:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Този път причината е заседание на контрольори на Европол
Искал Корейският полуостров да бъде зона, свободна от ядрени оръжия
Има нови министри в кабинета на преизбрания премиер Ли Къцян
Президентът получи подкрепа за нов мандат от рекорден брой избиратели
СТАТИСТИКИ
Общо 372,888,310
Активни 1,688
Страници 36,706
За един ден 1,302,066

Обвиняемият за убийството в Борисовата градина остава в ареста

СНИМКА: БГНЕС
Според апелативния съд Йоан Матев може да остане в предварителния арест още 10 месеца.
Йоан Матев, обвиняем за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина, остава в ареста, реши Софийският апелативен съд. Втората инстанция взе напълно различно решение от градския съд, който миналата седмица реши, че Матев може да излезе на свобода. Основният аргумент на съдията тогава беше, че понеже обвиняемият е извършил престъплението като малолетен и по закон може да бъде наказан с максимум 12 г. затвор, се скъсява и срокът, който може да прекара в предварителния арест - 8 месеца.

Апелативните съдии отмениха това решение. Според тях сроковете се определят на база тежестта на престъплението, а не от възрастта на обвиняемия. Тъй като Матев е обвинен в убийство по особено мъчителен начин, за което минималното наказание е 15 г. затвор, той може да остане в ареста година и половина. Според втората инстанция има опасност той да се укрие, ако е на свобода. Решението не подлежи на обжалване.

Обвинителният акт срещу Матев бе внесен в съда в понеделник. В него разследващите твърдят, че е намушкал Игнатов, за да му вземе парите.

Съдия Андрей Ангелов от градския съд отказа да гледа делото и си направи отвод. В мотивите си той посочва, че вече се е произнасял по мярката за неотклонение срещу младежа. В това заседание е заявил, че има достатъчно доказателства срещу Матев и той трябва да остане в ареста. Заради това съдията счита, че не е безпристрастен, тъй като ще трябва да се произнесе за вината му на база на същите доказателства, които вече е сметнал за достатъчни. Сега от градския съд трябва да разпределят делото на друг.
532
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД