:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Защо винаги трябва да разсъждаваме в негативен сценарий, чуди се вицепремиерът
Западни издания поместват коментари за България и европредседателството
Крайната мярка се прилага, защото компаниите нямат задължителните застраховки и регистрации
И военният министър се обяви индиректно срещу даването на 100 млн.лв на МВР
СТАТИСТИКИ
Общо 364,758,263
Активни 1,151
Страници 135,895
За един ден 1,302,066
Стокирани мисли

Ключът за диалога не е във фалшивия език

Марсианците идат!
Тук днес стокираме малко интелектуална собственост - да ни се намира.

Еврокомисарят по виртуалните работи Мария Габриел води поход срещу фалшивите новини - "Ключът срещу "фалшиви новини" е откритият диалог", обяви комисарката. По-надолу ще потърсим ключ към този ключ - в открит монолог.

Във връзка с тази мисия тя организира пресконференция в Брюксел, на която обяви създаването на "експертна група на високо равнище" по въпросите на фалшивите новини, а в София се срещна с интернет шерифа Явор Колев - началник на сектор "Киберпрестъпност" в ГДБОП и жива легенда на борбата с дигиталното пиратство. Историята помни акции, в които безумно смелият Колев лазеше на покрив, където завладя няколко кутии от компютри и тържествено ги арестува. (Звеното на Колев тогава разпространи видео, което гледахме и жумяхме разтреперани при каскадите на суперполицая, който се отличава и с голям ум, способен да обхване необхватното - интернета!)

Сега обаче не ни е Явор Колев във фокуса, а Марийчето Габриел и нейната борба с фалшивите новини.

Нейната борба се провежда посредством евроговор.

Евроговорът не е фалшива новина, но е фалшив език - казваш нещо, съобщаваш нищо. Затова евроговорът е също тъй пагубен за езика и словесността, както и фалшивите новини.

Евроговорът е тържествена кухота, жонглиране с клишета, имитация на ентусиазъм.

"Дами и господа, процесът на търсене на решения започва днес!" - обяви Мария Габриел в Брюксел, но едва ли сама вярва в тази лъчезарна и празна фраза.

Имитацията на ентусиазъм е като симулацията на оргазъм, само че се извършва публично.

Фалшивата новина имитира истинската, а понякога може да е тест за критичното мислене в обществото.

Орсън Уелс прави такъв тест, когато през 1938 хвърля в паника слушателите на неговия радиотеатър "Война на световете" в САЩ. Предаването симулира нападение на марсианците срещу Земята - милиони американци не разбират, че това е художествено произведение, и го възприемат буквално - марсианците ни нападнаха! Същият номер имаше продължение в новодемократична България - през 1991 младежите от "Ку-Ку" хвърлиха в паника сума народ, като няколко пъти прекъснаха предаването си по телевизията със съобщение, че АЕЦ "Козлодуй" е гръмнал. Съобщението беше на фона на Тина Търнър - но хората се изпошашкаха, добре че нямаше нещастни случаи.

Евроговорът постепенно приучава публиката, че няма никакво значение какво се говори, защото всичко е ала-бала. Някакви хора си говорят на техния непонятен език, какво ни интересува това нас! А той дори не е толкова непонятен този език, просто нищо не казва или съобщава софистицирано някаква очевидност - водата е мокра, кравата получава субсидии, Европа е земя на нашите предци.

Например: "Днес трябва да търсим лекарство, което да ни излекува от фалшивите новини, но то трябва да е адаптирано и съвместимо както с нашите ценности, така и с цифровата трансформация на обществата и икономиките". (Из рецептурника на Мария Габриел.)

Евроговорът убива европейската идея, защото облича всичко в безсмислие.

Затова фигури като Бойко Борисов имат такъв колосален успех - Бойко Борисов при всичките си кусури просто не е в състояние да научи евроговора. Това е против същността му - той говори конкретно и предметно. Независимо дали съобщава някаква истина, или нещо, което на него му е изгодно да бъде истина - той го казва така, че да разбереш какво ти съобщава, пък оттам нататък да си правиш сметката.

Евросъюзе, почни да говориш човешки, защото ако в началото е словото, то липсата на съдържание и смисъл ни води към неминуем край и окончателна гибел.
1
806
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
15 Ноември 2017 09:36


Евроговорът не е фалшива новина, но е фалшив език - казваш нещо, съобщаваш нищо. Затова евроговорът е също тъй пагубен за езика и словесността, както и фалшивите новини.

Евроговорът е тържествена кухота, жонглиране с клишета, имитация на ентусиазъм.


Аз му викам "кръгли думи" - търкалят се и няма, за какво да се закачиш.

..........................

Това е против същността му - той говори конкретно и предметно.


Тук пък се сетих за едно стихче на Марко Ганчев, в което жената се обръща към мъжа си (по трънски - "ганади го" )...
"Че ти си най-предметен,
от хората предметни,
ако не си самият -
и ти един предмет."
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД