×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Исландците пропуснаха VAR-дузпа и отстъпиха с 0:2
Срещата била в рамките на Българското европредседателство, пише премиерът във Фейсбук страницата си
Новият заем ще бъде използван за погасяване на стари дългове
Нападнаха съветници от американската коалиция в зона за деескалация в Сирия
„Системата е на ръба”, твърди главният прокурор
Столтенберг очаква Македония да бъде поканена в НАТО в началото на юли
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,847,098
Активни 586
Страници 5,792
За един ден 1,302,066

Ревизията на приватизацията прерасна в ревизия на прехода

БСП поиска прокуратурата да разследва още концесиите и ролята на силовите групировки. ГЕРБ са готови на всичко
СНИМКА: БГНЕС
Още утре сме готови да запишем всички предложения за изменения или допълнения на конституцията, заявиха Десислава Атанасова и Данаил Кирилов от ГЕРБ.
Екзотичната идея за ревизия на приватизационните сделки от 1992 г. насам, лансирана от Бойко Борисов и претворена от ГЕРБ в предложение за промени в конституцията с цел отпадане на давността за престъпления при раздържавяването, доби абсурдни размери. Лидерът на БСП Корнелия Нинова разшири вчера темата, като поиска ревизия на масовата приватизация, концесиите и на участието на силовите групировки в прехода. Без да споменава имена, тя заяви, че мутри и до днес управляват държавата и че това пречело темата за прехода да се затвори. От Рим, където е на официално посещение, Бойко Борисов е дал нареждане ГЕРБ да приеме всички предложения на БСП и да участва във всякакви инициативи, които ще доведат до промени в конституцията.

"Разговаряхме с премиера непосредствено преди срещата му с италианския министър-председател и съм упълномощена да предам решението му. ГЕРБ ще участва във всяка инициатива, по всякакъв повод и по всички теми, които БСП предлага", съобщи депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Нинова заложи "допълненията" като условие социалистите да започнат преговори с ГЕРБ как да бъде дописан основният закон. "Предложението на ГЕРБ и ДПС за нас е половинчато. Приватизация - да, но прибавяме и масовата приватизация. Какво стана с боновите книжки, кои фондове купиха предприятия, получават ли хората дивиденти от книжките, кой се облагодетелства от тях и т.н. Към темата включваме концесиите на прехода, защото освен чрез приватизация националните богатства бяха раздадени и чрез концесии. Кой раздаде националните богатства и природните ресурси, кой ги владее днес, с какви договори, какви държавни такси плаща, какви печалби прави. Плаща ли народът високи цени в резултат на такива концесионни договори. Към темата прибавяме и третата характеристика на прехода - групировките. Няма да скъсаме с прехода, народе, докато начело на политическото ръководство на държавата ни днес стоят членове на групировките на прехода. Мутрите на прехода - вън от политическото ръководство на държавата! Каквото и друго да правим, докато те стоят начело на държавата, този преход няма да приключи", коментира Нинова.

"Готови сме още утре да излъчим екип и да запишем всички предложения на всички парламентарни групи за изменения или допълнения на конституцията", заяви Десислава Атанасова. Тя коментира, че въпросът за мутрите на прехода, които все още са в "политическото ръководство на държавата", по никакъв начин не "реферира" към премиера Борисов и призова Нинова да назове поименно кои са мутрите в политиката. "Питаме се кога Корнелия Нинова ще намери сили да назове имената на мутрите в политиката и кога ще намери воля и сили да се присъедини към нашата инициатива. За нас единственото ценно е политическата воля, всяко друго скриване зад юридически прийоми е само протакане във времето", каза Атанасова.

Последният коментар бе направен по повод намерението на БСП да внесе питане до Законодателния съвет към Народното събрание, оглавяван от проф. Огнян Герджиков, колко и кои закони трябва да се променят, за да може идеята на социалистите да се осъществи. "Искаме консултация, съвет и становище: как да променим българското законодателство така, че исканията ни за тотална ревизия на прехода да станат факт и да има резултат", каза по-рано Корнелия Нинова.

Самият проф. Герджиков коментира, че намеренията и на ГЕРБ, и на опозицията да променят конституцията са демагогия, която няма да доведе до нищо добро. "Ако не бях юрист, щях да приветствам това, но познанията ми в правото не ми позволяват да съм толкова възторжен. Ние сме правова държава и сме в ЕС. Не можем да си позволяваме да нарушаваме основни правила на правната система. Ако навремето са сключвани приватизационни сделки, които са нарушавали закона, те могат да бъдат обявени за нищожни. Но в този случай със задна дата не можем да отменяме давност. Защо това не е направено преди 10-15 години? Не можем да отменяме със задна дата нещо, което е трябвало да направим тогава. Вече е изпуснат влакът, за да има възмездие. Времето е неумолим фактор", коментира Герджиков. Той припомни, че преди повече от година Конституционният съд е отказал да се преследват без давност престъпленията, извършени при комунизма.ИЗСЛУШВАНЕ

БСП ще внесат искане в Народното събрание за изслушване на министъра на икономиката Емил Караниколов, който е бивш шеф на Агенцията за приватизация, както и на главния прокурор Сотир Цацаров. "От Караниколов искаме да докладва пред парламента колко сделки са направени; на какви суми, с кого, какъв контрол е извършен. Включително и защо ГЕРБ отмениха преди няколко години такива текстове от Закона за приватизация и приватизационен контрол, които направиха невъзможен този контрол. Главният прокурор да бъде изслушан колко проверки за приватизацията са правени в годините, колко производства са образувани, колко са прекратени поради липса на престъпления, колко започнати не могат да бъдат завършени поради изтичане на давност. Искаме да знаем от какво има нужда прокуратурата сега, за да свърши този огромен по обем труд", каза Корнелия Нинова.20
4563
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
14 Ноември 2017 19:44
ГЕРБ са готови на всичко

Даже и на "ревизия" на едни трибуквени ?
14 Ноември 2017 19:45
Детска градина.....
14 Ноември 2017 20:00
Ревизията на приватизацията прерасна...

... във фарс!

Но то какво друго може да се очаква от толкова трагично посредствени актьори?!?
14 Ноември 2017 20:17
Всички партии са яли от тая баница.Главно от БСП, и от ГЕРБ и от бивпито СДС са кльопали(крали) Просто ни отклоняват вниманието от големите проблеми. Просто няма да стане. Иначе всички искаме това. Да си платят боклуците ограбили труда ни и собствеността на родителите ни.
14 Ноември 2017 20:56
Bay Iliya14 Ноември 2017 20:17
14 Ноември 2017 21:05
...като поиска ревизия на масовата приватизация, концесиите и на участието на силовите групировки в прехода...

В прехода не е имало никакви силови групировки. Нямало е нито ВИС, нито СИК. Това са комунистически измишльотини...
14 Ноември 2017 21:06
Мутрите на прехода - вън от политическото ръководство на държавата! Каквото и друго да правим, докато те стоят начело на държавата, този преход няма да приключи", коментира Нинова.
"Поименно, колежке, поименно!"

14 Ноември 2017 21:40
Кой крал-крал! Кой спал-спал!
Това го каза още преди десетина години предния собственик на вестника.
14 Ноември 2017 22:56
Лидерът на БСП Корнелия Нинова разшири вчера темата, като поиска ревизия на масовата приватизация, концесиите и на участието на силовите групировки в прехода.

IИли казано на обикновен език: "И аз искам да участвам!"
14 Ноември 2017 22:59
Това го каза още преди десетина години предния собственик на вестника.


Аз нямам спомен за предишен собственик на вестника....
14 Ноември 2017 23:39
Приватизацията бе политическо решение. Национализацията, когато се стигне до такава - също ще е политическо решение.
В момента имаме политико-пропагандно надцакване. Получава си много добре. Залозите са сложени и само ще бъдат увеличавани, защото който свали картите ще означава, че се е признал за загубил.

Получава си много добре, защото героите на прехода, които са и в днешния парламент, сами се вкараха в капан, от който нямат измъкване при рекапитулацията. Затова и ще продължават играта.

В крайна сметка, понеже всички са в кюпа, то откритото признание, на известния факт, че приватизацията е просто грабеж, довел до несправедливост, а приватизаторите са просто бандити, чиято собственост не е морално легитимна, ще има дългосрочни положителни последици.

Чак е удоволствие да се гледа, как участници в приватизацията се гънат и пържат в собствен сос, принудени да застъпват абсурдни тези и да губят образ на сериозност.
14 Ноември 2017 23:49
През 1998 г.[2] и през 2003 г.[3] заедно с Кънчо Стойчев продават мажоритарен дял от вестник „Сега“.

Андрей Райчев се казва един от трубадурите на каря на "Прехода", той и ............, вкл. бивш собственик на вестника.

Заедно с Кънчо Стойчев е собственик на голф игрището „Блек Си Рама“

Сега обърнах внимание на тази собственост. Ето един, заради когото в Добруджа има нарушения за Натура...
14 Ноември 2017 23:59
До утре.
15 Ноември 2017 00:33
Политически еквирибристики, в които да вкарваш обикновения, търпелив народ, е неморално
15 Ноември 2017 02:45
Време беше циркът с досиетата да получи финансиране за втори още по-вълнуващ сезон ... Сега, когато всичко е наше, всичко може да направим, но само на думи, че е по-лесно. Поне едно да отчетем, вместо въоръжени преврати и въстания, вместо фашистки гонения или народни съдилища днес гледаме цирк и как шутовете се убиват наужким. Все е някакъв напредък! За българина идеите винаги са били само модна дрешка, цивилизоваността е онова, което трябва да търсим и да пазим, дори и ако трябва да си затваряме очите за хиляди глупаци и маки гладници с големи самочувствия.
15 Ноември 2017 06:53
Май ще се бара твърдо. Какво пък съдба.
15 Ноември 2017 08:12
Не, не е прав Иво Христов, но на него му е простено! Все пак не е математик професора и мое да му се изплъзват тия пусти проценти.
Къде 99% отиват!
15 Ноември 2017 08:51
Насам Народе.
Опитай от новата серия дъвки с марки "Давност", "Приватизация", "Мутри", "Богатство" "Разследване" и ред други набързо събрани думички, които никога няма да се изпълнят с някакво съдържание........

Дъвките са вкусни и лепкави, създават впечатление на храна, ама не са - населението на територията пак ще си остане "гладно".
Щото е тъпо и се връзва на "реклами".
15 Ноември 2017 15:41
В България има 200 семейства които държат сигурно 80-90% от всичко в Българи. Вземете им го и им дайте по 1 000 000. Повече на човек не му трябва . Другото е лакомия
15 Ноември 2017 15:53
Преди време допуснах, че зад Нинова стоят вещи стратези. Някак не ми се вярва, че тя сама измисля всичките си ходове.
Знаейки, че темата за ревизия на приватизацията е любима на Борисов (справка: https://www.24chasa.bg/novini/article/5836021 , Натисни тук) , знаейки огромното му его, Нинова го провокира да запее познатия рефрен, но този път заби високо вдигнатата топка. Сякаш тръгва една лавина, която няма спиране.

Възможно ли е Нинова да е поставила капан на Бойко, или да гледам по-малко филми?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД