:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Варшава ще опитва да убеди Германия да се откаже от строителството на „Северен поток 2“
МОСВ съветва намерилите безпомощни птици да звънят на "Зеления телефон"
Докато евентуално това се случи, ще се работи с МиГ-ове, поддържани от Русия
„Ако ще давате парите, давайте ги, не се подигравайте с нас. Тази нация има достойнство и чест", оплаква се той
При такова лошо време и пломбите на хората щели да паднат
Автобусът им се преобърнал
Първи с честитките бяха Китай, Куба, Сърбия, Венецуела, Боливия и бивши съветски републики
Бившият германски канцлер работи за руския проект „Северен поток“
Той пренасял десетки оръжия в официална дипломатическа кола
СТАТИСТИКИ
Общо 372,996,341
Активни 793
Страници 2,642
За един ден 1,302,066

Зимните гуми са задължителни от днес

 
От днес до 1 март всички моторни превозни средства трябва да се придвижват по републиканските пътища с гуми, чийто грайфер е минимум 4 мм. Изискването е според последните промени в Закона за движение по пътищата. Предвидена е и глоба в размера на 50 лв. за шофиране с износени или увредени гуми.
Следва една седмица буферен период и от 21 до 30 ноември пътната полиция започва проверки дали автомобилите са в готовност да се движат при зимни условия. Освен гумите ще се проверяват още фарове, чистачки и т.н.
28
2450
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
15 Ноември 2017 07:26
Какви са тези зимни гуми? Не може ли с грайфер 6 мм, пък по душа летни?
15 Ноември 2017 07:50
Зимните НЕ са задължителни! Няма член в ЗДп или в ППЗДП, който да го изисква. И не е за всички МПС, щото за камиони няма "сезониране" на гумите.
Изискването е за дълбочина на грайфера.
Но, е препоръчително да сте със зимни гуми - просто при ниски температури летните стават като пластмаса.
15 Ноември 2017 08:01
Разликата между "зимни" и "летни"/НЕзимни/ гуми е, преди всичко, в ШАРКАТА на грайфера- различен за мокра/снежна/ и суха настилка!
Шарката на "зимните" гуми е предвидена да НЕ прави водни "възглавници" по гумата, а да изхвърля водата настрани- защото водните "възглавници" по гумата намаляват сцеплението ѝ с настилката!
Проблемът е какво правим, когато мокра и суха настилка се редуват по пътя?! Или когато в един ден вали и е мокро или заснежено, а в следващия ден НЕ вали и е сухо- което в нашите географски ширини НЕ е рядкост!
Ерго, НЕ е толкова важно гумите да са "зимни" или "НЕзимни", а да са с достатъчно ДЪЛБОК грайфер! А да има "зимни" и "НЕзимни" гуми е важно за производителите им- така собствениците на МПС ще купуват два вида гуми, вместо един!
15 Ноември 2017 08:11
И осигурен келепир за гумаджийте Два пъти в годината..Ох, бабабчкоооо
15 Ноември 2017 08:11
Никаква шарка и грайфер не помагат при утъпкан и заледен сняг. Опитно е доказано.
15 Ноември 2017 08:16
Пръв път чувам такова законово изискване?
15 Ноември 2017 08:21
Пара, основна разлика има и в каучуковата смес. Производители (а и потребители) си казват - лятната гума под 6-8 градуса губи качества (пластмасата има ниско сцепление), зимните над 7-10 градуса се износват много бързо, скърцат в завоите и "шляпат" при висока скорост...
А,.както е казал и колегата - на лед нищо не вАжи, освен шипове или вериги...
15 Ноември 2017 08:31
Добра подръжка на пътищата му е майката!

Януари тази година, когато пътищата в България бяха затворени, трябваше да пътувам за Германия. Е, зора беше да премина Калотина. От там нататък, нито сняг нито заледяване. А в Сърбия си валеше и после, и в Австрия и Германия валеше, но снегорините непрекъснато сновяха и чистеха. С тях имаше и камиони разпръскващи смес против сняг.


София - Калотина го взех за 10 часа!
15 Ноември 2017 08:36
SOLACE,
/:/
Пара, основна разлика има и в каучуковата смес...

......................................................................................
Ти наистина ли /си/ вярваш, че НЯМА и НЕ може да има каучукови смеси, които да издържат и на ниски и на високи температури?!
Да ти припомня за уплътнителите на "совалките" и на скафандрите на астронавтите на NASA, например!
А и на всяко МПС има каучукови тръби, уплътнители и прочие, които НЕ се сменят зимно и лятно време, нали- нито при работещ/горещ/ и неработещ/студен/ двигател!
15 Ноември 2017 08:39
Ей, насраха се да лъжат. Летни гуми с 4мм грайфер пак стават. Иначе ако ще бичите по сняг и лед, по-добре са зимните. Каучука е по-мек, по-добро сцепление и т.н. Има зимни гуми за Скандинавието и севера дето в България не се и продават... Ама иначе разбирачите може да си карат само с летни, и като падне сняг и се почват простотиите по пътищата.
15 Ноември 2017 08:40
Абе, ясно е, че и задължителност за/на/ "зимни" и "НЕзимни" гуми е като задължителността на застраховката "ГО"- в интерес на бизнеса/ЧАСТЕН, при това!/, а НЕ на водачите на МПС!!!
15 Ноември 2017 08:51
Много философи на тема летни гуми през зимата. На същите им гледам сеира как се сучат на осморки, когато стане малко по кишаво на стръмното по Христофор Колумб (изкачването от Дружба към Младост) и други подобни. Разбирам, че гумаджийската манифактура иска да печели, но това е реалността. Лятна гума в софийско за нищо не става, независимо колко й е грайфера (личен опит).
15 Ноември 2017 08:55
Според мен, както винаги става дума за пари! Дали ще ги дадем за гуми или за глоби, ще пълниме чужди джобове, ерго- ще празним нашите! Ейй, не го остригаха туй овче стадо! А толкова много стригачи на клона...
15 Ноември 2017 09:06
Solace
15 Ноември 2017 08:21
Съгласен съм! Като навсякъде, определящ е материала! Даже дебилните ( "дебилен" като медицински термин, използван и като художествен похват) го знаят!15 Ноември 2017 09:11
Едно време имаше Видинки и Георги Димитровки. И за студ , и за пек. Който ходеше до Югославия си купуваше от там техни Мишелинки .
15 Ноември 2017 09:33
Пара, има смески, които държат на температурни разлики. Ама гумата за колата от такъв материал няма да е 100-200 лева бройката! Айде по-серозно, моля!
Edit: за маркучетата не се търси сцепление с асфалт.
15 Ноември 2017 09:33
Едно време имаше Видинки и Георги Димитровки. И за студ , и за пек. Който ходеше до Югославия си купуваше от там техни Мишелинки .
Чисто зимните Вида бяха върха за сняг, изхвърляха снега като роторен снегорин, на лед ги нямаше никъде, затова имаха опция за поставяне на метални бутони, но па като излезеш на чист асфалт громат гадно.
От Москвича до сега винаги съм имал 7 джанти към автомобила, зимните гуми много бързо се износват на асфалта.
Георги Димитров не ставаха за лек автомобил, много бързо се износваха и бяха много твърди.Сръбските Тигър тогава бяха малко по добри, но не и колкото Вида.
15 Ноември 2017 09:58
Прараграфе, ето ти две статии в За рулем, да се самообразоваш.
https://www.zr.ru/content/articles/908790-lameli-protiv-shipov/
https://www.zr.ru/content/articles/908974-myagkoe-stseplenie/
15 Ноември 2017 10:11
"Ти наистина ли /си/ вярваш, че НЯМА и НЕ може да има каучукови смеси, които да издържат и на ниски и на високи температури?!
Да ти припомня за уплътнителите на "совалките" и на скафандрите на астронавтите на NASA, например!
"

Параграфе, разбира се, че има такива технологии и може да бъде постигнато. Ама кажи, дали вярваш, че тези гуми, които ги продават тук са с такава изработка? По-горе ти посочиха - ако се направят по тази технология цената е друга вече. Та за имане на технологии има.
15 Ноември 2017 10:21
Който не шофира, той не знае предимствата на летните и на зимните гуми. Ако лятото може да караме със зимни гуми (което не препоръчвам по няколко причини), то шофирането през зимата с летни гуми е безотговорност.
15 Ноември 2017 10:24
Ако ще си спомняме соц-времената, то тогава времето бе белязано от дефицит на гуми. Избор, и то неголям, имаше в "Кореком". Оттам можеше да се купят дори "Гудиър".
15 Ноември 2017 10:29
Товарните коли и тировете как карат и лято и зима с едни и същи гуми? Специално за леките автомобили не знам да има чисто лятна гума, болшинството са комбинирани M+S.

Никаква шарка и грайфер не помагат при утъпкан и заледен сняг
При положение, че температурата не е много ниска и материала си е запазил задоволително еластичността си една лятна гума ще се справи много по добре отколкото грайферната. Освен това при температура под минус 15-20 градуса предимството на грайферните гуми е съмнително. Най важният фактор за стабилност на гумата през зимата си остава запазване на еластичността при ниските температури. При дори и не особено добре почистени пътища грайферните гуми не са някакво предимство на което може да се разчита.
15 Ноември 2017 10:36
Има чисто летни гуми, както има и чисто зимни, както и всесезонни. В последните не вярвам да са достатъчно добри през зимата, въпреки че в по-топлите (непланински) краища на България биха били приложими.
15 Ноември 2017 13:48
Какви са тези зимни гуми? Не може ли с грайфер 6 мм, пък по душа летни?

Колега ти зимни и летни гуми виждал ли си изобщо? Каква шарка има на летните гуми - никаква има две три каналчета другото е равно и гладко и на киша или сняг няма да ти казвам какво става с него.
15 Ноември 2017 13:50
шофирането през зимата с летни гуми е безотговорност.

Според мен е по-скоро безумие.
15 Ноември 2017 18:41
Perseus
15 Ное 2017 08:39

Разпоредбата на чл. 139, ал. 1 от ЗДвП гласи: Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат: с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.
Т.е., заглавието на статията е флагрантна лъжа.
15 Ноември 2017 19:02
Имам кола с всякакви екстри срещу подхлъзвания. И всичките системи се задействат при температура под 10 градуса, да не говорим, ако е и мокро. Простата смяна на гуми прави нещата съвсем различни. Да, струват пари и гледам да съм с добри марки, но си струва.
15 Ноември 2017 20:18
Лятна гума в софийско за нищо не става, независимо колко й е грайфера (личен опит).


Съгласен напълно! Миналата година карах цяло лято с чисто нови летни гуми и реших, че ще ги сменям към средата на ноември със зимни. Само че в началото на месеца падна изненадващо рано един сняг в София и ме хвана по летните. Съответно на едно тясно заледено вече пътче със страничен наклон ми се наложи да спра, за да направя път на насрещно движещ се автомобил и... колата както едвам едвам спря, така и после изведнъж сама се хлъзна странично по наклона и се спря едва като излезе от пътя на косъм от паркирани автомобили. Странично... нищо не можеш да направиш, а грайфера на летните гуми чисто нов. А да не говоря как после се върнах на пътя, за да се прибера. Бутаха ме . Сложих после 3 години употребяваните си зимни гуми и повече нито веднъж нямах проблем по това пътче за цялата минала зима, а софиянци знаят какъв рекорден сняг имаше по това време в София.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД