:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Срамен е списъкът с областите, в които има най-много нарушения, добави главният прокурор
Разпореждането предизвикало възмущение и отпор от страна на родители
21-годишното момиче е настанено в болница с тежки наранявания в областта на лицето
СТАТИСТИКИ
Общо 373,299,688
Активни 1,719
Страници 74,167
За един ден 1,302,066

Каракачанов обяви шамарена война на мигрантите

Депутатите разрешиха на МВР да глобява с до 1000 лв., ако някой приближи граничната ограда без разрешение
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че всеки, който види бежанец да прескача оградата по българо-турската граница, трябва да го върне обратно. "Аз, ако бях там, този щях да го върна обратно с два шамара", така коментира той пред Би Ти Ви вчера кадри от документалния филм на депутата от БСП Елена Йончева за оградата по границата. Повод за гнева му бе показаното незаконно, но бързо и лесно преминаване на съоръжението със стълба.

Каракачанов се възмути, че трима души - Йончева, шофьорът й и операторът, са наблюдавали нелегалното преминаване и не са направили нищо, за да го спрат. "Добре, не може ли да вземе една пръчка и да го върне обратно?", попита министърът. "Те обаче го снимат и после идват и казват: "Ми, тя оградата не функционира. Ми, добър ден! Само не виждам таблата с кафето и с локума", разпали се министърът. Забележката на водещия, че Йончева не е Динко от Ямбол, прочул се с прогонването на мигрантите по границата, министърът парира с думите: "Като не е Динко, е нормален гражданин".

Самата Йончева твърди, че се е обадила на Гранична полиция, но е чакала над 20 минути, преди някой да пристигне и да арестува нелегално преминалите границата.

Каракачанов призна, че нелегални преминавания има, но според него това е нормално, защото няма стена в света, която да не може да се прескочи със стълба. Съоръжението все пак изпълнявало задачите си, защото забавяло преминаването. Военният министър призна, че част от видеонаблюдението в района на оградата не действа, тъй като не се поддържа. Именно неработещите камери са сред най-сериозните проблеми, защото граничните полицаи няма как да видят кой и кога се приближава, освен ако не са на място. Незаконни преминавания в участъците, в които има войска, не се регистрират, обясни министърът.

Заканата на военния министър за раздаване на шамари бе разкритикувано от правозащитници, с които "Сега" се свърза. "Подобен вид неща аз смятам, че са отвъд словото. Някои неща приличат на слово, но не са", заяви адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация".

"Аз не мога да направя сериозен коментар, защото ще стане трагично", каза адвокат Михаил Екимджиев. Според него управляващите са си разпределили ролите - ГЕРБ разиграват театър за наивници с предлаганото отпадане на давността за приватизационните сделки, а патриотите - театър на абсурда. "Очевидно примерът, който се дава от вицепремиера, е, че в България всички правни и икономически проблеми трябва да се решават с шамаросване. Това показва какво е отношението им към правото, към върховенството на закона. Но, от друга страна, има принцип, че когато един човек може да работи само с чук и пирон, той вижда във всеки проблем само пирона. Така че, когато човек може да работи само с шамари, а не с главата си, очевидно това са достъпни за него средства", заяви той.

Филмът на Йончева ядоса и другия заместник на Бойко Борисов - Валери Симеонов. Според него, дори подкопана от дъждовете, оградата е доказала здравината си. "За мен доста комичен беше кадърът, заснет недалеч от Малко Търново, с огромната яма под висящия във въздуха участък на оградата и Вие, в дъното на дупката, щастливо размахваща ръце към оператора. Не мога да си обясня Вашата радост и възторг, когато, напук на Вашите твърдения, оградата висеше във въздуха непокътната, запазила своята механична цялост и показваща своята здравина и устойчивост", написа той във "Фейсбук". И предположи, че уволнен служител е подал информацията на Йончева.

"Сред шофьорите и гражданите, които са ми помагали в това разследване, няма уволнен служител от Гранична полиция. Относно свидетеля, който се съгласи да даде информация във филма: той е настоящ служител в Гранична полиция, човек с много опит", отговори няколко часа по-късно Йончева.Затягане

Глоба от 500 до 1000 лв. ще грози нарушителите на правилата за достъп до стратегически зони и обекти, имащи значение за националната сигурност, като оградата по българо-турската граница. Това приеха окончателно вчера депутатите с промени в Закона за МВР, предложени от правителството. Ако нарушението е "маловажно", санкцията може да бъде само 50 лв. Не става ясно обаче какво се разбира под "маловажно".

Обектите и дейностите, които са от критично значение за държавата, са изредени в списък, съставен от Министерския съвет. През октомври т.г. кабинетът "Борисов" добави там и преградното съоръжение с аргумента, че това "ще допринесе за опазване на неприкосновеността на държавната граница и недопускане на случаи на изтичане на информация за способите и методите на опазване".

Новата санкция беше предложена между първо и второ четене на законопроекта от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. В мотивите си той обяснява, че целта е "превенция срещу нерегламентиран достъп на лица до обособените стратегически зони на временните възпрепятстващи съоръжения за осъществяване на граничен контрол в граничната ивица, както и обезпечаване на неговата охрана".ПРАВОМОЩИЯ

Бяха разширени и правомощията на Гранична полиция. Нейните служители вече ще могат да извършват оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления на територията на цяла България. Досега можеха да действат в 30-километровата гранична зона, граничните контролно-пропускателни пунктове, международните летища и пристанища, вътрешните морски води, граничните реки и др., но не и във вътрешността на страната. Управляващите не представиха мотиви за тази промяна, но най-вероятно мярката е свързана с мигрантите, навлизащи нелегално в страната.

32
3715
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
16 Ноември 2017 19:24
Удобно обаче министърът се крие в кабинета си.
16 Ноември 2017 19:30
Красю си заслужи първата страница

Управляващите не представиха мотиви за тази промяна, но най-вероятно мярката е свързана с мигрантите, навлизащи нелегално в страната.


А има и друга възможност. Например, някой друг като Елена Йончева да не вземе да отиде да поразгледа и заснеме как се опазва границата ни и да се застраши трафика на лекари и инженери
16 Ноември 2017 19:38
зад всеки мигрант вървят по два адвоката (доброволци-волонтери) да видим как ще им бие шамарите
16 Ноември 2017 19:50
Йончева прати ли вече филма на Меркел?
16 Ноември 2017 19:56
Корабът потъва по разписание. Няма страшно! Духовата музика да не спира...
Закони на коляно и търчане в кръг на влюбени в доклада на Брасълс... Като видят филма там и дойдат да проверят "съоръжението", ще има оле-мале, ама ние... таковата...
16 Ноември 2017 20:07
Като видят филма там


Мислиш ли, че не са го видели. Щото у нас едва ли е останал някой, който да не го е гледал, нищо че не е даван по телевизиите МУ...навсякъде се коментира
16 Ноември 2017 20:09
Йончева прати ли вече филма на Меркел?

Както правеха герберастите по времето на Орешарски ли ?
16 Ноември 2017 20:14
Шкемби, то ако с шамари, сиреч с напляскване (а ла Дянковчето) ставаше, да е станало досега! Ама не става! НАШАМАРИ онези от Граничната и всички по каналджийската верига! Там шамари не, ами яки шутове, сиреч ритници в гъ**за трябвят! И после - у панделата наританите да отиват, при БАЙ ... Ставри!
16 Ноември 2017 20:22
Йончева прати ли вече филма на Меркел?

Меркел на Йончева ли ще вярва или на Камерон който пеша я инспектира и каза всичко е гуд
16 Ноември 2017 20:39
Мисля, че прожекцията предстои. Появяването на лентата в мрежата беше изначално ясно. Но не това е редът. В Брасълс за всичко има ред...
16 Ноември 2017 20:51
Ми той и Динко от Ямбол бие шамари на диверсантите, обаче всички скочиха отгоре му, че не било редно така...още малко и в затвора щяха да го вкарат, затуй, че защитава територията а сега се оказа, че точно така трябва и дори министъра Каракачанката направи предписание да се бият шамари на място...поне да се извинят сега на Динко...
16 Ноември 2017 20:52
Шкембе войвода е гоуем! Буквално
16 Ноември 2017 21:00
Ми той и Динко от Ямбол бие шамари на диверсантите, обаче всички скочиха отгоре му, че не било редно така.


Точна забележка! Да не би да не помним как го търсеха да го арестуват и го влачиха по съдилища? А как ревяха по медиите срещу гражданския арест?

16 Ноември 2017 21:14
екимжиеф, ти знаеш ли какво си?
16 Ноември 2017 21:16
Щото у нас едва ли е останал някой, който да не го е гледал,

Наистина ли смяташ, че целокупното население е приритало да гледа и слуша тая вече истерична женица?
16 Ноември 2017 21:22
Да обобщим-у нас може противозаконно да пресечеш границата и да не те преследват следствие, прокуратура и съд, но ако задържиш противозаконно, противозаконно пресякъл границата, с теб се занимава полиция, следствие, съд, прокуратура и кривозащитни организации.
16 Ноември 2017 22:14
Има истерични, но не е Елена. И повечето са мъже. Един дори бил Казанова, но Го били оскърбявали... На един от лейтенантите Му "тази жена" му вкисна зелето, а за другия пише по-горе... Добре че се ограничил само с шамари, че можеше да призове за скубане и щипане. Иначе са стаЛбилни и уравновесени, кат кантар топузи са...
16 Ноември 2017 22:28
"Незаконни преминавания в участъците, в които има войска, не се регистрират, обясни министърът."

интересно... Карлос, Чакалът е прав...
16 Ноември 2017 23:20
тошето
16 Ноември 2017 21:16
Наистина ли смяташ, че целокупното население е приритало да гледа и слуша тая вече истерична женица?

Право думаш. Вас, осемдесетте процента, такива работи не ви вълнуват.
16 Ноември 2017 23:26
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов

да ви имам министърът на отбраната
16 Ноември 2017 23:59
Наистина ли смяташ, че целокупното население е приритало да гледа и слуша тая вече истерична женица?


Наистина смятам, но любовта ти към опг-то съвсем замъглява съзнанието ти! Навсякъде се коментира у Софето (днес, например слушах куп коментари в Александровска болница по този въпрос - нито един нямаше да ти хареса) и не само - и не е в полза на разни мутрета. Тряя се уцели времето за слизане от влакчето на ужасите
17 Ноември 2017 00:05
и такав разбоиник е станал министЪр.Той не знае ли какво означава думата ЗАКОН?За два шамара може да лежиш в пандиза бе глупак.Има международна конвенция за емигрантите подписана след войната 1948 от бегето.За да му обърнат внимание на простака той винаги скача на бой дивашки манталитет.
17 Ноември 2017 00:28
Профи,
Законът, за кукловоди, олигарси, останали феодали с робовладелски инстинкти, назначени за 'бизнес" 'дами'/"мен" е "врата у поле" и това няма как да не се прехвърли у останалата част от населението.
Съвсем друг е въпросът, ако съществува някаква правна норма и тя не съответства с волята на мнозинството от населението. В такъв случай, законът трябва да последва волята на мнозинството, и то има право да греши, възможно най-скоро, иначе си е всичко друго, но не и народовластие.
17 Ноември 2017 01:14
Цяла вечер се чудех какво хубаво съм забелязал в заглавието, а то вместо "бежанци"-мигранти.
С'я остава и милиционерско-доносническата секция да премахне двойните стандарти и да пише, или "Левски" и ЦСКА, или ПФК "Левски" 1914 АД и ЦСКА-София.
Братлета,
Вас съм Ви писал първи.
И само ЦСКА!
17 Ноември 2017 07:09
Този мокър "войвода" си заслужава прякора Красьо Шамара, а може и Шамар войвода...
17 Ноември 2017 08:06
Те за това си е баш на 80-те- по 1,000 лева от всеки нелегал сбира и в края на годината от 50 хил....хоп на куп 50 милиона...Абе то по 1,000 лева е само ако я доближиш,като Йончева примерно,а за преминаване ПРЕЗ оградата има награда-посрещане със специално поръчана арабска погача...
17 Ноември 2017 09:19
"Аз, ако бях там, този щях да го върна обратно с два шамара", така коментира той

Този не може да е министър! Даже в България!
17 Ноември 2017 09:55
Пиратското знаме, и този път
17 Ноември 2017 11:54
тошето16 Ноември 2017 21:16
Щото у нас едва ли е останал някой, който да не го е гледал,

Наистина ли смяташ, че целокупното население е приритало да гледа и слуша тая вече истерична женица?

Семён Слепаков: Дебил
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=tJzx4PTvXis

Гробаджиите набързо си смениха „бизнеса“: от трафика на наркотици към трафика на мигранти.
Затова нашата подмандатна територия е завладяна от мангустите.
17 Ноември 2017 16:34
profesionalist
17 Ное 2017 00:05.Има международна конвенция за емигрантите подписана след войната
A каква ли е тази тайнствена мигрантска конвенция?
Дето да дава право на определени хора, да прескачат заграждения по границата и никой да не може хък-мък да каже?
Малко повече инфо ...


Иначе има Конвенция на ООН - ама тя е за бежанците, а не за някакви си хора - дето искат да мигрират през огради ..
17 Ноември 2017 20:48
Винаги съм уважавал Елена Йончева, но доводите и са кокошкарски .
Естествено, че оградата в пъти намали емигрантския поток, не само пряко, ами и косвено. Защитното съоръжение е и спирачка в умовете, нещо което сдържа, малко или много. Освен това е и спирачка за болестите по добитъка, които на няколко пъти разориха местните животновъди, заради болести дошли от Турция.
Естествено е че оградата няма да върши работа на 100 %, въобще, малко са човешките изобретения, които да са безгрешни.

Този филм не прави чест на Елена Йончева. Чак мене ядоса, въпреки че не съм го гледал, няма и да го гледам, тъй като смисълът му е неясен и по скоро прилича на себично джурналистическо зрелище, отколкото за полза роду. Чудно е, въобще, че опитен журналист показва неумения да отдели важното от маловажното

Сега остава и НПОшките да подхванат воя Еленин и да нададат собствен вой срещу оградата, сетне във воя да се включи и ... международната общност, а току виж довтасали двама-трима сенатори и ни изкомандват да рушкаме оградата ... та Елена да заспи спокойно
17 Ноември 2017 20:49
Управляващите не представиха мотиви за тази промяна, но най-вероятно мярката е свързана с мигрантите, навлизащи нелегално в страната.
Е, бравос, сами се сетихте ... без да ви представят подбудите (мотивите) ... ах, какви сте ни умници
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД