:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И ЕК отчете епидемия от хоспитализации в България

Въпреки това у нас има цели 20 000 смъртни случая, които е можело да се предотвратят
Снимка: Архив "Сега"
България с над 2-та си милиона хоспитализации годишно е далеч пред всички останали в ЕС по този показател.
Пореден анализ - този път доклад на Еврокомисията за състоянието на здравните системи на страните членки, посочва България както като лидер по хоспитализации и лични разходи на пациентите, така и по лоши здравни показатели.

"Българската здравна система не е ефективна в намаляването на предотвратимата смъртност, изразена в постоянно висока смъртност от заболявания, като например сърдечно-съдови заболявания и нарастваща смъртност от рак, диабет и незаразни болести. Всъщност България има най-високата смъртност от мозъчно-съдови заболявания в ЕС и много ниска честота на преживяемост при няколко ракови заболявания", пише в доклада. Според данните през 2014 г. 20 000 смъртни случая - 19% от всички у нас, е можело да бъдат избегнати. Това е т.нар. предотвратима смъртност, която в ЕС средно е 11% и у нас се дължи основно на сърдечно-съдови заболявания. Например смъртността от инсулт у нас е над над 4 пъти над средната за Евросъюза. Повече непредотвратени смъртни случаи има само в Латвия и Румъния.

"Значителна част от смъртните случаи биха могли да бъдат предотвратени чрез справяне с поведенческите рискови фактори и засилване на първичната профилактика. По-специално разпространението на тютюнопушенето и консумацията на алкохол в България продължава да бъде сред най-високите в Европа", пише в доклада, като се припомня, че 28% от българите пушат - най-много от всички в ЕС.

По показателя очаквана продължителност на живота България е на предпоследно място в ЕС, единствено преди Литва. У нас средната очаквана продължителност на живота е 74.7 г., докато за ЕС тя е 80.6 г., а за лидера Испания - 83 г.

България е абсолютен шампион по хоспитализации - над 320 случая на 1000 души население. На второ място е Австрия с малко над 250 хоспитализации на 1000 души, а средно в ЕС показателят е около 170 на 1000. Страната ни има и една от най-големите бройки легла за активно лечение в ЕС - 6,0 легла на 1000 души население в сравнение със средно 4,2 за ЕС. За сметка на това извънболничната помощ е окачествена като "сравнително слаба". "Броят на хоспитализациите, дължащи се на хронични болести, е сред най-високите в ЕС. Вместо да бъдат повторно приемани в болница, пациенти с тези състояния може да се лекуват ефективно в амбулаторната помощ. Анализът на хоспитализациите през 2013 г. сочи, че най-малко 20 % от болничните процедури, провеждани в България, биха могли да се провеждат в извънболнични условия. Независимо от това секторът на болничната помощ продължaва да нараства и след 2013 г.", отбелязва докладът.

Разходите на България за здравеопазване в размер на 1117 EUR на глава от населението са третите най-ниски в ЕС през 2015 г. Това съответства на 8,2 % от БВП, доста под средната стойност за ЕС от 9,9%, отбелязва документът. Едва 51% от парите идват от публични източници, което е вторият най-нисък дял в ЕС след Кипър. Останалите пари са лични разходи на пациентите.



ЗАБРАНА

Поисканата от здравната каса и Министерството на финансите забрана догодина НЗОК да финансира нови болници, нови дейности във вече съществуващи, както и новорегистрирани лекарства беше одобрена и при второто четене на Закона за бюджета на касата за догодина от парламентарната комисия по бюджет. Очаквано, депутатите приеха леки корекции на мораториума. НЗОК ще сключва договори за нови дейности с болниците, но само за клинични пътеки, за които досега не е имало договори на територията на съответната районна здравна каса. Освен това депутатите решиха забраната за финансиране на нови лекарства през 2018 г. да отпадне за генеричните медикаменти, защото те могат да свалят разходите на НЗОК за медикаменти. Мораториумът обаче остава за новите молекули, които са скъпи.

11
2850
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
24 Ноември 2017 00:10
лидер по хоспитализации и лични разходи на пациентите, така и по лоши здравни показатели.


Последните две трябваше да се изведат в заглавието!

И няма как да са по-малко постъпилите в болници в най-бедната "държава" в ЕС-ес с на практика липсваща здравна система. Щото система няма. И държава няма.
24 Ноември 2017 06:49
"Броят на хоспитализациите, дължащи се на хронични болести, е сред най-високите в ЕС. Вместо да бъдат повторно приемани в болница, пациенти с тези състояния може да се лекуват ефективно в амбулаторната помощ. Анализът на хоспитализациите през 2013 г. сочи, че най-малко 20 % от болничните процедури, провеждани в България, биха могли да се провеждат в извънболнични условия. Независимо от това секторът на болничната помощ продължaва да нараства и след 2013 г.", отбелязва докладът.
В констатацията се съдържат и причините за настоящото положение и как да бъде решен проблема. В доболничната помощ за лечението на тези болни не се плаща почти нищо, докато за болничното им лечение заплащането е повече от добро. Как можем да променим това? Като започнем да плащаме лечението на тези болни в доболничната медицинска помощ по истински цени за свършена работа и резултати. А не на глава, както до сега. Но това е малко вероятно да се случи, защото в министерството и касата управляват и се въртят кадри, тясно свързани с болничния медицински бизнес, които нямат намерение да изгубят и стотинка от парите в касата.
24 Ноември 2017 07:11
Едва 51% от парите идват от публични източници, което е вторият най-нисък дял в ЕС след Кипър. Останалите пари са лични разходи на пациентите.?

Е, откъде да дойдат останалите 49%? Пак от пациентите.
Дайте да натоварим с още данъци и осигуровки тези, които така или иначе ги плащат, и да облекчим тези, които хем не плащат, хем най-много ползват системата.

24 Ноември 2017 09:25
В битката за пациенти съм забелязал лично, че по линия на Спешната помощ се вкарват мургави сънародници, които не са и чували за здравни осигуровки. Двете страни са много доволни - болницата и мургавелите, а третата страна сме ние и Бюджета на НЗОК, който упорито пълним...
24 Ноември 2017 11:35
Реформата върви успешно Мачкай бойче!
24 Ноември 2017 11:37
Добре де, а защо индобългарите ги приемат в болница като нямат осигуровки? Докторите ги е страх от побой, вземат рушвети?
24 Ноември 2017 11:40
Пикачу, няма начин НЗОК да плати на болница за неосигурен пациент, бил той спешен или не.
24 Ноември 2017 12:05
тва нема значение. той е забелязал.

после вероятно се е събудил, но не намира за нужно да го сподели
24 Ноември 2017 12:43
28 години капитализим - 28 години грабеж, разруха, геноцид и масова дебилизация!
24 Ноември 2017 13:29
няма начин НЗОК да плати на болница за неосигурен пациент,


Така ли ?!
Ами , поразходи се, но не из прехвалените софийски мега-болници, а някъде отвъд Околовръстното.
24 Ноември 2017 15:55
няма начин НЗОК да плати на болница за неосигурен пациент,

Така ли ?!
Ами , поразходи се, но не из прехвалените софийски мега-болници, а някъде отвъд Околовръстното.



В НЗОК постъпва пълната информация за всеки лекуван в дадена болница пациент - ЕГН, № на кл. пътека, извършени изследвания, лечение и т.н. Ако срещу това ЕГН в базата данни на НОИ излиза "неосигурен", то НЗОК не плаща з а това лечение.

Болницата може да поиска от НОИ да плати лечението, понеже пациентът е социално слаб, но тава става след дълга проверка - той трябва да има регистрация в социалните служби, да няма собственост, да не е продавал имущество в последните 5 години, да няма спестявания, да не е излизал в чужбина и т.н.

P.S. Работя в общинска болница, далеч отвъд Околовръстното
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД