:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Френският президент заяви, че пие вино на обяд и на вечеря
Частичният вот е заради прекратяването на пълномощията на Ценко Чоков
Не виждам нищо укоримо в сделката за ЧЕЗ, каза Владислав Горанов
Няма промяна в програмата и ние работим на пълна пара да обслужим студентите, добавят оттам
Ердоган предупреди чуждестранните енергийни компании да не "прекрачват чертата в политически чувствителните води"
СТАТИСТИКИ
Общо 369,796,559
Активни 293
Страници 14,872
За един ден 1,302,066

Високите заплати не са достатъчни за задържане на учителите

Високите заплати не са достатъчни, за да се задържат добрите учители в системата, уважението и статута им на ценни професионалисти, а не на техници, поддържащи образователната машина, са далеч по-важни. Около това мнение се обединиха педагози, участвали в кръглата маса "Оценяване на качеството на работата на учителите" с организатор Фондация "Млада България" и представители на учители, директори на училища, представители на родителски организации. Въпреки отправената покана представителите на МОН не уважиха с появата си форума, чиято цел беше да идентифицира проблемите, с които се сблъсква българското училище, и да даде предложения за тяхното решаване.

Успехът и провалът на образователната система са в силна зависимост и от отношенията на обществото към нея. Учителят иска да бъде ценен като високоспециализиран специалист. В същото време той е непрекъснато стресиран от засилващите се свръхконтрол и централизация в системата, което пък не дава свобода за творчество в преподавателския процес, подчерта Анелия Андреева, директор на 20-о ОУ "Тодор Минков" в София, което успешно защити иновативен статут пред МОН. Правилата, които му налага системата, пречат на неговата автономност, а старият начин на обучение - абстрактно-логическият, вече не работи. Не работят и тестовете за оценяване на новото поколение - днес децата възприемат света интуитивно, а не разпарчетосан на отделни учебни дисциплини. Тогава не трябва ли да се променят и учебните програми, и учебниците, а педагозите да се оценяват по бизнес модели вместо по неефективната и несъвършена нормативна уредба, постави един от най-разискваните въпроси психологът Иван Игов.

"В България всички мислят, че могат да оценяват учителите, тъй като всички са били част от тази система. Но в същото време педагозите са най-чувствителният към стресиращия ги и потискащ емоционален натиск, упражняван от страна на родителите. Точно по тази причина две от най-добрите ни учителки наскоро напуснаха", подчерта Асен Александров, директор на столичното 51-во СОУ.
3
3688
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
07 Декември 2017 11:56
Я да не си разправяме смешки! Всички се продаваме, само че повечето сме си определили толкова висока цена, че никой не е готов да я плати.
07 Декември 2017 12:53
Да бе да.. ще си рискувам аз здравето и живота с разни ромчета, ромски родители и наркоманчета.
07 Декември 2017 14:33
абе не са важни заплатите, раздавайте там медали и потупвания, па после се чудете що учителите мият чинии и задници навън

Насимталебови ентелектуалци
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД