:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Срамен е списъкът с областите, в които има най-много нарушения, добави главният прокурор
Разпореждането предизвикало възмущение и отпор от страна на родители
21-годишното момиче е настанено в болница с тежки наранявания в областта на лицето
СТАТИСТИКИ
Общо 373,299,530
Активни 1,699
Страници 74,009
За един ден 1,302,066

Кристиан Аманпур: Без свободна преса няма демокрация

 
Снимка БГНЕС
Преди няколко кратки дни тук, във Великобритания, отбелязахме Деня на примирието. Сигурна съм, че тези церемонии се случват също и в много други части на света, но някак Великобритания изглежда точното място за почитане на служба, жертви и на това как "малката страна, която може" да събере своите приятели в могъща коалиция, за да победи чудовищна тирания, не само в Първата световна война, но отново във Втората световна война. Това обявява Кристиан Аманпур от CNN, цитирана от БГНЕС.

Тя казва още: "Отбелязването на Възпоменателната неделя е ежегодна процедура на смирение, почит, благодарност и най-вече гарантиране, че толкова много жертви никога няма да бъдат забравени. Да си свидетел как кралицата и членовете на кралското семейство, министър-председателят, и всичките му живи предшественици, лидерите на всички политически партии, лидерите на повече от една дузина религии, въоръжените сили и десетките народи от Британската общност, всички идващи заедно в една студена, слънчева неделна сутринта, за да положат кървавочервени макови венци в подножието на Кенотафа в Уайтхол, е ярко напомняне за нашите племенни времена на споделена човечност, колективна общност, с общи ценности и цели.

Това ярко рисува картината на това как нашите демокрации са оцелели. Винаги съм емоционална, но за мен причината това да е толкова важно, е защото това е така и за мъжете и жените в моята професия, журналисти, които никога не са напускали първите линии на битката за истината. Нашите паднали не са възпоменавани при тези служби, но без истината, която търсим, няма демокрация, а само диктатура.


Без истината, която носим, няма законна власт, а само анархия и разрушение. Без истината има само лъжи, които ни водят в опасна мъгла на объркване - без да знаеш по кой път да тръгнеш или към кого да се обърнеш. Дестопичният кошмар днес е особено остър. Всяка година много от нас са ранявани и убивани в тази велика битка. Само преди няколко месеца в Малта един безстрашен репортер на име Дафне Каруана Гализия беше взривена при атака, обикновено запазена само за военна зона – импровизирано взривно устройство.


Представете си го за момент. Беше една нормална, разследваща корупцията журналистка, насочена както към правителството, така и към опозицията. Последното й съобщение включваше безсмъртните думи: "Има глупаци навсякъде, където гледате сега. Ситуацията е отчайваща." Половин час по-късно тя беше разкъсана на парченца от кола бомба. Извън дома й. В Европа. Помислете за това: в Европа. Не трябва да е, но изглежда е много по-неприемливо от ареста и убийството на нашите колеги и атаките срещу свободата на словото сред обичайните заподозрени: всичко това се развива в Турция, Русия, Мексико, Филипините, Иран, Саудитска Арабия , Индия, Мианма и списъкът продължава. Когато журналистите не бъдат убивани хладнокръвно, те залитат под тежестта на цензурата и фалшиви правни действия. А това нападение срещу истината и фактите сега е пропътувало до земята на Първата поправка, конституционно свободната преса, четвъртата власт.

През годината, откакто Доналд Тръмп бе избран за президент на Съединените американски щати, той и неговите кохорти използваха "фалшиви новини" като политическо оръжие, с което да ни подкарат да се подчиним. Няма да се предадем, нито да се покланяме, но главите ни са окървавени. Има два вида фалшиви новини: Първо, типът, който също е известен като "лъжи"; второ, типът, който е системата за "Не ми харесва това, което казваш за мен". Нито единият, нито другият е законен. И двата са станали вградени в нашия разговор.


Речникът Колинс определи "фалшиви новини" като дума на годината по-рано този месец. Най-ужасяващото развитие е, че това работи с мнозинствата в някои държави, които просто отказват да вярват на фактите. Всяка седмица изглежда, че се събуждаме с още по-лоши новини за използването на оръжия на социалните медии, с Фейсбук допускащ свързана с Кремъл ферма за тролове, да се насочи към 150 милиона потребители, на които се опитва да повлияе по време на изборите през 2016 г.

CNN току-що разкри, че руските тролове са нахлули в пространството в деня на референдума за ЕС, 23 юни 2016 г., прокарвайки настроенията за Брекзит, докато хората подават гласовете си. Според един доклад, едно от най-опасните места за репортер в Америка днес е на митинг на Тръмп. Предполагам, че това не е изненадващо: В края на краищата той ни определи всички нас медиите като "врагове на американския народ".

По това време на годината би било добре да си спомним, че всъщност сме най-добрите приятели на хората. Не забравяйте, че навсякъде по света само истината, за която се борим, гарантира свободата. И необяснимите лъжи водят само до поробване. Ние, журналистите, ще продължим да водим тази битка. Свободната преса не трябва да бъде демонизирана.

45
1488
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
19 Ноември 2017 09:58
CIA.....пардон CNN.
19 Ноември 2017 09:58
По това време на годината би било добре да си спомним, че всъщност сме най-добрите приятели на хората.

Това е в контекста на темата за "фалшивите новини"!
19 Ноември 2017 10:04
Най-добрите приятели на хората ли? Ето тук има и за тях:

https://vimeo.com/lubomirarsov/inshadow
19 Ноември 2017 10:05
Великобритания изглежда точното място за почитане на служба, жертви и на това как "малката страна, която може" да събере своите приятели в могъща коалиция, за да победи чудовищна тирания

Не го знам, #КОЙ е този Кристиан Аманпур, но изказването направо "кърти миФки"!
Между другото, май е време е рИдакцията да уволни преводача си със странно име Гоогле!
19 Ноември 2017 10:09
Един от най-противните генератори на фалшиви новини през последните години. Жалко, че са намерили за необходимо да пишат какво казала.
19 Ноември 2017 10:11
#КОЙ е този Кристиан Аманпур,


Лично аз я знам коя е, но никой не е длъжен да я е чувал, щото българите не висим през ЦНН от сутрин до вечер катадневно.
19 Ноември 2017 10:13
Благодаря, Кристиане, за прѣкрасната речь. Разслѣдвайте всѣ така неуморно в СиЕнЕнъ. Прѣстѫпленията на рускитѣ хакери трѣбва да сѣ разнищятъ докрай. Първо Тръмпъ, сега Брекзитъ, нищо чудно Наполеонъ, че и Робинъ Худъ да са били руски хакери или тѣхни пионки.
19 Ноември 2017 10:15
Англосаксонски шабаш.

Никой не им обръща внимание вече. Света се движи с бясна скорост и минава по-край тях , кат ескпрес през малка гара а те продължават да си бълват клишета отпреди 30 години.19 Ноември 2017 10:17
азслѣдвайте всѣ така неуморно в СиЕнЕнъ.


Тя напусна ЦНН и се премести в ABC - затуй е тоз рев и вой.
19 Ноември 2017 10:17
Спесте ни моля ви се вайканията на въплащението на фалшивите новини. Точно с помощта на СНН и американските телевизии беше оправдана първата война срещу Ирак, когато дъщерята на един посланик отиде в конгреса и обясняваше че видяла как иракски войници убиват кувейтски бебета. После нещо да се случи на разпространителите на тези фалшиви новини? Не, те продължиха да разпространяват лъжи за Ирак, после за Либия, после за Сирия и умерените бунтовници. И какво им се случи на разпространителите на тези фалшиви новини? Сега ни ги натрапват като връх на жорналситиката, бореща се с фалшивите новини. Тия същите дето обясняват, че е престъпление да се четат имейлите на Хилъри и Подеста от Уикилийкс и бъкел не обелват как Хилъри е откраднала с машинации първичните избори от Бърни Сандърс. Шест месеца ревяха за RUSSIAN COLLUSION, и накрая като извадиха реклами във ФБ с кученца и срещу расизъма ревнаха за НАМЕСА, която уж докарала на власт Тръмп. Само пълен дебил може да се върже. СНН е по-лоша и от Работническо дело. По-лоша. Надявам се да я продадат на Mърдок.
19 Ноември 2017 10:19
Беше позачезнала "военната кучка" аманпурка...
19 Ноември 2017 10:22
Англосаксонски шабаш.

Не англосаксонски, по-скоро еничарски. Хора като Аманпур и Закария са азиатци, които се натягат и престарават, за да изглеждат по-така. No zealot like a convert
19 Ноември 2017 10:23
Кристиан Аманпур
Останаха ли диктатори и сатрапи за заклеймяване?
Waw!
19 Ноември 2017 10:23
CNN току-що разкри, че руските тролове са нахлули в пространството в деня на референдума за ЕС, 23 юни 2016 г., прокарвайки настроенията за Брекзит, докато хората подават гласовете си.


Това ли ви е свободната преса? Руските тролове нахлули в... пространството?
19 Ноември 2017 10:41
СС
19 Ное 2017 10:04

Благодаря.
19 Ноември 2017 10:42
Няма никакво съмнение, че Кристина Амампур е една от най-опитните и мислещи журналистки в света. Което съвсен не значи, че е права във всичко и навсякъде.
Независимо от безсмисленият превод (не зная съзантелно или не), тези които понават нейните пристрасия, могат да си позволят коментар на казаното.

Противно на казанато, мога да твърдя че със свободна преса има анархия и псевдодемокрация. Болшинството хора нямат ориентация. От край време те имат нужда от водач. За хубаво или за лошо. Без него е винаги за лошо. Най-добрия водач в последните 2000 години е бил Христос.

Без истината, която носим, няма законна власт, а само анархия и разрушение. Без истината има само лъжи, които ни водят в опасна мъгла на объркване - без да знаеш по кой път да тръгнеш или към кого да се обърнеш


Това може да се интерпретира по много начини, но моят начин е следния: Истината е в нас и се нарича Вяра. Тя е субективна и индивидуална. Което значи няма абсолютна истина, а само субективно възприятие. Индивидуалната Истина е източник на беззаконие и анархия.
19 Ноември 2017 10:44
гус'жата очевидно е с пълна амнезия, или пък е с нулево чувство за самокритичност. тя и подобни са с тежки провинения през последните 20-25 години - заради унизителния слугинаж пред силните на деня и откровеното размиване на границите между добро и зло, истина и лъжа.
p.s. а въпросът защо ѝ се дава трибуна е силно деликатен - заради него такива като моя милост ги пращат на север за месеци.
19 Ноември 2017 10:45
Лично аз я знам коя е...
ablepsia, старая се да спазвам светите писания "Преди да задаваш глупави въпроси, питай гугъл" и аз вече знаех, но копировачът е действал пак първосигнално...
19 Ноември 2017 10:45
Тази журналистка колко пъти беше хващана в генериране на fake news ..... Гнусно е да бъде цитирана тази особа който има основна вина за пропагандата на много от войните на САЩ......
19 Ноември 2017 10:49
CNN току-що разкри, че руските тролове са нахлули в пространството в деня на референдума за ЕС, 23 юни 2016 г., прокарвайки настроенията за Брекзит, докато хората подават гласовете си.
Интересно какво е правила 6000та Бригада 77 на Великобритания, чиято цел е точно манипулиране на социалните медии? Да не би СНН да иска да каже, че в деня на референдума британците изведнъж са се хвърлили да четат туитър и са си променили мнението точно заради руски туитове? Иначе когато Барак Обама призоваваше Великобритания да не напуска това беше напълно в реда на нещата, нали? После някой се вайка лицемерно, че американското влияние в света отслабвало.
19 Ноември 2017 10:53
Атаки срещу "свободата на словото" има навсякъде по света, а не само в цитираните страни.
Не са ли атака срещу свободата на словото действията на САЩ срещу телевизия RT, като ги накараха да се регистрират като чуждестранен агент. Много вестници и телевизии в САЩ са собственост на лица с определени политически пристрастия, защитаващи една или друга политика. Медиите са само рупорт на собствениците си.
Няма вече такова нещо като журналистическа етика, правдива и вярна журналистика, истината и само истината. Самите читатели и зрители вече не могат да са коректив на медиите, защото не те определят тенденциите в писането и излъчването, а писаното и излъчваното формират философията на читателя и зрителя.
Ако предаване покаже група 80 %- ковци, които се изживяват като каймака на обществото, то те наистина ще се настанят в съзнанието на много зрители като такива.
Може би имаше време, когато на CNN и на Аманпур можеше да се вярва и да се приема като подражание от другите. Но това време отмина безвъзвратно. Който плаща поръчва музиката... и новините.
19 Ноември 2017 11:01
дефиниция за "медийна свобода"?
19 Ноември 2017 11:05
Russian trolling had little effect on the referendum outcome – it was like pouring a bucket of water into the ocean
Щом антируската истерия се появява във Великобритания значи статуквото е разтревожено, че Корбин ще спечели изборите и подготвят почвата да го обявят за руски агент. Все пак се е появявал по РТ, нали? Е, какво друго доказателство ви трябва, драги пещерни антикомоняги?
19 Ноември 2017 11:08
Ах, фалшивите новини...
Абе сещам се аз за едни епруветки, за едни репортажи из пустинята... Същите хилъристко - сосомитски медии, дето раздуха тая фалшива новина днес ще се борят с други фалшиви новини.
Че то като у нас. С кражбите се борят крадците (хем не дребосъка из улиците, а ония по върховете), с корупцията - най - продажните, с наркотрафика - баш трафикантите.
19 Ноември 2017 11:11
дефиниция за "медийна свобода"?


за колегата некои аксиоми;
1. една медия е свободна ако е финансирана от източник подвластен на източника финансиращ демократичните медии
2. има медийна свобода ако всички медии са свободни
3. една медия не е свободна ако публикува новини непубликувани от демократичните медии.
4. демократична медия е медия която е директно финансирана от финансови кръгове налагащи сащ като световна доминация.
19 Ноември 2017 11:19
Дончо през туитъра им разказа играта на всички мейнстрийм медии. Верно пише пълни глупости, обаче тоя дето го е посъветвал да прескочи традиционните медии е гениален.
19 Ноември 2017 11:26
Напълно съм съгласен с казаното от ПГеоргиев 19 Ноември 2017 10:53.

Няма вече такова нещо като журналистическа етика, правдива и вярна журналистика, истината и само истината.


Но от него (казаното от когото и да е) следва и логичния извод: Ако имаме право да се съмняваме в истината казана от един журналист (пък било то и интелигентен), защо трябва да се позоваваме на Истината казана от друг журналист (пък било то и произхождащ от страната на нашите пристрастия).

Когато журналистите не бъдат убивани хладнокръвно, те залитат под тежестта на цензурата и фалшиви правни действия.


Ако мисълта на журналистката не е изопачена от бездарния превод (не разполагам с оригинала), то за повечето от нас е верно обратното: „Ако журналистите не залитат под тежестта на цензурата и фалшиви правни действия, те биват убивани хладнокръво“. Това и обяснява действията на болшинството журналисти (със запазени себезащитни инстинкти), както и ролята на медиите, въобще.

Истина няма, но има подражание. Познанието (или обучението) идва при нас по 2 начина:

А. Маймунски (подражаване) – начинът по който повече от нас хората (над 99 %) се обучават – от книгите, учебниците, пресата и чуждия опит.

Б. Интуиция – това е опит „отгоре“ (свише, от космическата база данни, или както искате го наречете). Притежават го (в достатъчна степен) много малък процент от хората. Да ги наречем реципиенти. Не непременно гениални, или дори не и интелектуални. Просто избрани, посочени. Те обикновенно стават водачи. Някои за хубаво, други за лошо. Както е рекла Съдбата.
19 Ноември 2017 11:31
"Is Ambassador Kislyak in the room? Before I get started here. Any Russians? Anybody been to Russia?" - AG Jeff Sessions

https://twitter.com/GeorgiaDirtRoad/status/931703125584556032

19 Ноември 2017 11:32
Например, практически все, что CNN передает по конфликту в Сирии, — ложь. Я почувствовал это, когда был в Алеппо: собственными глазами ты видишь одно, в новостях — совершенно другое. Кто лжет — твои глаза или телеканал? Беда в том, что среди западных журналистов сейчас сформировалась интеллектуальная монокультура. Если ты пытаешься показать, что происходит на самом деле, на тебя вешают ярлык «путиниста», а значит, ты не получишь работы на главных американских каналах. Это инквизиция нашего времени, которая наказывает за мнения, отличающиеся от официального.

https://www.rbc.ru/interview/own_business/16/11/2017/5a0c361d9a7947003e4aff7c?from=center_2
19 Ноември 2017 11:40
Точно тоя парцал да говори за борба с фалшивите новини, че и да се сравнява с убитата в Малта журналистка, е скандал.
19 Ноември 2017 12:01
Ако се приложи критерия, по който в Нюрнберг са осъдили Щрайхер, Аманпур отдавна да е на оня свят.
19 Ноември 2017 12:54
Никакъв "Ден на помирението не е това", а "Ден на възпоменанието" - Rememberance day - ден на падналите във войните
И по този повод, аз питах някои българи, закичили се с мак - символ на падналите за родината:

"Знаете ли колко британски войници са паднали НА БРИТАНСКА ТЕРИТОРИЯ, без да броим колонииите??
А колко са паднали ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ, включително ПРИ ДОЙРАН и КАКЪВ СА ГО ДИРИЛИ на 3 хиляди километра от родината си??
А българите, закичили се с мак, мълчат. Те не знаят НИЩО, за тях е куул да шерват табиетите на новите си съграждане...

В това отношение една българо-германка (повече германка) им даде урок на всички, публично отказвайки да приеме значката с мак, гордо заявявайки "Аз съм германка"
19 Ноември 2017 13:47
Спомен от CNN https://www.youtube.com/watch?v=uuwKkKwnKc8
19 Ноември 2017 14:20
Платени лайкучки, сър!
19 Ноември 2017 14:56

В США школьнику запретили пойти на экскурсию в CNN в футболке Fake news https://ria.ru/mediawars/20171119/1509109671.html

МОСКВА, 19 ноя — РИА Новости. Школьнику из США запретили пойти на экскурсию в штаб-квартиру CNN в Атланте в футболке с надписью, высмеивающей телеканал, пишет газета The Washington Times.

Мальчик выбрал для похода на экскурсию футболку с пародирующей название телеканала надписью FNN, что расшифровывается как Fake News Network и переводится как "Сеть фейковых новостей".


Източник: https://www.washingtontimes.com/news/2017/nov/17/7th-grader-ordered-change-fake-news-network-shirt-/
19 Ноември 2017 15:06
Точно тоя парцал да говори за борба с фалшивите новини, че и да се сравнява с убитата в Малта журналистка, е скандал.

Най-много журналисти в Европа, десетки през последните години са избити в Свидомия, а даже не е спомената.
19 Ноември 2017 15:15
Платени лайкучки, сър!

Бедна ви е фантазията какви пари взимат за лъжите си. Лаят, но няма нужда от "лай" в горния израз. Тази специално е гнусна.
19 Ноември 2017 15:15
Оригиналът на опуса на Аманпур: http://edition.cnn.com/2017/11/14/opinions/without-free-press-there-is-no-democracy-opinion-amanpour/index.html

Повечето коментари под статията са подобни на този:
Rock Rockwell 3 days ago

Free to fabricate and spin the facts in order to push a fake narrative?
19 Ноември 2017 15:19
От Цензурата върху медиите по-ефективен е ПОДБОРЪТ на подлежащата за публикуване и излъчване информация, който подбор правят самите медии!/§39/
Ако "свободна преса" означава Свобода на подбора- Подбор според интереса/икономически и политически/ на собственика на медията, или който стои зад и над него или плаща, това НЕ е "свободна медия"! Още повече, че за създаване и успешно функциониране на медия трябват пари- много пари!- каквито Бедните и Небогатите НЯМАТ, по дефиниция! Т.е., медии, които да реализират информационните им интереси, могат да имат само Богатите- а Бедните и Небогатите "да духат супата..."! Ама, пък, Демокрация Е, БЕ!
НЯМА и НЕ може да има "свободни" и "НЕзависими" медии!
Но трябва да има свободен достъпа на всеки до информация относно: КОЙ е собственик на медията, с ЧИИ пари медията се издържа и функционира/ в никакъв случай това НЕ са пари само от продажби, такси и абонамент- такива пари са около 30% от приходите на медията/ и кои са СПОНСОРИТЕ/"спомоществувателите" на медията?!
Отделно, трябва да е обявено и да се знае: медията търговска ли е/ публикува реклами и работи за Печалба!/, или е партийна/ т.е., издържаща се САМО с пари от бюджета и субсидията на партията! И забрана за партийните медии да публикуват платена търговска реклама! Трябва и да има задължителен таван, еднакъв за всички медии, определящ колко % максимум площ или ефирно време да е за платени реклами и PR!
КАЗАХ!
19 Ноември 2017 15:57
CNN току-що разкри, че руските тролове са нахлули в пространството в деня на референдума за ЕС, 23 юни 2016 г., прокарвайки настроенията за Брекзит, докато хората подават гласовете си.

Тъй, тъй. От факе новини, към факе демокрация. И съвсем логичната факе дипломация...
19 Ноември 2017 16:48
В интерес на истината и за разлика от гьобелсовата пропаганда всички тези фалшиви новини бяха опровергани, включително от медиите, които ги разпространяваха. Само че тези опровержения остават като капка в морето от медийната русофобия в САЩ. За около година и половина deep state проми мозъците на обикновение американци, че Русия е киберпрестъпник. В този именно смисъл нейните медии работят по гьобелсовата схема – изригващите лъжи, дори и опровергани, се превръща в убеждение. Ето, че и по този начин „дълбоката държава“ превръща страната си в Сатанински Американски Щати.
http://pogled.info/avtorski/YUri-Mihalkov/dalbokata-darzhava-prevrashta-stranata-si-v-sataninski-amerikanski-shtati.89760
19 Ноември 2017 17:16
Дорис е голяма фенка на Аманпурката
19 Ноември 2017 17:19
Читатель, много точно!
Само да добавя - от почти червъртвековният ми директен опит с американци мога да заявя, че техният мозък е научен да ПОВТАРЯ, а не да МИСЛИ!
Те действат праволинейно и са научен и да ВЯРВАТ - на проповедници, на реклами, на шефове, на филми, на медии, на форуми, на ЮТуб... та чак на комшии и първия срещнат... но не и да си разчоплят мозъка и да поставят под съмнение натрапени догми и фалшиви новини.
Свидетел съм как иначе умни хора папагалят бълвочите на Фокс и СиЕнЕн буквално дума по дума и са убеде и, че руснаците и Путин са виновни за всичко...
Това наистина са чугуни и трябва сериозен ресет с катаклизъм и поне 3 поколения после, за да стигнат останалия свят по аналитично просточовешко мислене...
19 Ноември 2017 20:39
CNN току-що разкри, че руските тролове са нахлули в пространството в деня на референдума за ЕС, 23 юни 2016 г., прокарвайки настроенията за Брекзит, докато хората подават гласовете си.
Toва, което ЦНН и газетата са забравили да кажат е колко процента от британците се информират от Туатъра. А той е ТРИ ПРОЦЕНТА. ТРИ. И после "обидно е да ви казват, че сте 80% дебили, ние ви смятаме за 99% дебили, но си мълчим и ви манипулираме както ни е удобно, премълчавайки някои важни подробности от цялата картинка за да не ви стане ясно, което си е пропаганда, но понеже, както каза Ръ.П сочейки картината със стадо говеда, че това е народа, ако не знаете че е пропаганда ще вярвате".
20 Ноември 2017 09:30
Капитан Немо, благодаря за потвърждението.
Наистина така май са възпитавани в САЩ.
Всички, които познавам и се връщат от "страната на благополучието", приличат на надуваеми човечета. Ние тук сигурно им приличаме на аборигени и смятат, че това е признак на неблагополучие. Не зная как стои въпросът с излишното тегло по отношение на функционирането на щитовидната жлеза. Зная, че при хипофункция, се получава затлъстяване и... оглупяване.
Имам съученичка, която живее отдавна там. Вече е с бастунче, добре наддала килограми... Но там се вписвала между слабите. Храненето с обезмаслено мляко, както се препоръчва там, лишава организмите от витамините А и D, които са мастноразтворими. Не съм лекар, но мисля, че лечението с кортизон намалява допълнително костната плътност, а с това я лекуват там.
Не зная за каква свобода на словото може да се говори, ако няма знания и възможности за нормално съществуване и мислене.
"Здрав дух има само в здраво тяло!"

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД