:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 305
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Цацаров: Вариант е държавата да може да разваля приватизационни сделки

В прокуратурата имало над 700 проверки, свързани с раздържавяването
 
Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че трябва да има вариант не за отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизацията, а възможност държавата да търси разваляне на тези сделки, или да търси пълно изпълнение по тях, съобщи "Дневник". "Иначе постигат се някакви наказателно-правни последици, а последици в собствеността, те са се случили и остават, общо взето."

Това беше част от коментара на главния прокурор Сотир Цацаров, след като посети правната комисия в парламента, където беше поканен на "обсъждане (диалог)".

Той уточни, че не може да се иска от него да дава мнения за законопроекти и законодателни намерения. "И аз като гражданин имам право на мнение", заяви главният прокурор.

"Много неща се чуха и много се изговориха за приватизация. Имаше такива, които с много менторски тон говореха за своята заслуга за приватизацията. Да, приватизацията създаде условията за частната собственост и пазарното стопанство. Но дяволът както обикновено е в детайлите. Проблемът не е в приватизацията, а в измененията на закона впоследствие и на изменения на приватизационните договори. Може да имате перфектен приватизационен договор, но три години по-късно да има анекс към него.

Друг проблем според главния прокурор са измененията, които касаят възможността да се участва в работническо-мениджърско дружество.

"Навремето когато прокуратурата е имала такива права, е могла да предизвиква граждански дела, с които да иска разваляне на сделките. Проблемът някак си на мен ми се струва, окей ние (бел. ред. - прокуратурата) ще се организираме, ще привлечем лица, които все още могат да бъдат привлечени и все още изпълняват някаква длъжност, защото ако си получил нещо, ти не си извършил престъпление, но сделките си остават.

Затова според Цацаров трябвало да има вариант, при който държавата да търси разваляне на тези сделки, или да търси пълно изпълнение по тях.

В комисията той обяви, че има над 700 проверки в прокуратурата, свързани с текстове за приватизация, които са от 2004 г. насам. През последната година преписки за около 20 сделки, изпратени в доклад от ДАНС в прокуратурата, са били прекратени заради изтекла давност. От думите на Цацаров се разбра, че вероятно е имало още случаи, но от ДАНС са решили, че няма смисъл да пращат още заради прекратяването им. Докладът на агенцията е бил изготвен по искане на премиера Бойко Борисов през декември миналата година.

Цацаров беше поканен в комисията по идея на БСП заради идеята на управляващите да променят конституцията и да отменят давността за разследване на престъпления, свързани с приватизацията. Това е първият път, в който депутатите се възползват от изменението в правилника на Народното събрание.

През цялото време председателят на комисията Данаил Кирилов се опита да убеди депутатите и главния прокурор, че събитието трябва да бъде "взаимодействие", че не могат да се поставят въпроси на Цацаров.

В правилника на това Народното събрание е записано: "Комисията по правни въпроси на всеки три месеца отправя покана до главния прокурор за провеждане на обсъждане, свързано с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на съдебната власт, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупцията, взаимодействие с разследващите органи."
9
1301
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
06 Декември 2017 17:49
Проблемът беше, че някои с пари и активи ОТ приватизираното предприятие го изкупуваха. Отделно, дето се плащаше с бонове, чиято цена спадна до стотинки за 1 лев... В една медия днес са поместени набор документи касаещи Корнелия. Голямо въображение има жената.
06 Декември 2017 17:53
Хайде, този фишек изпуфтя и загасна. Следващата седмица друг...
06 Декември 2017 17:59
Марешки излови Нинова в лъжа
Ето какво написа Веселин Марешки:
В ефира на Нова телевизия тази сутрин, по повод изпратено от нея писмо до лидерите на парламентарни групи за среща по темата за ревизия на приватизацията, Корнелия Нинова заяви, че цитирам: „ всички са се разбягали като мишоци“ и никой не й е отговорил.
Държа да се знае истината. От "Воля" й изпратихме писмен отговор още същия ден, в който получихме поканата й – 29 ноември 2017 г.
В писмото подчертаваме, че сме готови за такава среща на 6 или 7 декември, както тя предлага. Ние сме категорични в позицията си, че трябва да бъде осветени всички сделки на прехода.
Убеден съм, че за да има коректно и ефективно партньорство в политиката, не трябва да има лъжи! Разбирам усилията на г-жа Нинова да гради имидж на БСП като единствена алтернатива на ГЕРБ, но за нас всички, които са управлявали страната през прехода (някои сега са извън парламента, други са в него), са еднакво отговорни за ограбването на народа и за изпадането на България до положение на най-бедната държава в Европейския съюз – да няма достойни пенсии, да напускат лекарите, да е смазан малкият и среден бизнес, младежите да не виждат перспектива в Родината си…
06 Декември 2017 18:18
Весо писмО пишеше... А бачо и Красьо... Все доблестни държавници, с пешкири на рамо... След сватбата...
06 Декември 2017 18:25
Този път от ГЕРБ улучиха слабото место на Нинова. По принцип всяка приватизация чрез РМД е разбойническа, но е законна. РМД ще плати толкова, колкото иска продавача. Ще плати в левове, а ако продавачът разреши - и в компенаторни записки. Че няма луд купувач, който да плати всичко в кеш, ако му е дадена възможност да плати с някакви хартийки. Но това сега го вменяват във вина на Нинова - че платила голяма част от сделката с компесаторни бонове. А по казуса "Техноимпекс" трябва да се пита (постави на пангара) продавача Валентин Василев. Щото не е луд, този който ял зелника, луд е този, който му е дал...
06 Декември 2017 20:46
Поредните кьофишеци на всите власт дето ни управкяват,включая и четвъртата.
Що се отнася до ДАНС ,че е спряла да подава сигнали ,по някаква си там причина.по голяма идиотщина не съм чувал-ДАНС не може да решава да прекратява събирането на информация по една или друга тема това му е работата.
06 Декември 2017 23:29
Г-жа Нинова ми е много много съмнителна. Чувства се че е замесена в нелоялна приватизация,а всеки политик е длъжен да е лоялен към собственият си народ. Ако е истински политик а не селски Тарикат...! Изглежда и този път БСП не случи на Лидер. Само боклук изглежда е останал в тази партия. Напразно май ние старите хора чакаме нещо добро от БСП. Ако не е така - нека го докаже. Нека се пребори за закон за отменяне на давност при престъпления по приватизацията. Защото вече гоним 30 години след "демокрацията"(разбирай приватизацията),а все още сме най-бедната държава в ЕС. Някой трябва нещо да направи в тая "обрулена" държава...! Кой е този някой намам никаква представа...! Цацаров шикалкави както винаги. Всички гл. Прокурори досега правеха същото. Нямам им никакво доверие...!
07 Декември 2017 07:47
Пак да напомня/ а и Цацаров по този въпрос мълчи!?/, че СДС и сие, с промяна в законите, извадиха Прокуратурата от текущ контрол по защита на интересите на държавата в предпродажните преговори за приватизационни сделки!!! Сега вече е късно и НЕвъзможно държавата да разваля приватизационни сделки само на основанието/?!?/, че са сключени НЕизгодно за нея! Възможно е единствено, ако купувачът приватизатор НЕ изпълнява съответни клаузи в приватизационния договор, в които е предвидено развалянето му при НЕизпълнението им! Все пак, става въпрос за Облигационно право , а НЕ за Наказателно право!
07 Декември 2017 08:18
След това предложение и евентуално разглеждане на такъв закон такъв вариант няма. Няма как да развалиш сделка по приватизация, ако приватизатора вече не е собственик на приватизираното. Ако случайно е останал някой такъв, то той, ще се погрижи да прехвърли всичко до приемането на такъв закон.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД