:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 235
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОН се отказва от квотите за ученически състезания

Просветното министерство се отказва от въвеждането на квоти за пролетните математически състезания. "Ще махнем квотите, и двете страни постигнахме компромис", коментира за "Сега" Ивайло Старибратов, председател на националната комисия към МОН, която изготвя регламента за участие в математическите олимпиади.

Преди дни недоволни родители съобщиха в социалните мрежи за новия регламент при провеждане на Пролетните математически състезания, в които традиционно участват учениците между пети и осми клас. Според него през тази учебна година на всяко едно състезание (за 5-и, 6-и, 7-и и 8-и клас) могат да се явяват само по 4 деца от всяка област с изключение на София, Пловдив и Бургас, където квотите са по 8 деца (само за осми клас за столичните ученици замислената квота бе 20 ученици). Мотивът на министерството бе, че кандидатите са нараснали драстично и това затруднява много организацията на състезанията.

Заради общественото недоволство обаче вчера в МОН се проведе среща между заинтересованите страни. От комисията са се съгласили квотите да отпаднат, но в замяна на това директорите са обещали да съдействат за ограничаване на броя на учениците, които изпращат на състезания. "Училищните директори си познават учениците, знаят кои са се готвили и кои са само екскурзианти", коментира Старибратов. По думите му поетият ангажимент от директорите е много важен, защото в последните години броят на учениците, които се явяват на състезания просто ей така и "нищо не правят", се е увеличил много. Ако преди 5 г. на пролетните математически състезания са се явявали по 200 ученици, сега броят им бил над 1000.

Според Старибратов е много трудно да се подобри организацията на състезанията заради липсата на предвидимост. По думите му някои родители решавали в последния момент да пратят децата си, което затруднявало изключително много проверката на работите им. Едно от взетите вчера решения цели именно да облекчи оценката на изпитните работи на учениците - според него училищата, които изпращат повече ученици, ще осигуряват по един или няколко свои проверяващи.

Окончателният регламент за провеждане на пролетните математически състезания, които ще са между 30 март - 1 април т.г. в Русе, ще е готов до 2-3 дни, обеща Старибратов.

2029
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД