат закони да се барат, ако трябва образователен ценз (сега се иска основно образование а това е смешно) да го въведат, да се променят курсовете да вкарат повече практически и теоретични занимания.

Но трябва да се остави законовата възможност на здрав, прав, плащащ данъци с достатъчно образователен ценз да придобие безусловно огнестрелно оръжие ако иска.
12 Декември 2017 11:44
Спомняте си случая с Петко от Лясковец, който през март 2014 г стреля по взвод от полицаи - уби един и рани трима (6 ?).
Имаше изтекло разрешително за притежаване на ловно оръжие.
12 Декември 2017 11:56
Петко от Лясковец е нагледен пример за несполучлива показуха.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД