:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Този път причината е заседание на контрольори на Европол
Искал Корейският полуостров да бъде зона, свободна от ядрени оръжия
Има нови министри в кабинета на преизбрания премиер Ли Къцян
Президентът получи подкрепа за нов мандат от рекорден брой избиратели
СТАТИСТИКИ
Общо 372,888,146
Активни 1,690
Страници 36,542
За един ден 1,302,066

В 143 училища има дискриминация в приема на първолаци

Ресорната комисия се заема с казуса по указания на прокуратурата
Четири месеца след като прокуратурата установи наличие на дискриминационни условия при записването на първолаци в столицата, Комисията за защита от дискриминация (КЗД) най-после ще се занимае с този казус. Днес на публично заседание комисията ще разгледа преписка за дискриминационна дейност при приема на ученици в първи клас в поне 143 училища в цялата страна, съобщиха вчера от Върховната административна прокуратура, която е инициирала производството пред комисията.

През юли от прокуратурата съобщиха, че са проучили допълнителни критерии за класиране на първокласници в произволно избрани училища в София. Констатациите бяха, че педагогическите съвети на школата са въвели предимства, например за деца на родители, които работят в МОН, общината или държавната администрация, или пък в сферата на образованието. "По този начин произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с деца с такива родители", смятат от прокуратурата. Поради тази причина още през май ВАП ангажира Комисията за защита от дискриминация да се занимае с казуса, като разгледа проблема не само в столицата, а и в цялата страна. Така днес се очаква КЗД да разгледа критериите за прием на първокласници в 143 учебни заведения в цялата страна.

Специално за София тази година бе въведена централизирана система за прием на ученици в първи клас, като водещият критерий, даващ най-много точки за класиране в общинско школо, е местоживеенето. Точки се дават и ако ученикът е бил на предучилищна в училището, за което кандидатства, ако има брат или сестра в същото учебно заведение и т.н. Отново обаче на училищата беше оставена възможност при равен брой точки да въвеждат допълнителни критерии. Именно чрез тях бяха върнати дискриминационните условия, затова разпоредбата беше отменена от административния съд в София по искане на прокуратурата.
659
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД