:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
От три години са нарушавани трудови и икономически права и интереси
Този път причината е заседание на контрольори на Европол
Искал Корейският полуостров да бъде зона, свободна от ядрени оръжия
Има нови министри в кабинета на преизбрания премиер Ли Къцян
Президентът получи подкрепа за нов мандат от рекорден брой избиратели
СТАТИСТИКИ
Общо 372,889,988
Активни 1,859
Страници 38,384
За един ден 1,302,066
Стокирани мисли

Ключът за диалога не е във фалшивия език

Марсианците идат!
Тук днес стокираме малко интелектуална собственост - да ни се намира.

Еврокомисарят по виртуалните работи Мария Габриел води поход срещу фалшивите новини - "Ключът срещу "фалшиви новини" е откритият диалог", обяви комисарката. По-надолу ще потърсим ключ към този ключ - в открит монолог.

Във връзка с тази мисия тя организира пресконференция в Брюксел, на която обяви създаването на "експертна група на високо равнище" по въпросите на фалшивите новини, а в София се срещна с интернет шерифа Явор Колев - началник на сектор "Киберпрестъпност" в ГДБОП и жива легенда на борбата с дигиталното пиратство. Историята помни акции, в които безумно смелият Колев лазеше на покрив, където завладя няколко кутии от компютри и тържествено ги арестува. (Звеното на Колев тогава разпространи видео, което гледахме и жумяхме разтреперани при каскадите на суперполицая, който се отличава и с голям ум, способен да обхване необхватното - интернета!)

Сега обаче не ни е Явор Колев във фокуса, а Марийчето Габриел и нейната борба с фалшивите новини.

Нейната борба се провежда посредством евроговор.

Евроговорът не е фалшива новина, но е фалшив език - казваш нещо, съобщаваш нищо. Затова евроговорът е също тъй пагубен за езика и словесността, както и фалшивите новини.

Евроговорът е тържествена кухота, жонглиране с клишета, имитация на ентусиазъм.

"Дами и господа, процесът на търсене на решения започва днес!" - обяви Мария Габриел в Брюксел, но едва ли сама вярва в тази лъчезарна и празна фраза.

Имитацията на ентусиазъм е като симулацията на оргазъм, само че се извършва публично.

Фалшивата новина имитира истинската, а понякога може да е тест за критичното мислене в обществото.

Орсън Уелс прави такъв тест, когато през 1938 хвърля в паника слушателите на неговия радиотеатър "Война на световете" в САЩ. Предаването симулира нападение на марсианците срещу Земята - милиони американци не разбират, че това е художествено произведение, и го възприемат буквално - марсианците ни нападнаха! Същият номер имаше продължение в новодемократична България - през 1991 младежите от "Ку-Ку" хвърлиха в паника сума народ, като няколко пъти прекъснаха предаването си по телевизията със съобщение, че АЕЦ "Козлодуй" е гръмнал. Съобщението беше на фона на Тина Търнър - но хората се изпошашкаха, добре че нямаше нещастни случаи.

Евроговорът постепенно приучава публиката, че няма никакво значение какво се говори, защото всичко е ала-бала. Някакви хора си говорят на техния непонятен език, какво ни интересува това нас! А той дори не е толкова непонятен този език, просто нищо не казва или съобщава софистицирано някаква очевидност - водата е мокра, кравата получава субсидии, Европа е земя на нашите предци.

Например: "Днес трябва да търсим лекарство, което да ни излекува от фалшивите новини, но то трябва да е адаптирано и съвместимо както с нашите ценности, така и с цифровата трансформация на обществата и икономиките". (Из рецептурника на Мария Габриел.)

Евроговорът убива европейската идея, защото облича всичко в безсмислие.

Затова фигури като Бойко Борисов имат такъв колосален успех - Бойко Борисов при всичките си кусури просто не е в състояние да научи евроговора. Това е против същността му - той говори конкретно и предметно. Независимо дали съобщава някаква истина, или нещо, което на него му е изгодно да бъде истина - той го казва така, че да разбереш какво ти съобщава, пък оттам нататък да си правиш сметката.

Евросъюзе, почни да говориш човешки, защото ако в началото е словото, то липсата на съдържание и смисъл ни води към неминуем край и окончателна гибел.
1
870
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
15 Ноември 2017 09:36


Евроговорът не е фалшива новина, но е фалшив език - казваш нещо, съобщаваш нищо. Затова евроговорът е също тъй пагубен за езика и словесността, както и фалшивите новини.

Евроговорът е тържествена кухота, жонглиране с клишета, имитация на ентусиазъм.


Аз му викам "кръгли думи" - търкалят се и няма, за какво да се закачиш.

..........................

Това е против същността му - той говори конкретно и предметно.


Тук пък се сетих за едно стихче на Марко Ганчев, в което жената се обръща към мъжа си (по трънски - "ганади го" )...
"Че ти си най-предметен,
от хората предметни,
ако не си самият -
и ти един предмет."
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД