×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Това е нискобюджетният вариант за лична помощ, ще я получават около 77 хил. българи
Протестиращите поискаха лидера на опозицията да се присъедини към тях
Килимите били изтъркани, а декорът - съветски, оплакват се световните шампиони
Държавният ресурс за хора с увреждания не е малък, каза зам.-министърът на въпрос не й ли е неудобно за билета от 8300 лв.
Отношенията са като с руските подводници в Швеция: всички знаят, че тях ги има, но никой не ги е виждал, казва Захарова
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,376,197
Активни 1,574
Страници 89,616
За един ден 1,302,066
Реконтра

Алафранга

Луи дьо Фюнес
От времената на Михалаки Алафрангата българинът попива френското по един най-благоприятен начин, като още тогава загърбва недоразуменията между Калоян и Балдуин Фландърски (пленените сенегалци от френските колониални войски през Първата световна война са изолиран рецидив).

В наши дни срещите на президентите на двете страни дават нови и нови поводи за радост и оптимизъм. Колко е ценна например възможността наши ръководни дейци да специализират в ковачницата на кадри Ecole nationale d'administration! Това обучение е реализуемо en passant и дори някак естествено, защото на практика френските табиети не са нещо ново за нашего брата българина. Следват факти, примери, податки за размишление:

Френското национално висше училище по администрация е създадено през 1945 година едновременно с Висшата партийна школа в София, като чак до 1990 година двете люпилни на кадри са в ожесточено, макар и неявно съперничество. В наши дни френският аналог няма конкуренция у нас, което е предпоставка да не се развива, да залинее. Вливането на наши кадри, свежата административна балканска кръв, побългаряването са за добро и за двете страни.

Има ли с какво да ни учудят френските администратори? Надали. Те са прочути с бюрокрацията си, но тя има съществен кусур - макар и бюрократично, върши работа. Могат ли да догонят нашенската бюрокрация, която не само е бюрократична, но и не върши работа, тоест е достигнала практически възможното съвършенство в жанра! Да се надяваме, че нашите кадри ще съумеят да помогнат, ако не с пренос на манталитет (твърде дебели са френските глави, справка Александър Дюма-баща и Алфонс Доде), то с конкретни схеми за връзване, упояване, опияняване на чиновници на работните им места, та да не работят.

С какво се гордеят френските чиновници? Може би с Краля Слънце Луи XIV, заявил "Държавата, това съм аз"? Ние пък си имаме член първи от Живковата конституция за ръководната роля на БКП. Вярно, Луи XIV управлява 72 години, което е ненадминат рекорд, ала не е ли по-важно качеството от количеството? Освен това у нас опитите за управленско дълголетие продължават, тъй че рано е французите да мятат шапки.

Във френския пантеон на държавните администратори блести кардинал Мазарини, заявил "Не вярвайте на тези, които с готовност ви обещават големи неща, защото са лъжци и измамници". Кой нашенец обаче слуша Мазарини! Утеха ни е, че можем да разпознаем и тук неговия стил, ако се вярва на един съвременник на кардинала "беше голям мошеник, но не и голям човек; по-хитър отколкото може да се предполага, скандално фалшив и най-подло алчен".

Няма как да не отворим дума за класиката "Като нямат хляб, да ядат пасти". В българския случай са обещания, все пак пастите също са с пари, а има и хора, които не обичат сладко, обаче явно няма българин, който да не обича обещания.

Друг блестящ френски пример - Шарл дьо Гол, който гениално е забелязал, че "демокрацията е поносима само при едно условие - да имаш мнозинство". Това да ви напомня за нашенската политика? Ако го изразим със свои, родни думи - кога са на власт са като аслани, кога са опозиция са като... Да го кажем така - не са същите.

Още познати френски образци, лесно откриваеми в България - полицаите от Сен Тропе и неуловимият злодей Фантомас.

Как точно е във Франция французите си знаят, но нас тук ни имат за балъци, та може би е добре да завършим с мисълта на Луи дьо Фюнес "Отказах се от риболова в деня, в който забелязах, че когато ги улавях, рибите не потръпваха от радост".
1
1201
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
08 Декември 2017 04:49
Вечна му памет , голям беше .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД