×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Това е нискобюджетният вариант за лична помощ, ще я получават около 77 хил. българи
Протестиращите поискаха лидера на опозицията да се присъедини към тях
Килимите били изтъркани, а декорът - съветски, оплакват се световните шампиони
Държавният ресурс за хора с увреждания не е малък, каза зам.-министърът на въпрос не й ли е неудобно за билета от 8300 лв.
Отношенията са като с руските подводници в Швеция: всички знаят, че тях ги има, но никой не ги е виждал, казва Захарова
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,376,058
Активни 1,586
Страници 89,477
За един ден 1,302,066

Патриотите спъват ГЕРБ по ключов текст от антикорупционния закон

Бъдещата мегаагенция ще може да иска подслушване
СНИМКА: БГНЕС
В правната комисия се случи разнобой в управляващата коалиция. Антикорупционният закон на ГЕРБ вече два пъти беше бламиран от парламента, все заради сигналите за подкупи.
Ключов текст от антикорупционния закон показа разнобой между ГЕРБ и коалиционния му партньор "Обединени патриоти". В сряда правната комисия гласува на второ четене, че ако от сигнала за подкуп или конфликт на интереси не излезе нищо, неговият обект няма да може да съди подателя. Предишният вариант гласеше, че ще се приемат само сигнали с доказателства.

ГЕРБ се отказа от собственото си предложение, за да бъдат поощрени хората да сигнализират за корупция или конфликт на интереси по високите етажи на властта. "Обединените патриоти" бяха против. Според националистите това ще доведе до рязко увеличение на делата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, както и в Европейския съд по правата на човека. "Държавата ще трябва да си подготви доста пари, за да обезщетява лицата, по отношение на които са подадени неоснователни сигнали", мрачно прогнозира депутатът от ОП Христиан Митев. ДПС също е против.

Сигналите ще се подават в новата антикорупционна мегакомисия. В нея ще се обединят комисията за конфликт на интереси и за конфискация, БОРКОР, звеното от Сметната палата, което следи имуществените декларации на властта, и антикорупционната дирекция на ДАНС.

Правната комисия гласува редица особени правомощия на бившите агенти на ДАНС, които стават инспектори. Те ще могат да искат съдействие, сведения и документи от държавните и общинските органи, от търговците, кредитните институции, от нотариуси и съдебни изпълнители, както и от други физически и юридически лица. Изисканата информация ще трябва да им се предоставя до месец.

По предложение на ГЕРБ трудът на всички служители на новата комисия ще се зачита като първа категория, а пътуването им в обществения и градския транспорт ще бъде безплатно. Социалните придобивки се дават, за да се избегне "опасността да се демотивират служителите".

Бившите агенти ще извършват оперативно-издирвателна дейност. Основание за ползването на спецметоди може да бъде получаването на сведения, че лица, заемащи висши публични длъжности, са забъркани в корупция, но при условие, че данните не стигат за образуване на наказателно производство. Похватите включват и взимане на обяснения от граждани. Както и искане за прилагане на специални разузнавателни средства с разрешение на съда.

Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" възрази, че подобни правомощия дават възможност за непропорционална намеса в личния живот на гражданите и са в разрез с конституцията и Европейската конвенция за правата на човека. От МВР контрираха, че проектът отговарял на всички евростандарти. Според ДАНС, ако комисията бъде лишена от подобни способи, тогава би останала без средства да противодейства на корупцията.ВЛАСТ

Изпълнителната власт трябва да съгласува с новата комисия всеки законопроект за "наличие на корупционен риск", приеха депутатите. Органът ще може да разработва предложения за изменения в законодателството с антикорупционна насоченост. Изготвените от него анализи и мерки ще се предоставят на компетентните институции, които задължително ще трябва да вземат отношение по тях в рамките на месец.
976
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД