×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Това е нискобюджетният вариант за лична помощ, ще я получават около 77 хил. българи
Протестиращите поискаха лидера на опозицията да се присъедини към тях
Килимите били изтъркани, а декорът - съветски, оплакват се световните шампиони
Държавният ресурс за хора с увреждания не е малък, каза зам.-министърът на въпрос не й ли е неудобно за билета от 8300 лв.
Отношенията са като с руските подводници в Швеция: всички знаят, че тях ги има, но никой не ги е виждал, казва Захарова
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,376,403
Активни 1,563
Страници 89,822
За един ден 1,302,066

Някои лекарства с парацетамол ще бъдат спрени

Популярни болкоуспокояващи медикаменти, в които се съдържа парацетамол с удължено или модифицирано освобождаване, трябва да бъдат спрени от продажба, препоръча Консултативният комитет за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Становището на експертите идва, след като още през септември 2017 г. беше дадена препоръка тези лекарства да се спрат от продажба, но две фармацевтични компании поискаха преразглеждане на случая. В България тези лекарства се продават без рецепта и са достъпни в аптеките. Лекари и фармацевти в Европа обаче наблюдават все повече случаи с предозиране с парацетамол, тъй като той се освобождава по сложен начин и за дълъг период от време, което крие опасности за пациентите.

Комитетът е взел решение след анализ на проучвания на този тип медикаменти и консултации с експерти. Проверката сочи, че когато се приемат според предписанията, ползите и рисковете от тези медикаменти са приемливи. "Опитът обаче показва, че при предозиране поради начина, по който парацетамолът в тях се освобождава в тялото, обичайните процедури за лечение, разработени за продукти с незабавно освобождаване, не са подходящи", мотивират решението си от PRAC.
4
939
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
08 Декември 2017 10:25
Може да доведе до увреждане на черния дроб и на бъбречната функция.
08 Декември 2017 10:49
С други думи - всичко що е евтино, се спира, за да могат скъпите му аналози с минимално количество лекуващо вещество вътре да се продават.
Знам два случая на скъпо и евтино, скъпото е на свободния пазар, евтиното е само с рецепта.
08 Декември 2017 12:13
С други думи - всичко що е евтино, се спира, за да могат скъпите му аналози с минимално количество лекуващо вещество вътре да се продават.
За парацетамола отдавна се знае (аз го знам от преди 30 години), че във високи дози, продължително приемане, или в комбинации с някои други лекарства, може да предизвика тежки увреждания на бъбреци, храносмилателен тракт, черен дроб, сърце. Така че това е припомняне на отдавна известни неща. Няма напълно безопасни лекарства.
08 Декември 2017 15:25
припомняне е едно, а спиране е друго, на бас, че ще спрат евтините
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД