:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Валдис Домбровскис: "България е готова за еврозоната"

 
"Българската икономика е стабилна. Не би трябвало да е трудно България да влезе в чакалнята на еврозоната. След като вече сте вътре, ви трябват 3 години до практическото въвеждане на еврото". Това заяви в интервю за БНТ заместник-председателят на Европейската комисия, който отговаря за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. Тази седмица се очаква той да представи дългоочаквания пакет от мерки за реформи в еврозоната.
"В момента работим върху това за довършим икономическия и паричен съюз и на 6 декември ще представим пакета от мерки. Основната идея е да направим еврозоната по стабилна и устойчива срещу потенциални бъдещи икономически шокове. Трябва да рестартираме и процеса на конвергенция или сближаване вътре в съюза. Започваме поредица от инициативи, като например създаване на отделна бюджетна линия за еврозоната вътре в европейския бюджет, за да ? осигурим фискална стабилност", обясни Домбровскис.
Той добави, че се планира да се създаде предприсъединителен инструмент, който да помага на държавите-членки, които сериозно работят за въвеждане на еврото.Има и инициативи за финализирането на банковия съюз и съюза на капиталовите пазари. "Ще засилим и ролята на Европейския стабилизационен механизъм, който ще се превърне в Европейски валутен фонд", каза зам.-председателят на ЕК.
Според него при въвеждане на еврото България може да очаква сериозна подкрепа - преди всичко техническа помощ, но е възможно да стане дума и за финансово подпомагане. Но допъни, че не става въпрос само за пари или поне, че парите не са на първо място.
По отношение на българското европредседателство Домбровскис каза:"Очакваме с нетърпение България да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. Българското правителство вече беше тук за среща с еврокомисарите. Имахме възможността да обсъдим приоритетите на българското председателство и бих казал, че те изцяло отговарят и на приоритетите на Европейската комисия. В икономически план очаквам сериозна работа по структурните реформи и поредица от законодателни предложения, свързани с банковия съюз и съюза на капиталовите пазари. Но, разбира се, има и много други области, в които българското председателство ще трябва да бъде много активно".

26
1801
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
04 Декември 2017 09:07
Готова е. Остава само да се вчеше...
04 Декември 2017 09:11
Та ние сме стаЛбилни откак се загербихме...
Timeo Danaos et dona ferentes !
04 Декември 2017 09:12
България е готова за еврозоната
някъде са преценили, че е време брашнения чувал да бъде изтръскан. за пореден път.
04 Декември 2017 09:13
Тя тая еврозона заприлича на градската баня.Събличаш се дибидюс и влизаш.Вътре как ще е никой не ти казва.Едни вече излязоха щото нещо не ги кефеше.Искат си и парите за билета.Ние и там ще се оправим ама не е работа.Едната ръка отпред другата отзад със единия крак настъпваме налъмите да не изчезнат и каквото можем да направим със другия крак това ще е.
04 Декември 2017 09:17
Валутния борд е колониална парична система, която се използва за плащане на "данък цивилизация" от бившите африкански колонии на Франция... Един приятел студент, учил във Франция е защитавал дипломна работа на тази тема. Емил Хърсев има една венцеславеща статия борда от лятото, където е дал интересни факти за валутен борд в бившите френски колонии и "финансовата стабилност" на нашите африкански братя

Действително влизането ни в Еврозоната означава, че за 3 години в чакалнята трябва да изплюскаме едни инвестиции на борда ААА за глупости. Тоест Батко иска тези пари, които сме му ги дали назаем да ги похарчим, както той ни каже и след това да целуваме ръка

Аз съм оптимист, бъдещето на България е криптолев. След 3 години няма да има нито зелена бумага, нито евро
04 Декември 2017 09:43
мерсим, мерсим за предложението, добре сме си и левчетата- по 2 за евро, доколкото ще го има де! Гърците без драхмата и италианците без лирата цъфнаха, та вързаха! зер донорите намаляха, та да изстискаме нещо от беднотията ,а!
Няма да ви се получи, щото НЕ СЪОТВЕТСТВАМЕ НА минимална заплата в ЕВРО! Ако го наложите / то от глупост какво ли вече не направихте!/ инвестиции ще има за суджушкия бранш, другите- чаршафи!
04 Декември 2017 09:50
Едни вече излязоха щото нещо не ги кефеше.


Кои са тия? Най-близо до излизането бяха гърците, но по корем лазиха и пак останаха в зоната.
04 Декември 2017 09:51
Не би трябвало да е трудно България да влезе в чакалнята на еврозоната. След като вече сте вътре, ви трябват 3 години до практическото въвеждане на еврото"
Това, меко казано, е подигравка...
Аман от обещания за светло бъдеще – животът така си мина...
Черна гора е въвела еврото от десетина години по свое решение и добре се справя...
Народното събрание да реши ще въвеждаме ли еврото и ако да – това да става до два-три месеца...
Още веднъж – АМАН от ясни знаци и силни сигнали!...
04 Декември 2017 09:58
П.П.
Народното събрание да реши ще въвеждаме ли еврото и ако да – това да става до два-три месеца – докато европредседателствуваме...
Още веднъж – АМАН от ясни знаци и силни сигнали!...
--------------------
"Поправи" още не работи...
04 Декември 2017 10:10
Кои са тия? Най-близо до излизането бяха гърците, но по корем лазиха и пак останаха в зоната.

Това е доказателство за какво, че е много хубаво в еврозоната или че е много лошо...

Гърците на два пъти се вдигнаха срещу дълговата робия, нито Папандреу, нито Ципрас имаха топки да защитят интересите на народа. даже имаше и референдум, но....
04 Декември 2017 10:18
Още веднъж – АМАН от ясни знаци и силни сигнали!...

Евро не ни трябва, ще има краткосрочен ефект, защото има да се изплюскат едни инвестиции ААА народна пара, които се управляват от БНБ... а както знаем плюскането/потреблението е основна статия във формулата на БВП. Плюскането ще бъде под контрола на Батко, така че по-голямата част от народните блага, дадени назаем на Батко, ще изтекат като доход при Батко... В дългосрочен план ни чака лазене по корем, както гърците и няма пускане от хорото.
04 Декември 2017 10:20
Навремето имаше един филм "Валдес идва".
04 Декември 2017 10:32
Макс,
АМАН от ясни знаци и силни сигнали! – защото това е поредното показване на моркова...
Щом сме годни да европредседателствуваме, то следва да сме годни и за Шенген, и за еврото...
Ефектите от въвеждането на еврото не можем напълно да предвидим, но е крайно време богатият €съюз да приеме минимална работна заплата за всички държави членки поне 1 000 €, както и минимална пенсия поне 500 €...
04 Декември 2017 10:42
Въвеждане на € ще означава по-нататъшно обедняване на плебса!!!

- Практиката при преминаване към него в другите ЕС държави показа как цялата покупателна възможност на тълпата тръгна надолу. В Гърция забраниха за 1 година мърдане на цените, но след като няма "тоталитарна държава", а е дермокрация, практически контролът, а от там и поскъпването стана с прибежки, пълзящо... Черна гора бе изключение - тя го въведе, но в същност излезе, че тя сякаш бе сама на остров насред океана. Тогава там нямаше драстични последствия.

С местните хищници тук подобен тип лежерно, плавно и леко преминаване към общата валута, с едно по-скромно изтръскване на Чувала (глупавият плебс винаги го изтръскват и му пребъркват джобовете - правило №1 в капитализЪма), тук това е невъзможно. Още повече, че се доказа, как никой не си мърда 4-буквието за да има големи и масови протести. Нали помните вица: ...да си носим ли въженцата с примка за бесене сами или профсъюза ще ги раздава?!

Бъдете абсолютно сигурни: - ако това би било в полза на Плебса, тогава със сигурност никой не би обелил зъб да иска и да натиска за въвеждане на еврото!!!
Това е Лема №2 на капитализЪма, особено когато е в блудна връзка с дермокрацията. Докато Социалнaта пазарна икономика (Soziale Marktwirtschaft) бе съвсем друга работа...
04 Декември 2017 10:45
Спрете се бе, рубладжии, аман от вас ...
04 Декември 2017 11:02
"Това заяви в интервю за БНТ заместник-председателят на Европейската комисия, който отговаря за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. Полския господин, сега е чиновник в Брюксел,но политиците в Полша са реалисти: 05.2017 "Πoлшa зaceгa нe ce cтягa дa cмeни нaциoнaлнaтa cи вaлyтa c eвpoтo, зaявявa пpeмиepът нa cтpaнaтa Бeaтa Шидлo в интepвю зa издaниeтo Rzесzроѕроlіtа.



"Eвpoзoнaтa в нacтoящия мoмeнт ce нaмиpa в дъблoбaĸ ĸpизa. И нямa ниĸaĸви пpичини дa ce влизa в тoзи ĸлyб, ĸoйтo имa пpoблeми", ĸaзвa Шидлo, цитиpaнa oт PИA Hoвocти..



"Hиe яcнo cмe зaявили, чe нa тoзи eтaп Πoльшa нe e гoтoвa, a и тoвa нямa дa e изгoднo зa нaшaтa иĸoнoмиĸa. Eвpoзoнaтa нe би билa зa нac дoбъp вapиaнт в ceгaшния мoмeнт. Bceĸи дeн нaшaтa иĸoнoмиĸa дoĸaзвa, чe и бeз eвpoзoнaтa ce cпpaвя блecтящo", oтбeлязвa пoлcĸият миниcтъp пpeдceдaтeл.



Bъпpeĸи тoвa, тя пocoчвa, чe влизaйĸи в Eвpoпeйcĸия cъюз, Πoлшa e пoeлa зaдължeниeтo дa пpиeмe oбщaтa вaлyтa. Ho, cпopeд Шидлo, ниĸъдe нe e нaпиcaнo, ĸoгa тoвa тpябвa дa cтaнe.



Πpиeмaнeтo щe ce paзглeждa oт cтpaнaтa caмo тoгaвa, ĸoгaтo тoвa щe бъдe изгoднo зa Πoлшa. A ĸъм тoзи мoмeнт, тoвa нe e тaĸa, зaĸлючaвa Бeaтa Шидлo. " https://money.bg/politics/polsha-ne-barza-da-smenya-natsionalnata-si-valuta-s-evro.html
04 Декември 2017 11:04
Член 140
(предишни член 121, параграф 1, член 122, параграф 2, второ изречение и член 123, параграф 5 от ДЕО)
1. Поне веднъж на всеки две години, или по искане на държава-членка с дерогация, Комисията и
Европейската централна банка докладват на Съвета относно напредъка, постигнат от държавите-членки
с дерогация в изпълнението на техните задължения, във връзка с постигането на икономическия и
C 326/108 BG Официален вестник на Европейския съюз 26.10.2012 г.
паричен съюз. Тези доклади включват преглед на съвместимостта между националните законодателства
на всяка от тези държави-членки, включително устройствените закони на техните национални
централни банки, и членове 130 и 131 и Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ. Тези доклади изследват и
постигането във висока степен на устойчива конвергенция според изпълнението на следните
критерии от страна на всяка държава-членка:
— постигане във висока степен на ценова стабилност; това става ясно, когато размерът на инфлацията
се приближава в най-голяма степен до онзи в трите държавите-членки с най-добри показатели по
отношение на ценовата стабилност;
— устойчивост на държавната финансова позиция; това е видно от постигането на държавна
бюджетна позиция без прекомерен дефицит, по смисъла на член 126, параграф 6;
— спазване в нормални граници на отклонение, в съответствие с предвиденото от валутния механизъм
на Европейската парична система, в продължение на най-малко две години, без да е осъществено
девалвиране спрямо еврото;
— трайността на конвергенцията, постигната от държавата-членка с дерогация и от нейното участие
във валутния механизъм, което намира отражение в размера на лихвените проценти в дългосрочен
аспект.
Четирите критерия, посочени в настоящия параграф и съответните срокове, през които те трябва да
бъдат спазвани, са доразвити в протокол, приложен към Договорите. Докладите на Комисията и на
Европейската централна банка трябва също така да вземат предвид резултатите от интеграцията на
пазарите, състоянието и развитието на салдата по текущите плащания и проучването на развитието на
разходите за труд за единица продукция и други ценови индекси.
2. След консултация с Европейския парламент и след обсъждане в Европейския съвет, Съветът, по
предложение на Комисията решава кои държави-членки с дерогация изпълняват условията, на
основата на критериите, определени в параграф 1, и отменя дерогациите на съответните държави-
членки.
Съветът действа след като получи препоръка, отправена от квалифицирано мнозинство от онези от
членовете му, представляващи държавите-членки, чиято парична единица е еврото. Тези членове
действат в срок от шест месеца, считано от получаването от Съвета на предложението на Комисията.
Квалифицираното мнозинство на членовете, посочени във втората алинея, се определя в съответствие с
член 238, параграф 3, буква а).
3. Ако се реши, съгласно процедурата, предвидена в параграф 2, да се прекрати дерогация, Съветът
с единодушие на държавите-членки, чиято парична единица е еврото и заинтересованата държава-
членка, по предложение на Комисията и след консултация с Европейската централна банка,
26.10.2012 г. BG Официален вестник на Европейския съюз C 326/109
неотменимо фиксира курса, при който еврото заменя валутата на съответната държава-членка, и взема
останалите мерки, необходими за въвеждане на еврото като единна валута в съответната държава-членка
04 Декември 2017 11:34
Като не ви трябва Евро, поне освободете курса на лева да видим къде в същност е и къде ще отиде.
Както направиха унгарците, поляците, чехите, че даже и румънците. Знаят си цената на валутата хората и нямат бордове.
04 Декември 2017 11:46
Адептите на ойрожълтиците пропускат да коментират какво ще следва за нас от банковия съюз, Европейския валутен фонд и нуждата да ни се помага и с жълтици, освен технически за ойрото....
04 Декември 2017 12:55
"адептите на ойрожълтиците пропускат да коментират какво ще следва за нас от банковия съюз, Европейския валутен фон"

Умножаване по 2 на цените и вдигане летвата на проф. Иво Христов от 80 % - на 90 % .Това ще последва .
04 Декември 2017 13:07
Ами! Умножаване! Няма страшно. Ще си останат същите, само че в Евро. Услугите, държавните такси - и те. Въобще всичко ще е по мед и масло. Само доходите няма да са едно към едно, а две към едно.
04 Декември 2017 13:11
"Няма страшно. Ще си останат същите, само че в Евро. "

Ами, то туй е на практика умниожаване цените в лв по 2 .
04 Декември 2017 14:10
Цените в ресторантите ще станат 1:1. И пак ще са пълни.
04 Декември 2017 15:20
Ще са пълни само тия по Витошка и около центъра - основно с гърци и италианци , на които им е евтинджос в БГ пиячката, храната, хотелите и жените.
Затова е и тоя наплив от тях за 3-4 дена туризъм в София .
И махмурлии дедесари , далавераджии и прочие "предприемчиви" тарикати, де се излюпват към 11 ч.
Другото - леш.
Макс. в кварталните кръчмета на бира .
04 Декември 2017 15:31

редник
04 Дек 2017 10:32

Макс,
АМАН от ясни знаци и силни сигнали! – защото това е поредното показване на моркова...
Щом сме годни да европредседателствуваме, то следва да сме годни и за Шенген, и за еврото...
Ефектите от въвеждането на еврото не можем напълно да предвидим, но е крайно време богатият €съюз да приеме минимална работна заплата за всички държави членки поне 1 000 €, както и минимална пенсия поне 500 €...

Аз си мислех, че темата за борда е изчерпана, но темата за евроизацията я поддържа жива...

Сигурно досега 100 пъти съм казвал, може би и във форума, вопиющ глас в пустиня, че след въвеждането на борда БНБ функционира като чейнчбюро

Правата операция е ясна на всички: 1. На гишето на чейнчбюрото постъпват 100евро. Отваряте си едно ръководство по Платежен баланс и си изяснявате, откъде идват тези 100евро; 2. Шефа на борда по закон е задължен да инвестира тези 100 евро в книжа с рейтинг ААА. Казано по нашенски, това означава: Колониалната администрация е гласувала закон, независимата БНБ да се разпорежда с народната пара и да ги дава назаем на Батко; 3. БНБ е напечатала 200лева или БНБ е събрала валутката на хората, обменилият сто евро на касата получава близо 200лв български лъвчета;

По последни данни от чейнчбюрото, напечатани са над 15млрд лева или сме дали в заем на Батко близо 8млрд. евро. които ако евроизираме Батко ще трябва да връща или каква е обратната операция на чейнчбюрото

Обратна операция: 1. Батко връща 8млрд; 2. БНБ събира напечатаните лъвчета;

Да, ама Батко се опъва, защото евроизирането ще му отнеме и някои лостчета за ограбване на туземците, но просто иска малко повече писане...

Определоно, влизането в еврозоната ще има краткосрочни положителни ефекти, но в дългосрочен план, това е пълно унищожаване на всякакъв суверинитет и лазене по корем пред Батко
04 Декември 2017 15:43
Валутния борд е колониална парична система, но няма политическа воля за отменянето му, както и обществото не чува и не иска да чуе всякакви разумни аргументи... Излизането от борда ще оживи икономиката. Възможно решение е въвеждането на Криптовалутен борд... най лошия вариант за изход от борда е евроизацията
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД