:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Адвокати: Парите са дадени да се бележат, преди да е поискан подкупът
Тенисистът спаси два мачбола, преди да елиминира Малек Жазири на 1/8-финалите
Премиерът щял да предложи държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес
33% от желаещите да гласуват търсят нова партия
СТАТИСТИКИ
Общо 377,955,934
Активни 1,468
Страници 108,265
За един ден 1,302,066

Държавата се реши да закрие фалиралите си болници

Ще се затварят лечебни заведения само там, където има кой да поеме пациентите им
След години трупане на дългове и лошо управление на част от болниците държавата е на път да започне да закрива тези, които са в най-лошо финансово състояние. "При лечебни заведения, които са в тежко състояние и в същия регион има и други болници, които могат да поемат нуждите на населението, може да се върви към закриване", обяви здравният министър Кирил Ананиев пред БНТ в първото си интервю, откакто е на поста. За структуроопределящи болници, които няма как да се затворят, но са в тежко състояние, ще се предприемат мерки за стабилизиране, допълни той.

Ананиев припомни, че за момента дълговете на държавните лечебни заведения са 420 млн. лв., просрочените са 162 млн. лв., а сред първите проблеми, с които се е заел начело на МЗ, е именно финансовото състояние на болниците. "В момента правим пълен финансов анализ, на базата на който ще предложим на правителството конкретни мерки, които да подобрят структурата на системата и да оптимизират дейността", съобщи здравният министър и допълни, че системата ще бъде преструктурирана в частта за държавните лечебни заведения. "По друг начин казано, ще се опитам без наличие на одобрена здравна карта да направим такава само за държавните лечебни заведения", поясни той. "Влизаме във всяка една държавна болница и правим анализ на цялостната й дейност, отделение по отделение, виждаме къде са ефективните и неефективните разходи", обясни Ананиев.

При анализа болниците са класифицирани на четири групи. В първата попадат онези, които са в добро финансово състояние, а във втората са болниците с неголеми дългове, които могат да бъдат стопени с добро управление. "Третият тип болници са с много сериозни дългове, с тежка структура на управление, с не най-правилните отделения, липса на персонал. Някои от тези болници обаче се явяват структуроопределящи и не могат да бъдат заместени от други лечебни заведения, които да поемат контингента от болни. В този случай ще вървим към едно преструктуриране, така че да могат да се издържат и да вършат тези дейности, за които имат материална база и персонал", каза Ананиев. В четвъртата група са болниците, които също са в много тежко финансово състояние, но в региона има и други, които могат да поемат пациентите им. Именно в тази група може да се върви към закриване на болници, стана ясно от думите на Ананиев.

Според последния анализ, подготвен от предишния министър Николай Петров, към края на миналата година в групата на болниците, чиито приходи не покриват разходите и са наложителни оздравителни планове, са областните болници във Враца, Бургас, Сливен, Кюстендил, Пловдив, Ловеч, Ямбол, Силистра, Габрово, Търговище, Шумен, университетските във Варна, Стара Загора и Русе, ортопедията в Горна баня, "Пирогов", университетската болница по неврология и психиатрия "Св. Наум", педиатрията в София, ИСУЛ, Александровска болница, областният онкодиспансер в София. Част от тези болници са и в задълбочен процес на декапитализация - ИСУЛ, Александровска, "Пирогов", ортопедията, болниците във Враца, Ловеч, Бургас, Пловдив и Стара Загора. В огромната си част всички тези закъсали болници са структуроопределящи и е малко вероятно да бъдат закрити.

В групата на болниците в тежко състояние обаче са и болниците по белодробни болести в Перник, Велинград и Роман, болницата за рехабилитация в Мездра и психодиспансерът в София, при които рискът от закриване е по-голям.

Ананиев смята, че лошите финансови резултати на болниците се дължат както на зле финансирани клинични пътеки, така и на лош мениджмънт и корупционни практики на места. В момента се анализират и тези въпроси, за да може да се противодейства, обясни министърът и припомни, че предстои догодина да се актуализират цените на най-зле платените клинични пътеки.

"България е на трето място в света по брой на болници на 100 000 души население и на второ място в Европа по същия показател. Съгласете се, че така няма как да се продължава", отбеляза министърът. Догодина се предвижда да се извадят дейности от болничната помощ към извънболничната, допълни той.ЗЛОУПОТРЕБИ

100 млн. лв. е очакваният преразход за лекарства на НЗОК тази година, затова се налага и мораториум за нови медикаменти догодина - за да се реши проблемът с дефицитите, каза Ананиев. Според него до момента контролът при медикаментите е бил на "изхода" на системата - основно проверка на документи. "Много малко бяха възможностите да се стигне до истинската причина за този преразход", отбеляза той. Тепърва контролът ще бъде засилен и на "входа", както и по време на самото лечение. "Аз съм убеден, че там ще бъдат разкрити доста нерегламентирани практики, които водят до нарастване на разходите за лекарства. Има и определени злоупотреби с лекарствата във връзка с т.нар. паралелен износ. Скоро ще чуете информация, която ще го потвърди", заяви Ананиев.
142
9174
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
142
 Видими 
01 Декември 2017 18:49
01 Декември 2017 19:07
Това се и очакваше! Направиха сума частни клиники и сега вече ще затварят общинските. Лошо ни се пише!!!!!!!!!
01 Декември 2017 19:32
ъхъ, и хората в малките населени места ДГД, пардон да мрат.
И те това и правят. Без медицинска помощ, нищо че немало ни един да остане без медицинска помощ. Хората кучета ги яли.
01 Декември 2017 19:39
Се хубави мовини днес! Закриват БАН, Софиянският въздух - по-чис от алпийский, пътищата осолени и мариновани, болниците да го духат, болните тоже - немат късмет копелетата (д-р Хаус)! Пей, сърце! Форумните гащници дращят - Живот!
01 Декември 2017 19:52
Няма много варианти, никак даже. Всеки трябва да си изкара заплатата, другото е вятър и мъгла.
01 Декември 2017 19:58
Няма много варианти, никак даже. Всеки трябва да си изкара заплатата, другото е вятър и мъгла.
Ми вадят си я докторите. Има си разценки - плащаш и си като ноф. Фатката е, че не сички могат да си платят, там е целата работа. Ма нищо де - се некой треба да умре.
01 Декември 2017 20:03
Ми вадят си я докторите. Има си разценки - плащаш и си като ноф. Фатката е, че не сички могат да си платят, там е целата работа. Ма нищо де - се некой треба да умре.


Така е, не всички могат, животът не е справедлив. Аз например мога, но си плащам със здравето през цялото време. Както и да го въртиш, яйцето все е обло.
01 Декември 2017 20:13
Аз например мога,
И аз тва казвам. И аз си плащам, ВИП-стаи, съответен режим, не ми е неудобно - стар съм, не ми се слушат болнични глупости. Но, на никого не съм попречил да си заеме легловата единица.
01 Декември 2017 20:21
При сегашната система, а и при повечето нормални такива, няма как да съществува предприятие на загуба. Самата природа работи на същия принцип, оцеляват определени видове.
01 Декември 2017 20:25
има европари за лапане но няма квадратни метри за бежанци и мигранти, а болница си е готово общежитие...
01 Декември 2017 20:30
Самата природа работи на същия принцип, оцеляват определени видове.
Е, тенкю вери мач, че ме открехна. А да си чувал, че хомо сапиенсът е вложил още некои неща в тоа принцип - примерно - съчувствие, състрадание къмто себеподобните? Щото, ако ще я караме без тези гарнитури, колко ще оцелейте?
01 Декември 2017 20:34
При сегашната система, а и при повечето нормални такива, няма как да съществува предприятие на загуба.

Ей търговецо, здравето няма цена бе и не е предприятие ...
01 Декември 2017 20:34
Винаги съм се питал и тук съм го писал- нямам никакво обяснение, защо никой в България не стъпи в празната ниша с хосписи, старчески домове- за малко болни и повече болни възрастни хора. Сигурен съм, че е печеливша. За около 50- 70 пенсионера са необходими 7-8 сестри и двама пенсионирани лекари. Пенсиите + нормална сума от децата ще покрият разходите с нормална норма на печалба. Явно нема европейска субсидия за старчоците в БГ или не става за пране на пари този бизнес.
01 Декември 2017 20:35
"Самата природа работи на същия принцип, оцеляват определени видове."


Тук не влизаш ли у противоречие със себе си ? Ми да закрием болниците , пък тя природата , който си избере .... Иначе много несправедливо излиза : Един народ създал държава , а едни хора създават болници там ама избират кого да лекуват ... Ми да си създават болниците на о. Ман , на Сейшелите и пр . и там да си избират кого да лекуват.
01 Декември 2017 20:35
Deqerven
01 Дек 2017 20:34
01 Декември 2017 20:38
Ей търговецо, здравето няма цена бе и не е предприятие ...


Има и още как, всичко има цена.
01 Декември 2017 20:40
здравето няма цена бе и не е предприятие

Здравето няма, така е! Здравните услуги обаче имат.
01 Декември 2017 20:45
И така става.
01 Декември 2017 20:46
Здравните услуги обаче имат.
Откъде следва? Я раздуй!
01 Декември 2017 20:49
Няма как да закрият общинските болници, защото няма кой да лекува здравно неосигурените (сещате се за кой етнос намеквам), както и да долекува започнатите и недовършени в частните клиники.
Като изритат някого например след тежка операция от частната болница на третия ден, къде ще го долекуват? А като се усложни състоянието му, на кого ще го пробутат да му бере гайлето? Правилно, в общинската.
Нищо че частната вече е гушнала парите от пътеката. В общинската нямат право да го върнат и ще продължат да работят на загуба.
Отделен е въпросът за източването чрез надути цени на лекарства, излишни, но задължително по ЗК изследвания и процедури и т.н., и т.н. Ако имате близки лекари – попитайте ги, ще ви обяснят.
Много дълбоко е заровено кучето, но пак смърди.
01 Декември 2017 20:53
"Здравето няма, така е! Здравните услуги обаче имат."

мдаа, по повода светило в медицината реши да ограмоти "матриала" и колегата си, употребил цитираното в студиото - също кадър в здравеопазването, със следния коментар: "здравни УСЛУГИ, колега, се извършват на околовръстното, в медицинските заведения - здравни ГРИЖИ"...

та... ограмотете се преди да се "изхождате" по темата. щото е редно да знаете за какво плащате... за да получите точно това, за което плащате.
01 Декември 2017 20:54
Много дълбоко е заровено кучето, но пак смърди.
Е, да. Ма чекай Манрико да ни светне - за съответствията си с Конституцията. И пнеже се прави на хлъзгав - да го насоча - "Социална държава - платени здравни услуги, без данъчни такова - облегчения"
01 Декември 2017 21:00
При сегашната система, а и при повечето нормални такива, няма как да съществува предприятие на загуба.

Личи си, че грам не отбираш от икономика. Само устата ти голяма. Да не си близък с Каролев?
Подсказка - има предприятия и цели отрасли на загуба, които са крайно необходими за нормалното функциониране на ония на печалба. Щото тия на загуба ако заминат, ония на печалбата ще се хванат за палците.
Така е било и така е.
Но не и в неолибералните глави.
01 Декември 2017 21:05
Личи си, че грам не отбираш от икономика. Само устата ти голяма. Да не си близък с Каролев?
Подсказка - има предприятия и цели отрасли на загуба, които са крайно необходими за нормалното функциониране на ония на печалба


Сигурно е така, но като не платя осигуровките и данъците данъчните започват да ми пишат много грозни писма. Явно и те не разбират нищо.
01 Декември 2017 21:06
Здравните услуги обаче имат.

Даа здравата сте я закъсали...
01 Декември 2017 21:11
Няма как да закрият общинските болници, защото няма кой да лекува здравно неосигурените (сещате се за кой етнос намеквам), както и да долекува започнатите и недовършени в частните клиники.
Като изритат някого например след тежка операция от частната болница на третия ден, къде ще го долекуват? А като се усложни състоянието му, на кого ще го пробутат да му бере гайлето? Правилно, в общинската


Ще ги закрият/фалират и още как! Неосигурените ... ами ако имат някакво имущество ще го продадат, за да се лекуват. Ако нямат ... След тежка операция, ако има нужда от продължително лечение - ще си плаща, това става и сега. Иначе
Преди няколко месеца гледах едно интервю с кмета на Стара Загора, от ГЕРБ разбира се, питаха го какво ще направи, за да не фалира болницата. Той отговори, че това не е единствената болница в града, имало частни болници, които работели добре. Боли го *** за държавната болница, неосигурените, пенсионерите и т.н.

01 Декември 2017 21:16
Да не забравите като си легнете, да си платите "услугите" ...
01 Декември 2017 21:19
Ако нямат ...
Нали имат бъбреци? Даже два! За кво са им два?
01 Декември 2017 21:19
Истинското делене не е на държавни и частни болници, а на нужни и ненужни. Има държавни болници които са зле, защото почти никой не иска да ходи там да се лекува. Има и държавни болници където хората ходят, а ако заведенията са зле могат да се търсят различни причини - лошо заплащане на дейностите, лошо управление, кражби или комбинация от всичко. Първата група само пилеят парите на данъкоплатците и колкото по-рано изчезнат, толкова по-добре за всички, с изключение на няколкостотин медицински деятели, кадърните от които веднага ще си намерят по-добра работа. Който иска да има държавна болница в която никой не иска да ходи има право на това, но да я издържа от собствения си джоб, не от парите необходими за истинските болници (и държавни и частни)
01 Декември 2017 21:21
Апропо, ако частните болници са от типа "ненужни", също фалират и изчезват.
01 Декември 2017 21:27
Винаги съм се питал и тук съм го писал- нямам никакво обяснение, защо никой в България не стъпи в празната ниша с хосписи, старчески домове- за малко болни и повече болни възрастни хора
Така си мислиш! Около София е пълно - Горна Баня три или четири, във Врачеш, до Искрец едно село. И другаде - Симитли се сещам, ...
01 Декември 2017 21:32
Догодина се предвижда да се извадят дейности от болничната помощ към извънболничната, допълни той.


Ами то и сега има доста дейности в извънболничната помощ, но никой не иска да сключва договор на тия цени.
Ето ви примери:
Диагностична горна ендоскопия 21,40 лв
Диагностична долна ендоскопия, фиброколоноскопия 21,40 лв

(Апаратурата струва мин. 60 - 70 000, извършва се от лекар и сестра, често трябва и обща анастезия, значи и анестезиолог. Е, кой ще го прави това за 21 лев?)

Уретроцистоскопия (диагностична) 20 лв
Инцизия на тонзиларни и перитонзиларни абсцеси 13 лв
Аспирационна ендометриална биопсия 8 лв
Вземане на биопсичен материал от гърда 14 лв
Електроенцефалография (ЕЕГ) 16 лв.
Физиотерапевтична процедура 1,80 (един лв и 80 ст)

Това са все цени, измислени от икономисти, такива като сегашния здравен министър.
Защо не го пробват този номер с магистралите - казват цена 10 000 лв на километър и готово! За има няма 2-3 милиона ще построят и "Хемус" и "Струма"

Целта е да се уж извадят дейности от болниците в доболнична помощ, за икономия на средства. Ще се получи така, че на книга тези процедури ще ги има, но реално никой няма да сключи договор за тях и пациентите ще си плащат от джоба. Естествено от НЗОК и МЗ ще са доволни.
01 Декември 2017 21:36
Това са все цени, измислени от икономисти, такива като сегашния здравен министър.
Защо не кажеш за цените във и около интензивната кардиохирургия , измислени от Генчо Начев?
Които докарват някому месечен доход в границите 20 - 55 хил. лв?
01 Декември 2017 21:38
Логическото продължение на мислите на мнозина от гореизказалите се ("гореизходилите се" - както го е рекъл един от гореизказалите се) е НЕЗАБАВНО да спре събирането на здравни вноски, и всички налични здравни заведения да предоставят квото там предоставят (услуги или грижи, все в г**) срещу насрещно плащане, ама не от НЗОКата, а от получателя, ката на услугата (грижата)! Кеш или бъбрек, нива, семейно сребро,а бе кво'т дадат родствениците на получателя, ката! И ТАКА до изчерпване на платежоспособността! 70 болници за 7 000 ИТ специалисти са малко множко, и колкото и да са лъскави, нови, колкото и хитри да собствениците-депутати, дузини от тях СЪЩО ще хлопнат кепенците!

Ей му на Киро нов здравно-осигурителен модел, след като оня в Камарата разправяше, че сегашният се бил изчерпАл! То верно го изЧЕРПАКАха тарикатите-притежатели на нови болници или на изгодни договори с държавните такива!
01 Декември 2017 21:40
Които докарват някому месечен доход в границите 20 - 55 хил. лв?

Не знам колко вземат на месец БГ кардиохирурзи. Знам колко взимат на година в САЩ. $400000. Някой и повече.
01 Декември 2017 21:41
Butch
01 Дек 2017 21:40

Че кой ти е казал, че това, което е в САЩ е нормално?!?
01 Декември 2017 21:45
Че кой ти е казал, че това, което е в САЩ е нормално?!?

Медицината в САЩ е изтрещяла, но в БГ вземат всичко лошо от САЩ и нищо от доброто което го има тук.
01 Декември 2017 21:46
Самата природа работи на същия принцип, оцеляват определени видове.
И кои са тия безсмъртници, сущински Дънкан Маклауд-ци?


hamel
2017-12-01 21:19:19
Ако нямат ...
Нали имат бъбреци? Даже два! За кво са им два?

За дарение И кръв, дроб, сърце, мозък всичко е за дарение ...за социално-безпомощните, които могат да си платят избягването на срещата със Св. Петър, макар и временно. Какво да се прави - атлантска солидарност или както завършва филма "Le Capital"[url] - "съвременни Робин Худци" - вземат от бедните и раздават на богатите!?
01 Декември 2017 21:47
Медицината в САЩ е изтрещяла, но в БГ вземат всичко лошо от САЩ и нищо от доброто което го има тук.
С това не мога да не се съглася. И не само от САЩ.
01 Декември 2017 21:47
Защо не кажеш за цените във и около интензивната кардиохирургия , измислени от Генчо Начев?
Които докарват някому месечен доход в границите 20 - 55 хил. лв?

Един кардиохирург трябва да взима около 1000 лв. заплата, колкото и добър касапин, защото върши горе-долу същата работа - реже месо. Обаче е редно да взима и добавка към заплатата от 19 до 54 хил. лв., защото знае как да реже така, че след рязането и шиенето сърцето пак да бие.
01 Декември 2017 21:50
"Знам колко взимат на година в САЩ. $400000"

"месечен доход в границите 20 - 55 хил. лв..."

което е 55 000 Х 12 = 660 000 лв.

660 000 лв. по курса на деня 1.65 за долар е = 402 600 долара...

ай сега кажи къде е построена американската мечта... и като имаш предвид колко е платежоспособен "матриала" у сащиско и у назе...
01 Декември 2017 21:50
и добавка към заплатата от 19 до 54 хил. лв., защото знае как да реже така, че след рязането и шиенето сърцето пак да бие.
И как я направи тая сметка? По себестойност или по себеглупост?
01 Декември 2017 21:51
За кардиохирургията го казвам съвсем отговорно, защото си имах работа с тукашната и ми е тужно да го пиша горното. За лекари учили по маса години, специализирали, знаещи си работата и виждащи в теб само $. Стряскащо е.
01 Декември 2017 21:51
Нема що, много си хитър, със старите лъкардии.
01 Декември 2017 21:52
И кои са тия безсмъртници, сущински Дънкан Маклауд-ци?


Те са, тези видове са, които съществуват. Много са изчезнали, много още ще изчезнат. И то не защото аз го казвам, така е е устроен светът.
01 Декември 2017 21:54
Нема що, много си хитър, със старите лъкардии.

Не разбрах, дали е към мен. Давам си мнението само за американското здравеопазване. Българското знам само по социализма. Доволен бях от него.
01 Декември 2017 22:00
Това, за старите лъкардии се отнася за

Manrico
01 Дек 2017 21:47


Липсата на функция "редактиране" поражда недоразумения.
01 Декември 2017 22:01
Защо не го пробват този номер с магистралите - казват цена 10 000 лв на километър и готово!


Защото магистралите се строят с лазерни ролетки - всяка дупка и бабуна да отговарят на европските стандрати.
В тая апаратура за 60-70 000 лв. има ли Лазар? И ако има,требе да е с европска кръщелно, що иначе пари нема.

Това са все цени, измислени от икономисти, такива като сегашния здравен министър.

Ясно, значи лекарите ще дадете фира, щом икономистите "мислят", и то като сегашния здравния министър - фалираха банки, фалира авиацията, фалира образованието. Само лекарите се спотайвахте досега да не се включите в общата солидарност на фалита истабилността Му. Ама при Горанов няма "Малки пици" - само мизерен данък-лихва, що цигарите са контрабанда (няма и приходи от акциз, ако и да се вига през шест месеца за да пълни болничните легла).
Виж, предишният не мислеше - плюнчи пръста, слага отпечатък ... и нещо изчезва за обществена полза, я 1.2 млн. ваксини БЦЖ, я пациенти (турили отпечатък, пък ги няма в болницата), я комисионни от "високо-технологични" фирми.
01 Декември 2017 22:01
Ето ви примери:
Диагностична горна ендоскопия 21,40 лв

Конкретният пример е удачен, имам и лични наблюдения и данни.
Възможно е да е и тази да е формалната цена на теория, но в държавни места по ценоразпис се прави за примерно 75 лева и с едно посещение сутрин на гладно и пр, но това е само при много силна приятелска протекция. Без такива работи в държавно-общинска болница (поне в София) за въпросната процедура се влиза формално по клинична пътека за 3-5 дена за които здравната каса плаща 300-500 лева, пациентът от джоба си още 40-50 плюс още някакви дреболии. В частна клиника при реномирани специалисти, изследването е пак час-два, но в пакет с ехограф и пълна лаборатория е към 150 кеш или стотина лева, направление и час след месеци. Ако имаш допълнителна здравна застраховка е отделна приказка какво става в държавните болници...
01 Декември 2017 22:03
Закриват болници. Трябва да закрият т.н. "каса" или каца. След това ще има пари.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД