:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 257
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Nissan започва тестове на "робо-таксита" в Япония

 
Nissan ще започне полеви тестове за автономни "робо-таксита" в Япония в началото на следващата година, докато съперници по целия свят ускоряват развитието на самоуправляващите се технологии.
Автомобилният гигант и японската компания за мобилни игри DeNA съвместно разработиха новите автомобили без шофьор, наречени Easy Ride. Те планират да проведат теста в продължение на две седмици през март в Йокохама, югозападно от Токио, като използват две електрически автономни превозни средства. Целта е услугата да бъде пусната до 2020 г. Тя ще бъде налична за клиентите чрез мобилно приложение, предаде БГНЕС.
Очаква се услугата да е достъпна на множество езици. Ще бъде ползвана и дистанционна система за наблюдение, за да се гарантира безопасността на пътниците.
Броят на чуждестранните посетители в Япония достига рекордни висоти преди Олимпиадата през 2020 г. в Токио. Автомобилните гиганти вече се състезават за напредъка при автономните превозни средства, а конкуренцията им включва предприемачи от Силициевата долина като Apple, Google, Tesla и Uber.
Миналата седмица General Motors заяви, че ще опита да изпревари своите конкуренти, като стартира мащабна флота от автономни таксита до 2019 г
11
1062
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
05 Декември 2017 12:02
Понякога, някои хора, се занимават с глупости и ги наричат технически постижения.
05 Декември 2017 12:08
А от GM ще осигурят ли водни канали за "флота"...
05 Декември 2017 12:23
Интересно е как сателитната им система за управление би идентифицирала дупките по пътя. Виж, за езерата е по-лесно.
05 Декември 2017 12:27
Понякога, някои хора, се занимават с глупости и ги наричат технически постижения.
И аз ин се чудя на акълите. Няма да направят една междуконтинентална ракета, ами седнали робо-такси да правят!
05 Декември 2017 12:28
И аз иМ се...
05 Декември 2017 12:34
/:/Nissan започва тестове на "робо-таксита" в Япония
.....................................................................................
Важното е да НЕ се плащат заплати и осигуровки на таксиметрови шофьори- за да се извлича по-голяма Принадена стойност/Печалба/!!!
05 Декември 2017 12:46
Важното е да НЕ се плащат заплати и осигуровки на таксиметрови шофьори- за да се извлича по-голяма Принадена стойност/Печалба/!!!
Важното е да се плювне защото NISSAN е най-голямата таксиметрова фирма в Япония.
05 Декември 2017 13:04
Най-голям проблем на всеки град са задръстванията. Той се решава не с таксита или леки коли с шофьор или без, а с градски транспорт.
05 Декември 2017 13:17
Това е бъдещето и смятам, че ще е за добро. Изкуствените интелекти не карат пияни, не заспиват на волана и не предлагат рушвет на катаджиите. В момента в който станат масови, катастрофите по пътищата ще намалеят драстично.
05 Декември 2017 13:27
Понякога, някои хора, се занимават с глупости и ги наричат технически постижения.
Не са глупости, налага се.

Когато притежаването на собствен автомобил в западните държави стане недостижим лукс (вече се работи усилено за това), трябва да се предложи на хората някаква алтернатива, защото иначе отново ще има революция. Не може просто да им кажеш "Като нямате коли, летене на самолети", защото може да се появят и гилотини по площадите.

Затова усилено се работи върху алтернативи - в градовете повсеместно ще има каршеринг и автономни таксита с е-коли (колкото за града батериите ще им стигнат), още повече те са много по-устойчиви на километри от колите с ДВГ (само трябва да им се сменят батериите) и като цяла така автопарка се ползва по-ефективно.

А ако такситата имат и шофьори, пътуването ще стане много скъпо и пак може да има революция, затова е тоя напън за автономни е-коли.

Само че това бъдеще хич не е вдъхновяващо за разглезения западен потребител, който поради свръхпотреблението, което му осигуриха докато падне соцлагера кой знае защо реши, че така ще бъде винаги, докато свят светува.

Няма да бъде, защото няма толкова ресурси на планетата, и хората, които управляват Западния свят отлично го знаят.

И затова взимат мерки предварително - е-коли, автономност, еко-война и медийни скандали срещу колите с ДВГ, всякакви ограничения за коли в градовете, оскъпяване притежаването на коли с ДВГ и т.н.

05 Декември 2017 13:43
Han 05 Декември 2017 13:27

Нещата дето описваш, отдавна ги има. Влакове - совалки без машинисти. Безплатен градски транспорт в центъра. И други подобни. Да привдижиш хората в многомилионен град с транспорт в който седи по един човек, винаги ще е проблем. Независимо дали е частна лека кола, такси с шофьор или без щофьор.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД