:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Този път причината е заседание на контрольори на Европол
Искал Корейският полуостров да бъде зона, свободна от ядрени оръжия
Има нови министри в кабинета на преизбрания премиер Ли Къцян
Президентът получи подкрепа за нов мандат от рекорден брой избиратели
СТАТИСТИКИ
Общо 372,888,366
Активни 1,696
Страници 36,762
За един ден 1,302,066

Кръводаряване срещу здравни вноски предлага БЧК

Кръводаряването да бъде стимулирано, като дарителите бъдат освободени от плащане на здравни вноски за няколко месеца, предлагат от варненската структура на БЧК, съобщи "Дарик". Предложението е на кръводарителите да се спестяват 6 месечни здравни осигуровки. "При средна заплата от 1000 лева за половин година ще бъдат спестени близо 500 лева - 200 за работника и 300 за работодателя", обясни д-р Петър Радушев, зам.-председател на Областния съвет на БЧК във Варна. От друга страна, сумите, които няма да влязат в бюджета на здравната каса, на фона на 3.8 млрд. лв. бюджет са "пренебрежимо малки", смятат от Червения кръст.

Предложението на БЧК е по повод постоянно намаляващия брой на доброволните кръводарители и поддържането на търговия с кръв пред центровете за трансфузионна хематология. "Цената на банка кръв у нас варира между 60 и 500 лв., като най-скъпо се търгува в София. Във Варна една кръвна банка се осигурява срещу суми между 80 и 120 лева", отбеляза д-р Радушев. При нужда от 170 000 кръводарители годишно в страната, броят им у нас за миналата година е бил под 150 000. Само около 20 на сто са действително доброволци и даряват без конкретен повод или срещу заплащане, сочат данните на БЧК.

В Кодекса на труда да се осигури възможност при подписване на колективните договори да се предвидят повече от два дни платен отпуск за даряващите кръв доброволно, предлагат пък от КНСБ. Друга идея е лабораториите да осигуряват безплатно изследване на кръв за всеки доброволен дарител.

Предложение за опрощаване на здравни вноски срещу кръводаряване е имало още през 2002 г., но без резултат. Вероятността сега участта му да е различна е нищожна.

604
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД