:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 250
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фирми за бързи заеми подвеждат с такси и лихви

Клиенти, забавили с ден вноската, плащат за "известие за просрочие"
.
Фирмите за бързи кредити продължават да налагат неравноправни клаузи, с които ощетяват своите клиенти. Това е установила Комисията за защита на потребителите (КЗП). Един от по-новите трикове е, когато заемополучателят се забави с вноската само за ден, веднага да му се изпраща уведомление за просрочие и да му бъде начислена такса за известяването.

Някои компании продължават да подвеждат клиентите си за лихвените условия и не им разясняват колко точно пари трябва да върнат в края на договора. "Търговците трябва ясно да ви кажат, че ако примерно вземете 1000 лв., ще трябва да върнете 1500 лв. след шест месеца или след година", посочват от КЗК.

Друга порочна практика са неясните и обтекаеми формулировки, с които дружества объркват потребителите и ги поставят в риск. Такъв е случаят с изискването "потребителят да не влошава икономическото си положение". Това на практика означава, че ако междувременно вземете друг заем или ви намалят заплатата, фирмата може да обяви кредита ви за предсрочно изискуем - въпреки че редовно си плащате вноските.

Друг пример за некоректна и недопустима уговорка е, че в случай на предсрочна изискуемост на заема лихвата се начислява за целия договорен период, а не само за времето, в който е изпълняван заемът.

В навечерието на Коледа и Нова година КЗП напомня на дружествата за бързи кредити, че са задължени да предоставят още преди отпускането на заема пълна и точна информация за всички условия и най-вече за сумата, която ще бъде дължима в края на периода, а на клиентите - да четат внимателно договора за заем, преди да го подпишат, а когато нещо не им е ясно или ги смущава, да се консултират с експерти.

Бързите кредити се радват на силен интерес през последните години. Вече втора поредна година те бележат двуцифрен ръст - през 2016 г. бе 15%, а до септември тази година е 11.3%. Изтеглените бързи заеми вече са 2.7 млрд. лв., като 80% от тях са взети от домакинствата.



10
2612
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
26 Ноември 2017 19:15
Ако доходите на човек са законни и на светло, той ще може да вземе кредит и от банка, а няма да се обръща към фирмите за "бързи заеми", които ще го одерат с многократно по-високи лихви и такси. Клиенти на подобни фирми са предимно престъпници, които укриват доходи, не плащат данъци и осигуровки. Защо държавната КЗП се захваща да ги предпазва и предупреждава?
За дежурните мрънкяла и заядливци подчертавам - "предимно". Знам, че има и малък дял хора, чиито доходи са законни и декларирани, но са ниски и ако ги споходи нещастие, може да са принудени да прибягнат до бързи кредити за лечение или погребение.
26 Ноември 2017 20:12
80% от тях са взети от домакинствата
26 Ноември 2017 21:31
Ама банките вече дават бързо потребителски кредити, без гаранти и без да е нужно да имаш достатъчно доход ли?
26 Ноември 2017 23:37
SPQR 26 Ноември 2017 20:12

27 Ноември 2017 02:23
Клиенти на подобни фирми са предимно престъпници

Не е вярно. Клиенти на подобни фирми са най-бедната, глупава и комплексирана част от обществото. Най социално беззащитната. Тази, която няма времева проекция и логика в разсъдъка си, за да прецени, че след като днес няма 200 лв. и се нуждае от такъв заем, то утре пък съвсем няма да има 600 за да го върне.

Въпросните лихвари трябва да бъдат забранени и да се поставят извън закона. Нещо, като мярка в грижа за животните.
27 Ноември 2017 08:17
Те пък банките щото хич не подвеждат с такси и лихви....
27 Ноември 2017 08:43
Банка,заложна къща,секънд хенд,аптека,акохол и цигари-икономика по български
27 Ноември 2017 09:53
Клиенти на подобни фирми са най-бедната, глупава и комплексирана част от обществото.

Глупостта и комплексите до голяма степен определят и социалния статус. Факт!
Освен това много от жертвите на фирмите за бързи кредити са хазартни играчи, особено малоумна прослойка от обществото...
27 Ноември 2017 10:17
Знам, че има и малък дял хора, чиито доходи са законни и декларирани
Според изследване на една ваша агенция с хардиконо-либерална насоченост, 1/3 от българите не могат да заделят 1000 лв за непредвидени разходи, а повече от половината бързи кредити са за покупка на уреди, или ремонт на дома.
Имам наблюдения, че банките умишлено отказват кредитиране на една определена категория доходи, за да принудят хората да се обърнат към фирма за бързи кредити, която е свързано лице с банката.
27 Ноември 2017 10:34
Имам наблюдения, че банките умишлено отказват кредитиране на една определена категория доходи

По мои наблюдения, банките отпускат практически автоматично лимит по кредитна карта или овърдрафт по дебитна колкото двукратния месечен доход, който човек получава в банката. С молба и разглеждане лимитът може да е и по-голям. В последните години и направо се натискат да отпускат потребителски и ипотечни кредити. Ся, ако човек е на минимална заплата и иска да си купи последния Айфон за над 2000лв., правилно е банка да му откаже кредит - с такъв доход той просто не може да си го позволи. Ако пък в банката отива само минималната заплата, а има доход отгоре "на ръка", който не се декларира и не се облага с данъци и осигуровки, влизаме в основната хипотеза - това е престъпник, за който не ме е грижа.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД