:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Адвокати: Парите са дадени да се бележат, преди да е поискан подкупът
Тенисистът спаси два мачбола, преди да елиминира Малек Жазири на 1/8-финалите
Премиерът щял да предложи държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес
33% от желаещите да гласуват търсят нова партия
СТАТИСТИКИ
Общо 377,955,901
Активни 1,468
Страници 108,232
За един ден 1,302,066
Минало непредсказуемо

Историческа чалга и патриотизъм

Това е въобразеният образ на Голямата базилика в Плиска, където премиерът бе полят със "светена вода", в която, както се оказа, имаше доста остатъци от изкуствен тор.
"Петър Богдан има висше образование и директно работи с изворите, докато отец Паисий няма висше образование и историята му е плагиатство от Мавро Орбини и Цезар Барони."

Божидар ДимитровПреди години бях писал за това явление, но според мен поне, няма да е излишно да се върна наново към него. Прекалено много станаха проявите му.

С пренебрежение говорим за чалгата в историята и за нейните изпълнители, но не бива да я отминаваме, защото тя моделира съзнанието на част от младите българи.

"Чалга" в масовото съзнание е явление популярно. То отговаря на най-низките вкусове на публиката. Чалгата в музиката отдавна предизвиква предимно отрицателна обществена реакция. А чалгата в историята? Замълчаваме я. Гледаме я отвисоко. Подиграваме я, но тихомълком. Зер, кой ще иска да си разваля отношенията с колеги.

Популярната история не е чалга. Тя е трудно дело, достойно за уважение. Пишат я професионалисти, пишат я талантливи добронамерени популяризатори. Чалга са материали, които дирят сензация на всяка цена, които представят все още неясни, а в много случаи и неверни предположения във форма, която угажда на масовия вкус, които съзнателно или несъзнателно апелират към и целят да окажат въздействие върху сравнително необразованата част на аудиторията с вкус към историята, към настроената "патриотично" част от читателската и зрителската аудитория, към тези, които отчаяно се нуждаят от познат здрав пристан, към който да закотвят вовеки веков нестабилното си самочувствие.

Казваме, че през последните близо трийсет години заличаваме белите петна в миналото ни. Вярно е, но те са и бум на чалгата в част от историческото писане и говорене. Подчертавам част, подчертавам писане и говорене, не в познанието ни.

Чалгата в историята такава, каквато я виждаме, избуя веднага след 1989 г. Не че преди това я нямаше. По-старите помнят и намерения у нас "циклоп" (а по-скорошния вампир помните ли?), и слуха за намерения златен трон на Симеон. Все пак бе по-ограничена. Действаше държавният контрол, действаха издателските рецензии, цензурата и автоцензурата.

Своеобразна чалга се роди още през зимата на 1989-1990 г. Разискваха се теми, които преди бяха табу, и затова обществото бе жадно да научи истината - Народният съд, лагерите след Девети, "възродителният процес". Приноси бяха направени дотолкова, доколкото позволяваха разкритите тогава документи. Сериозни историци, които и преди балансираха на ръба на разрешеното, внимателно опитаха да нахвърлят мазките на една все още неясна картина. Но тогава изникнаха и първите майстори на чалгата. Не от небитието. Някои от тези, които до девети ноември 1989 г. се задавяха от възторг пред историята на комунистическата партия и громяха монархизма, на единадесети се обявиха за културолози или политолози и почнаха да хвърлят гръм и мълнии срещу Народния съд или отрицателите на величеството.

Любопитно е сходството между нашумелите изпълнители на чалга в музиката и в историята.

И в музиката, и в историята и най-некадърните творения могат да видят бял свят. Трябват ти само пари за звукозаписно студио или за печатница и познат в някоя медия.

И в музиката, и в историята чалгата е по-популярна от класиката. Не е за чудене - класиката е трудна, изисква предварителна подготовка, за да я възприемеш.

И в музиката, и в историята чалгата прокарва граница между сериозните и несериозните изпълнители. Изключения не липсват. И в двете сфери изначално сериозни изпълнители са били подмамвани от лесна слава и известност.

И в музиката, и в историята авторът или изпълнителят на чалгата е "наше момче". Умее да се държи свойски с тези, които поради незнание оценяват високо творенията му.

И в музиката, и в историята чалга изпълнителят се приспособява към вкуса на една социална категория, която се появи след 10 ноември - новобогаташите. Понатрупали имане, но чувстващи естетическата си или интелектуална недостатъчност, те са поласкани, че могат да се отъркат, ако използваме израза на Захари Стоянов, о науката или респективно о музиката. Резултатът е, че понякога подпомагат финансово това, което разбират - чалгата - но почти никога класическата музика или история.

И в музиката, и в историята чалга изпълнителят може и да е добре образован, да е бил специалист в определена област, но набляга на популярните шлагери. Ясно му е, че ако изпълнява арията на Виолета от "Травиата", да не говорим за Онегер или Шьонберг, ще има значително по-малобройна публика, отколкото, ако извие трелите на "Имаш ме - нямаш ме".

И в музиката, и в историята чалга изпълнителят съзнателно се насочва към сензацията, търси скандала.

И в музиката, и в историята за собствен вкус на чалга изпълнителя трудно бихме могли да говорим - става и сантименталният романс, става и рокът, става и рапът, дори и регето или ската - важен е успехът сред публиката. Та и при историците - и археологията, и старата история, и Македония, и войните - най-добре тюрлюгювеч от всичко заедно - важното е да се гъделичка националното самочувствие.

И в музиката, и в историята изпълнителите търсят и често намират опора в рамото на политиците. За тях този тип музика и този тип история са магистрала към сърцето на това, което те броят за народ, сиреч електорат.

Чалгата в наши дни е характерна най-вече за историята. Къде е чалгата в математиката, във физиката, в химията? Инструментариумът и езикът на историята изглеждат разбираеми и лесни на лаика. Той е твърдо убеден в ценностите, получил в школото, и гневно реагира на опитите да му се каже, че историческото познание се развива и много съкровени самовъзвеличаващи ни представи трудно могат да намерят опора в реалността. Колко популярни изложения сте видели на сложни химически реакции. Но пък е лесно да разбереш и повярваш, че българите винаги са били център на световната цивилизация.

Бясното развитие на масмедиите осигурява чалгата с подходяща, добре наторена почва, на която израстват сдъвкани несложни идеи. Професионалният историк създава теориите си дълго и бавно - съмнява се в тях. Проверява ги. Съпоставя ги. Отхвърля ги. Не може да бъде и не е равностоен на бълващия фантастични предположения чалга историк. Порочен кръг - слабо подготвени журналисти се ориентират към майсторите на чалгата, защото те им представят историята, каквато те я искат, и във формата, която могат да възприемат. В съзнанието на редица хора, които вярват на медиите, чалга историци раздават оценки и присъди.

Патриоти ли са чалга историците? Според мен несъмнено. Лошото е, че често отказват на другите правото да бъдат патриоти.

И какво е да си патриот и да си непатриот.

Патриотите славят България на три морета, България на Иван Асен II - непатриотите не скриват неприятния факт, че само няколко години след битката при Клокотница България е само сянка от предишното могъщество.

Патриотите изтъкват, че сме дали "на вси славяне книга да четат" - непатриотите срамежливо намекват, че и поляци, и чехи, и хървати, и словенци, и словаци по разни причини не са приели кирилицата, което съвсем не им пречи да са "славяне".

Патриотите тръбят не само че Кирил и Методий били българи, но и едва ли не търсят родата им по кръвна и съребрена линия в Първото българско царство - непатриотите с неудобство казват, че това едва ли има някакво особено значение. Важното е, че България като държава не само подхваща делото им, но го разпространява далеч на север, на запад и на изток. Без нея то щеше да умре.

За много от патриотите България е на българите. Кристално чисти, неомърсени от чужда кръв - непатриотите знаят, че няма кристално чисти народи в Европа. Най-малко на Балканите.

За патриотите другите, живеещи сред нас, са едва ли не натрапници. Дошли са късно. Като завоеватели понякога. Чуждо тяло са - непатриотите посочват, че и българите, и славяните са дошли като завоеватели. А някои от тези, които патриотите гледат с подозрение, са живели по земите ни и преди тях.

За патриотите най-вече "другите" са виновни за хала ни. Ту руснаците, ту американците, ту сърбите, ту гърците, ту турците, винаги евреите. Световна антибългарска конспирация сиреч - непатриотите се учат от примера на Левски и се замислят върху собствените ни кривици.

Патриотите демонстрации правят в деня на Ньойския мирен договор. Против лошите "други", осакатили отечеството ни - непатриотите припомнят, че и ние с погрешните решения на политиците сме виновни за хала си.

Патриотите хвърлят огън и жупел върху съседите ни, които с политиката си в Западните покрайнини ги обезлюдили откъм българи - непатриотите подсещат, че ако се взрем в статистиката, ще видим, че и отсам границата сме се обезлюдили не по-малко.

Патриотите не забравят да се позоват на спасяването на българските евреи - непатриотите се гордеят не по-малко от тях с това високохуманно дело. Но искат и да се покаем за съдбата на евреите от Беломорска Тракия и Македония.

Патриотите разглеждат всичко, което казват, а най-паче миналото ни, като своего рода "свещена крава". Смърт за този, който й посегне - непатриотите предпочитат да мислим. Да не се вторачваме в миналото си като исихаст върху пъпа си. Да съпоставяме. Да грешим в преценките си, но да не се отчайваме.

Патриотите проповядват монолитно единство - непатриотите вярват в инакомислието. По-лесно е да се изокаш, не да помислиш трезво. Но защо тези, които не са съгласни, трябва да мълчат като ослицата на Валаам, а като проговорят - да ги гледат с недоумението на нейния стопанин.

Ще ми се да вярвам, че и патриотите, и непатриотите не искат да загасне светликът на българското, светликът на паметта ни. Само че как да го раздухваме. Къде е мярката? Щото, ако духнеш прекалено силно, ще потрепне, ще потрепне и ще ни обхване здрач.

116
7240
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
116
 Видими 
03 Декември 2017 18:50
Е, ясно патриотите са чалга историци.
Да живеят историците научни марксисти...
03 Декември 2017 18:55
Проф. Иван Илчев
03 Декември 2017 19:07
И кой е баш на чалга историците ? Упсссс...май се пенсионира
Илчев
03 Декември 2017 19:16
Патриотите тръбят не само че Кирил и Методий били българи, но и едва ли не търсят родата им по кръвна и съребрена линия в Първото българско царство - непатриотите с неудобство казват, че това едва ли има някакво особено значение

Е, то благодарение на непатриотите, аудиториите и коридорите на ИФ са обърнати на пущинак и жива душа се не види...
03 Декември 2017 19:19
и българите, и славяните са дошли като завоеватели.

Глупости.
Българите са автохтонно население тук.
Май ще трябва да приравним понятията историк и политик.
Все говорят каквото име е удобно.
03 Декември 2017 19:20
спри да се изокваш бе Щурав
вчера беше ти е коридорите на ИФ...
типичен чалга форумник си, но даже и на баш чалгаря историк му намираше кусури...
Щурав, ма да се изока
Професор Илчев
03 Декември 2017 19:30
Доста оплетено и неясно писание.
Професурата не е извинение.
03 Декември 2017 19:31
За съжаление и в природните науки нашего брата учЕния натвори чалга.

Като се започне с дисертацията на Фори светулката, мине се през закона на Гюров-Нютон, през заврени в миша дупка или направо прокудени инакомислещи (против ръководството) водещи в областта си учени и се свърши със статии, които изследват качеството на виното (водещото научно звено в България) гарнирано с писмо на водещият български физик против самозабравил се доцентин-директорче.
03 Декември 2017 19:41
Популярната история не е чалга. Тя е трудно дело, достойно за уважение. Пишат я професионалисти, пишат я талантливи добронамерени популяризатори.

Мхъ. За големо съжаление не виждам нищо публикувано от афтора в чуждо научно списание с импакт фактор...
03 Декември 2017 19:43
импакт фактор...

баа ти е импакт фактор.
03 Декември 2017 19:52
Професор Илчев, .
03 Декември 2017 20:07
От кога в изкуствения тор има коли бактерии? Или "тортà" е била естествена, че и човешка.
03 Декември 2017 20:37
Nicolas, Божо е объркал нощните гърнета ...
03 Декември 2017 20:50
Дълга и самоцелна статия, която би могла да се изчерпи точно в четири изречения. И същевремено илюстрира, че "борците с чалгата", често са нейни носители.

Какво друго, освен чалга, при това от старите шлагери е това:
непатриотите посочват, че и българите, и славяните са дошли като завоеватели.


А дошли ли са ? Не ! Първо, за разлика от до преди 20 години, днес я има точната наука генетика и тя ясно казва, коя хипотеза и теория е вярна и коя просто чалга. Освен това, един сериозен, а не чалга историк би трябвало да знае, че не може да говори за българи или мизийци (както тези синоними се редуват в едни и същ текст в изворите), освен, като чисто географски понятие. Би трябвало да знае, че средновековната държава не е национална държава, дори не е и държава на народ, а е единствено лично владение на владетел. Кога ще чуем от сериозните историци, че българи в националния смисъл на думата, имаме чак след 1832 г. и то не изведнъж на територията, а постепенно ?

Нима сериозните историци не знаят всичко това ? Знаят го ! А защо предпочитат да изпълняват чалга, пък била и от старите кръчмарски шлагери ?
03 Декември 2017 20:51
точната наука генетика

е RNG.
03 Декември 2017 20:53
Проф. Илчев
03 Декември 2017 20:56

А като гледам как беснеят щурчо, Брайти и Ко... Брайти, още ли сипеш космически прах?
03 Декември 2017 21:05
Чалга в журналистиката има ли ? Добре е да знаем, как да я разпознаваме.
03 Декември 2017 21:07
Neopol
03 Дек 2017 20:50
Не разбрах, ако до 1850и някоя е нямало българска народност какво ще ни помогне "точната наука генетика" за българите през 681? Впрочем проф. Илчев изрично пише че никъде, особено на Балканите няма (генетично) чисто население.
03 Декември 2017 21:14
Ловният сезон за отстрелване на националисти продължава. И, разбира се, не може да има статия на такава тема без поне два пъти да бъдат споменати евреите.
ПП Има и добри попадения, напр. за Кирил и Методи и др.
03 Декември 2017 21:20
Казваме, че през последните близо трийсет години заличаваме белите петна в миналото ни. Вярно е, но те са и бум на чалгата в част от историческото писане и говорене. Подчертавам част, подчертавам писане и говорене, не в познанието ни.

Това е вярно, но само за белите петна преди 1989.
Времето след и особено периода 1989-1991 си остават черни.
Защо на народа ни бе натрапено антагонистично противопоставяне социализъм или капитализъм? Защо "или"? Оставям настрана, че мнозинството не искаше капитализъм тогава, както не го иска и сега. Но защо въпросът трябваше да бъде поставян всичко от едното или нищо?

По това време имахме пред очите си социалните пазарни икономики на Германия, Франция, Италия. Какво мислеха дейците на БКП, безусловно движещата сила? Разглеждаха ли алтернативи, сами ли ги отхвърлиха, наложи ли им някой да вземат гибелните за страната решения? Кой?

Иначе, поздравления за статията и позицията на проф. Илчев.
03 Декември 2017 21:24
за статията .
03 Декември 2017 21:37
Какво мислеха дейците на БКП, безусловно движещата сила? Разглеждаха ли алтернативи, сами ли ги отхвърлиха, наложи ли им някой да вземат гибелните за страната решения? Кой?

Добро чувство за хумор...или нещо не съм разбрал ?!
03 Декември 2017 21:43
Интуитивно, без да знам за коридорите на ИФ, подкрепям!!
03 Декември 2017 21:58
Кога ще чуем от сериозните историци, че българи в националния смисъл на думата, имаме чак след 1832 г. и то не изведнъж на територията, а постепенно ?


Тва по какъв повод - да покажеш невежество?
"Формиране на българската нация" влиза в в програмата на всички университетски курсове по история на България за периода "Възраждане" и е изпитен въпрос, впрочем
03 Декември 2017 22:18
непатриотите посочват, че и българите, и славяните са дошли като завоеватели.
Ioannis Antiochiensis, Fragmenta, Excerpta de insidiis, ed. C. de Boor, Berolini 1905, p.135 пък споменава, че българите са съюзници на Зенон..

В 479 г. император Зенон за да предотврати заплахата от готите, се обърнал за помощ към .. българи , пише Йоан Антиохийски в своята хроника De insidiis .
Той назначил за пълководец на българскo-източноримската войска най-добрия си военноначалник Сабиниан Велики, бащата на Флавий Сабиниан, който маневрирайки с българските си и римски отряди успял да прогони готите като им нанесъл решително поражение ..

Неясно, при това положение КАК и КОГА идват българите "като завоеватели"??

За да нямаме съмнения, за налудно бръщолевене на тъп идиот, авторът на мисълта за 'идване като завоеватели" не е зле да спомене .. кога баш е това идване .. щото в 479 г. ИДВАНЕТО май не е като завоеватели ..

та тъй ..
03 Декември 2017 22:22
aver4e
03 Декември 2017 21:37
"Какво мислеха дейците на БКП, безусловно движещата сила? Разглеждаха ли алтернативи, сами ли ги отхвърлиха, наложи ли им някой да вземат гибелните за страната решения? Кой?"
Добро чувство за хумор...или нещо не съм разбрал ?!

Блазе ти, че поне нещо си разбрал за този период.
Щото аз и досега не го разбирам.

БКП имаше пълната власт в страната до 13 октомври 1991. Можеше да реши мача още с конституцията. Сигурно пак щеше да падне от власт, но щяхме да имаме разписана в конституцията социална пазарна икономика и демократична политическа система. И да се приеме с референдум, та никой копче да не може да каже.
Възможни са само две обяснения: или БКП не е искала социална пазарна икономика и демократична политическа система, или някой им е наложил неприемането им.
Въпросите си остават и в двата случая. Защо? Кой?

П.С.
Не ме удовлетворяват отговорите от типа: искаха да станат капиталисти и да превърнат политическата си власт в икономическа. Нито: Малта така, Горбачов това, американците онова. Решенията на БКП са резултат преди всичко от вътрешните борби в партията и точно за тях не знаем нищо.

03 Декември 2017 22:28
Мисля, че имаме нужда от чести професионални исторически дебати, при които да се разглеждат новите теории. Това би било полезно за всички.
03 Декември 2017 22:29
днес я има точната наука генетика и тя ясно казва, коя хипотеза и теория е вярна и коя просто чалга.

За съжаление ще се наложи да те разочаровам: генетиката не е "точна наука". Тя е к*рва, която се отдава на този, който я поръча. Затова през последните десетилетия имаме половин дузина "генетични изследвания българите", които "доказаха" половин дузина най-различни произходи на българите.
Най-точната мярка за произход могат да бъдат преди всичко езикът, битът, вярванията, ритуалите, обичаите. В този смисъл имам още една лоша новина за автохонниците...
03 Декември 2017 22:53
Кхм, кхъм. Не разбрах кои са чалга историците. Да не би писателите и режисьорите? Остана с вкус на внушение, че и дядо Вазов е бил чалга историк. В историческите си драми. А според мен именно в литературата е уместно патриотичното фортисимо. Важи за Дюма-баща и Уолтър Скот. Броя и Пушкин. И Алексей Толстой. За Вяра Мутафчиева и Антон Дончев не съм компетентна.
04 Декември 2017 00:00
Sine_metu
03 Дек 2017 22:22

...или БКП не е искала социална пазарна икономика и демократична политическа система, или някой им е наложил неприемането им.


Сине-мету,

и двете са верни, но ако вместо ИЛИ сложиш само И, и добавиш думата ВЪРХУШКАТА на бкп на указаните от мен места - ето ги:

И ВЪРХУШКАТА на БКП не е искала социална пазарна икономика и демократична политическа система, и Й (НА ВЪРХУШКАТА) наложиХА неприемането им!

Заедно с Горби и неговите сподвижници от върхушката на КПСС, именно върхушките на всички останали т.нар. компартии от соц.лагера лакомо налапаха въдицата, която Западът, воглаве със САЩ хвърлиха на страните от соц.лагера, претърпяли поражението в Студената война! "Червейчето на куката" бе обещанието за т.нар. опрощаване на външния дълг, като опростиха на Полша, където вече властваха СОЛИДАРНОШЧевчетата, външния дълг, и обещаха същото и на останалите соц. страни, без да обясняват много-много, че едно е да опрощаваш дълг към т.нар. Парижки клуб, а съвсем друго е опрощаването на дълг към Лондонския клуб! Емо Хърсев, Малката секира, Ч.Кънчев и покойния Венци Антонов могат да ви разкажат как се преговаря с банкстерите от квадратната миля и още по-големите отвъд океана, и че единствената опция, която им бе предложена бяха прословутите брейди-облигации! Също така Западът не им обясни на върхушките на партиите-ръководителки в страните от вече бившия "соц.лагер", че пинизи като известната на всинца ни Програма ФАР (=Phare=Poland n Hungary Assistance for the Restructuring of the Economy, замислена и решена от ОИСР още на втората седмица след падането на Стената в Берлин) не са манна небесна, а само сиренцето в капана на подготвяния аншлус на сателитите на разпадналия се Съветски съюз!

04 Декември 2017 00:10
Казуса 03 Дек 2017 22:29
днес я има точната наука генетика и тя ясно казва, коя хипотеза и теория е вярна и коя просто чалга.


За съжаление ще се наложи да те разочаровам: генетиката не е "точна наука". Тя е к*рва, която се отдава на този, който я поръча. Затова през последните десетилетия имаме половин дузина "генетични изследвания българите", които "доказаха" половин дузина най-различни произходи на българите.
Най-точната мярка за произход могат да бъдат преди всичко езикът, битът, вярванията, ритуалите, обичаите. В този смисъл имам още една лоша новина за автохонниците...
На генетиката трябва да се зададат просто правилните въпроси - за да ни даде правилни отговори ..

Давал съм нееднократно пример с населението на Република Турция .. което е европеидно и е с гени близки до някогашното малоазийско и балканско население ..
Означава ли това, че турците са автохтони? Ами не - означава просто, че е имало явлението асимилация ..

Също и ако някой открие, например еднакви гени в България и Памир .. това въобще не означава, че имаме преселение от Памир нанасам .. можем да имаме преселение и от Балканите - натам .. а може и от трето, неизвестно място - носители на съответния генотип, да са заминали и към Памир и към Балканите .. та Генетиката - сама по себе си - никакъв отговор не дава ..

А защо езикът , битът, митологията , топонимите, хидронимите да са лоша новина за автохтонците?

П.П
И след като видяхме, че ако "идването на българите" е някъде в 479 г. то то не е "завоевателно" а напротив - българите са съюзници на Зенон и се сражават в Епир заедно с Сабиниан Магн , то дали авторът на мисълта за "завоевателно идване' не е имал пред вид нещо друго ?

Какво?

04 Декември 2017 00:21
“На никой учен пътешественик, на никой внимателен и сериозeн наблюдател, който е обикалял България, от най-ранните времена до днес, не е идвало и на ум да спомене, че той, като е навлизал в пределите на България, е почувствувал, че се намира в средата на един монголски-турански народ. Никой стар гръцки историк и хронист не говори за туранска българска държава.”
Д-р Методи Попов - "Наследственост, раса и народ" – С., 1938

04 Декември 2017 00:26
И след като видяхме, че ако "идването на българите" е някъде в 479 г. то то не е "завоевателно" а напротив - българите са съюзници на Зенон и се сражават в Епир заедно с Сабиниан Магн , то дали авторът на мисълта за "завоевателно идване' не е имал пред вид нещо друго ?

Какво?
Или просто авторът на цитираната от мене мисъл, е дзипнал три ракии и е решил да се провикне, на микрофона?

Бе хубаво - като е завоевателно идването .. завоевателно да е!
Да бе, тебе ли ... уважавам те, уважавам ..
04 Декември 2017 01:26
Патриотите изтъкват, че сме дали "на вси славяне книга да четат" - непатриотите срамежливо намекват, че и поляци, и чехи, и хървати, и словенци, и словаци по разни причини не са приели кирилицата, което съвсем не им пречи да са "славяне".

Само дето в оригинала пише:
"Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словени книги да четат.”

Словени. А не "славяне". Разликата е огромна...
04 Декември 2017 01:56
Иван Петрински ни липсва.
04 Декември 2017 02:25
Neopol
03 Декември 2017 20:50

04 Декември 2017 02:56
Чалга.. та чалга..

Сегашният рап е даже по-зле.
04 Декември 2017 03:03
Чалгата в историята такава, каквато я виждаме, избуя веднага след 1989 г. Не че преди това я нямаше.
Значи "История на БКП", "История на КПСС", "Борбата срещу мръсния монархо-фашизъм" (преди още Мусолони да напише за него) не било чалга-бурени, а култивирана научна забежка!?

Къде е чалгата в математиката, във физиката, в химията?
Навсякъде - от "кривата на Лефер", през "отрицателната лихва", "глобалното затопляне", "тъмната материя", "тъмната енергия" до "първоначалния взрив". Чалгата е като вируса на херпеса - живее в нас и когато "баш учените"/непатриотите се окажат "гола вода", избуява навсякъде. Чалгата е следствие на всеобщата некомпетентност. Тя я блатото, която засмуква пишман-историците/интелектуалци, заблатили обществото. Като катарзиса на доктора по история Сергей Станишев.

Проф. Илчев, вместо да упреквате чалгарите, изпейте Вие арията на Виолета от "Травиата"! "Изпейте" "Ньоският договор" или 90.09.1944 г. са били "преврат", "революция" или поредното "предателство" на елита в нашата история. Явно не можете, щом плюете по другите. Проблемът е, че много непатриоти "пеят фалшиво", преди и сега, което води до непрекъснато ревизиране на историята от патриотите (сега се грачи за ревизиране на приватизацията и на банковото дело).
04 Декември 2017 04:02
Българи и славяни??? Това е измислица. Ний сме ирано-татаро-монголо езични имеонци с анадолски табиети.
Ако не вярвате, четете "Помощ".
04 Декември 2017 04:05
какво ще ни помогне "точната наука генетика" за българите през 681? Впрочем проф. Илчев изрично пише че никъде, особено на Балканите няма (генетично) чисто население.

Много просто. Генетиката може да проследи произхода на всеки човек. И чрез представителна и достатъно точна извадка да каже произхода на това, което днес се нарича и счита за българи, т.е. на българската нация. И въпреки, че хаплогрупите са същите, като на останалите балканци, то в тях не се откриват нито следи от "прабългари" разбирани, като преселници от Азия и роднини на волжките болгари, нито "славянско море". 85% от това, което днес е българи, са преки потомци на местното население на Балканите, живяло по същите земи от 10 000 години.

Впрочем, на Балканите и в България в частност, населението е от най-чистите генетично. Това, че много преминавали и оставяли генетични следи, не се потвърждава и е просто чалга кръчмарски мит.
04 Декември 2017 04:17
"Формиране на българската нация" влиза в в програмата на всички университетски курсове по история на България за периода "Възраждане" и е изпитен въпрос, впрочем

Да. И какво имаме като тези по въпроса ? Ми чалга. Седнал един старец в Хелендар и понеже бил патриотар написал една книжка, развили се капиталистически отношения и т.н. и т.н. и т.н.. И нито дума за това, как в действителност се е правила българската нация, от кого и защо. Кой е финансирал всичко това с каква цел, как първо тръгнал да прави ромейска нация, ама след един Виенски конгрес от 1815 г. решил да се откаже, а да прави първо гръцка и сръбска, а после и българска нация. За това нито дума. А това се учи в сериозните университети за елита по света, защото в знанието на истината е силата. Затова и в България слушаме историческа чалга.
04 Декември 2017 04:26
Затова през последните десетилетия имаме половин дузина "генетични изследвания българите", които "доказаха" половин дузина най-различни произходи на българите.

Няма такова нещо ! Всички натрупани генетични данни потвърждават и категорично затвърждават, че това, което днес се нарича българи е част от Балканската етнокултурна общност и е с местен (автохтонен) произход.
04 Декември 2017 04:37
Най-точната мярка за произход могат да бъдат преди всичко езикът, битът, вярванията, ритуалите, обичаите.

Точно тези неща се променят много лесно и учудващо бързо. Виж, манталитетът, дълбокото културно ниво на световъзприемане, са много трайни и те ясно си съвпадат с данните от генетикта.

Знаеш ли кой е днес официалният език на Израел ? Иврит. А знаеш ли, че до 1899 г. е бил мъртъв език, който са го знаели само няколко човека ?

Знаеш ли кой е официалният език в Румъния до 1861 г. ? Каква е официалната писменост ? Само за има няма двайсетина години, чрез масовото училищно образование, държавната пропаганда в литературата, театъра и въобще чрез официалната култура, това се променя и създаденият на базата на латинския румънски се налага.
04 Декември 2017 04:58
Проф. Илчев, !
04 Декември 2017 07:20
Решенията на БКП са резултат преди всичко от вътрешните борби в партията и точно за тях не знаем нищо.
Излишно е изследването на конкретиката: кой бил срещу кого, кой какво казал, кой включил еди кой си посланик в играта, какви шантажи са използвани. Достатъчно е знанието ни за времето отпреди 1989. Всеки живял в онуй време знае, че комунистето бяха лакоми и мързеливи, лишени от морални задръжки. Всичко това -- в най-добрия възможен смисъл, все пак иде реч за края на 1980-е, а не за 1950-е, примерно. И така, след уйдурмата в края на 1989-а, в БКП-то са почнале да се бъхтят кой какво да отмъкне от развитото социалистическо общество. Но понеже мързеливи, бъхтеха се колко да не заспат и трая дълго. Каква ти 1991, те доскоро разпределяха, а чак сега преразпределят и продават. Е, постепенно се настървиха, озлобиха се заради колегата комунист и дечицата му, които отмъкнали по-голяма мръвка. Научиха се да си въртят доста номера от арсенала на ранното натрупване на капитали, та чак и някои от финтовете на развития капитализъм. Паднаха и (не)свидни жертви. И все пак, между вистрелите и финализирането на кражбата на бизнеси, всичко се случваше бааавно и лениво.
04 Декември 2017 08:40
Sine_metu03 Декември 2017 22:22

Безстрашний, съжалявам че не ти отговорих навреме, но ти го дължа. Та...
Мазните ръчички от БКП, пооблажили се от малки далаверки през 80-те, решиха че моментът да разкарат този, който ги биеше през пръстчетата е дошъл. Усещаха и благословията на онзи с перестрУВката, който така и не разбираше какви ги върши. Е, свалиха го, но в един момент усетиха как някой друг, много по-силен и влиятелен ги хваща в подчаталието. И така до днес - новият брат се оказа по-по във всяко отношение от стария. Най-вече нагъл.
Когато честните опоненти на мазните ръчички усетиха накъде отиват нещата, вече беше много късно. Остана само т.нар. вътрешна съпротива в преименуваната партия.
04 Декември 2017 08:40
Основно занимание на българския историк е да доказва пропорциите между славяни , траки и прабългари. Звучи несериозно при положение , че крайният актуален резултат остава един и същ.
04 Декември 2017 09:04
ПлесNick
04 Декември 2017 00:00

Не си убедителен за дълга. Ние нямахме дълг.
Що за дълг е, щом можехме да го платим за две години с продукцията на две предприятия? През 2016 МДК Георги Дамянов, упс германската Аурубис е продала за близо 7 млрд. долара, а Челопеч, упс канадската Данди за 500 милиона. За две години това прави 15 млрд. долара или 8 млрд. по стойността на долара през 1989.
Толкова ни беше и дългът. Днес в реално изражение е два пъти по-голям, като всичко печелившо, откъдето можеше да го връщаме, отдавна е харизано на чужденци. А да не забравяме и че още не сме стигнали БВП от 1989.

Но добре, да кажем че сме имали дълг и много ги е било страх.
Ти какво би направил, ако разбереш, че наоколо се навърта мечка? Теглиш ножа на кошарата, подаряваш къщата и бегаш? Или запъваш чифтето с бренекета? Мисълта ми защо не записаха в конституцията, че подземните богатства са изключителна държавна собственост?
04 Декември 2017 09:15
А да не забравяме и че още не сме стигнали БВП от 1989.

Към 2012 г. БВП надхвърля с 42 % нивото от 1989 г.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД