:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
коментира австрийският канцлер Себастиан Курц
ГЕРБ и БСП ще спорят за кметското място и в родопското село Беден
Федерико Дзини е бивш играч на врачанския "Ботев"
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,189,854
Активни 1,080
Страници 54,344
За един ден 1,302,066

Световната банка обеща 200 млн. долара за пътища в Западните Балкани

Очаквам България да влезе в чакалнята на еврозоната през 2018 г., заяви Кристалина Георгиева
СНИМКА: БГНЕС
Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева разговаря с премиера Бойко Борисов и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан по време на конференцията за Западните Балкани.
Световната банка (СБ) е готова да финансира с около 150 до 200 млн. долара проекти, които да подобрят транспортната свързаност и търговията между страните от Западните Балкани. Това обеща главният изпълнителен директор на СБ Кристалина Георгиева по време на проведената вчера в София среща на върха на лидерите от региона. По покана на премиера Бойко Борисов в конференцията участваха президентите на Черна гора и на Косово, премиерите на Албания, Сърбия и Македония, вицепремиерът на Босна и Херцеговина. В срещите участва и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Световна банка вече е осигурила част от финансирането на коридор №8 през територията на Македония, а с България работи по изграждането на електронна тол система за събиране на пътни такси. "Най-важното, което ще направим за този коридор и общо за транспорта в региона, е един регионален проект, който да ускори преминаването през граничните пунктове", заяви Георгиева. Тя обясни, че с този проект трябва да бъдат разрешени основните пречки пред свързаността на отделните държави в Западните Балкани - тесните КПП-та и гишетата и от двете страни на границите, недоброто състояние на пътищата, както и липсата на интелигентни транспортни системи, с които да се премахнат опашките. "По-бързото преминаване през границите ще повиши икономическите връзки, ще създаде повече работни места и по-високо качество на живот в региона", посочи Георгиева.

Лидерите от региона ще разчитат и на подкрепата на Брюксел за реализацията на тези проекти чрез финансиране от европейските фондове. За България и Сърбия приоритетен проект е и газопреносната връзка между двете страни, както и изграждането на магистралата Ниш-София и електрификацията на жп линията от Ниш до българската граница.

Очаквам България да влезе в чакалнята на еврозоната през 2018 г. , прогнозира вчера Кристалина Георгиева, която допреди година бе зам.-председател на Европейската комисия с ресор бюджетната политика на ЕС. Преди седмица и зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който отговаря за еврото, заяви, че икономиката на България е стабилна и не би трябвало да е трудно да кандидатства за еврозоната.

"Политическото решение може да бъде взето много бързо, защото икономиката на Европа е в добро състояние, обществената среда в България, и в Европа, е позитивна", обясни вчера Георгиева. Тя посочи, че европейците подкрепят еврото повече от когато и да е - 64% смятат, че единната валута е нещо добро. С добрата си фискална дисциплина страната ни също показвала, че заслужава да бъде в еврозоната. "Българският бюджет е много стабилен, дефицитът е под контрол години наред, инвестира се в дългосрочни проекти, които гарантират България да се вдига нагоре", посочи Георгиева.

Според нея престоят в чакалнята на еврозоната, който обикновено е три години, ще се окаже много полезен за икономиката ни. "В условията на валутен борд ние и без това работим по правилата на еврозоната, но не можем да седим на масата и да участваме в изработването на тези правила", допълни тя.
668
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД