:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Снаряд е ударил спортен клуб в квартал, където се намира и руското посолство
Той молил да се върне в Русия, Кремъл отрича
Оцелели след стрелбата във Флорида се появиха на корицата на "Тайм"
Борисов иска най-тежки наказания за полицаите, пуснали без проверка самолета от Франция
СТАТИСТИКИ
Общо 373,598,239
Активни 469
Страници 12,721
За един ден 1,302,066

"Порочната" приватизация сближи опасно ГЕРБ, патриотите и ДПС

С поправка в конституцията управляващите искат да премахнат давността за разследване на раздържавяването
ГЕРБ и ДПС безапелационно засенчиха БСП и "Атака" по демагогия с идеята си да ремонтират конституцията заради "порочната" приватизация. Вчера управляващата партия на Бойко Борисов обяви, че поема курс към промяна на основния закон на държавата, за да бъдат преследвани до дупка виновниците за криминалното раздържавяване от 1992 г. насам. За целта ще бъде премахната давността за този тип престъпления. В момента давност няма само за престъпления срещу мира и човечеството. Ден по-рано и от ДПС съобщиха, че започват да събират подписи за дописване на конституцията. Поразителното е, че същите партии не "посмяха" да променят конституцията за реформа на съдебната система.

От ГЕРБ вече прогнозираха, че инициативата им ще успее. "Очакваме златния пръст на Корнелия Нинова при събирането на подписите", обясни Десислава Атанасова. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък разигра цял спектакъл на представянето на филма на Елена Йончева за нарушенията по границата, за да накара лидерът на БСП да подпише поправката на конституцията. Нинова обаче категорично отказа да говори по тази тема.

Десислава Атанасова уточни, че "Обединени патриоти" вече са дали съгласие, ДПС са изразили готовност, а "Воля" декларирали многократно желание за разкриване на подмолни и мръсни практики. За промяна на конституцията е нужна подкрепата на поне 180 депутати. Групата на БСП в парламента е от 80 души.

"При преразпределението на собствеността бяха извършени множество престъпления", коментира депутатът Данаил Кирилов, който представи решението на ГЕРБ заедно с колегите си Десислава Атанасова и Тома Биков. Триото обаче не бе подготвено да открои поне десетина криминални сделки, а само подхвърли обичайните заподозрени - "Кремиковци", РМД-тата. И наблегна на приватизацията на "Техноимпекс", където през 1997 г. Корнелия Нинова влязла като член на съвета на директорите, а после се включила в РМД-то. "Според декларацията на лидера на БСП пред Сметната палата тя е получила над 65 000 лева от продажбата на акции от "Техноимпекс", обясни Десислава Атанасова, разкривайки неволно, но съвсем очевидно, че ГЕРБ ще лансира "ревизията" и "давността" за политическа употреба. "Дали БСП ще се пребори със съвестта на собствения си лидер и ще подкрепи ГЕРБ в това начинание?", попита Атанасова.

ГЕРБ сочат "Кремиковци" като емблема на лошата приватизация. Но не виждат проблем например в приватизацията на холдинга "Булгартабак" при втория кабинет на Бойко Борисов. Данаил Кирилов каза, че не знае какво пише в договора за "Булгартабак", но пък декларира, че нямало защо да се срамува от сделката. От ГЕРБ и до днес упорито отказват да кажат кой е истинският собственик на холдинга.

Кирилов разясни, че прокуратурата вече била прегледала приватизационните сделки и по много от тях имало образувани производства, които обаче били прекратени по давност. "Това безкрайно облекчава виновните лица. Знам от колеги прокурори, че единствено могат да класират погасените по давност преследвания. Ако се възприеме това допълнение в конституцията, това означава, че ще има правна възможност и понастоящем да бъдат довършени недовършените разследвания", коментира по-късно Кирилов пред Радио К2. Не е ясно обаче защо няма осъдени за сделки, които са далеч от изтичане на давността.

Ексхумирането на старата тема за продажбите на "Кремиковци", "Химко", за РМД-тата и т.н. идва на фона на непресъхващи актуални скандали за шуробаджанащина, порочни обществени поръчки и малко, но твърде съмнителни сделки от по-ново време, свързвани с управлението на Бойко Борисов.

Още при възникването на идеята юристи коментираха, че дори популизмът да надделее и Народното събрание да премахне давността, промяната не може да е със задна дата и ще важи само за бъдещи приватизационни сделки. Следователно цялото упражнение, наричано "ревизия на приватизацията", губи смисъл. И това далеч не е единственият аргумент срещу т.нар. ревизия, която е една от любимите теми на премиера Бойко Борисов. Икономисти предупредиха, че подобно действие ще отблъсне всички инвеститори, защото на практика те няма да бъдат сигурни дали някой ден с промяна в закона собствеността им няма да бъде отнета.

"Няма да бъдат възобновени дела, по които има вече произнасяне на съда - това са само няколко десетки случая. Не коментираме разваляне на приватизационни договори - говорим само за виновните лица, извършили престъпление", подчерта Кирилов, който напоследък редовно защитава всички законотворчески недоразумения. Всъщност признанието му, че само няколко десетки от 5200 сделки за приватизация са стигнали до съд, е повече от показателно. Приватизацията се точи вече трето десетилетие и въпреки че е съпроводена с гръмки скандали, съмнения и разследвания, обвинените през тези години са твърде малко, а осъдени досега няма. Очевидно проблемите са другаде, не в изтичащата давност.ПРОЦЕДУРА

"Интензивно обсъдихме всички правни възможности - повече от 5 варианта", обясни Данаил Кирилов. В крайна сметка партията на Борисов се е спряла на варианта "промяна на Конституцията". Необходимо е квалифицирано мнозинство от 3/4 от народните представители, т.е. поне 180 депутати да подкрепят поправката - по т.нар. "бърза писта" и промяната може да мине за няколко дена. Ако няма такава подкрепа, следва "бавната писта" - 2/3 или 160 депутати, като гласуването се провежда два месеца след евентуалния провал на "бърза писта". Предложението ще бъде внесено за разглеждане в парламента, когато има подкрепата на най-малко 160 народни представители.

25
4743
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
13 Ноември 2017 19:48
Четете Маркс ! В резюме. Може и изцяло да не го приемете, но ще ви е отполза. Всъщност, поне ще се замислите.
Добре е човек да мисли.
13 Ноември 2017 19:58
за да бъдат преследвани до дупка виновниците за криминалното раздържавяване от 1992 г. насам. За целта ще бъде премахната давността за този тип престъпления.


"При преразпределението на собствеността бяха извършени множество престъпления", коментира депутатът Данаил Кирилов,


Прочетете горните две полюции, те са достатъчни за да стане ясно, че няма да има "ревизия" на приватизацията, башка факта, че няма как тази промяна да се отнася за сделки, сключени преди 15-20-25 години.
Тоше, чети, може и бележки да си водиш.

Любопитно ми е как тия титани на правната мисъл ще установят със задна дата "виновниците" за "криминалното" раздържавяване, не става ясно коя давност ще премахнет - от така написаното излиза, че ще махат давността на престъпления, които тепърва ще установяват.
Интересно този швестер, дето говори за множество престъпления в процеса на приватизацията от монтанската правна школа ли е?

Даже на КорНи не могат да направят нищо - членовете на СД на дружествата нарочени за приватизация имаха право да участват в РМД ако са ... нататък се справете сами. И КорНи не е единствената - да се готви Йордан Бакалов и останалите изроди.

Много шум за нищо - ловя бас, че до 3 седмици простотията ще бъде забравена.
13 Ноември 2017 20:05
В един кюп са всичките. Нинова приватезира "Техно едикакво си", Бойко даде "БулгарБатак" на конкурс с една фирма на Шиши и на другия ден охраната му пое фирма "Пипон". Веитата бяха поети от комунетата. Баницата беше разделена на всички и според мен това е само прах в очите и нищо няма да последва.
13 Ноември 2017 20:08
ОПГ-то кога ще успее да зацепи, че закон не действа с обратна сила!? А!? Здравейте, циркаджии!

Но, пък имаме новина. ТОЙ официално се гушна с "глиганите", на които им е съвсем ясно, кво ше произлезе от мишата тупурдия....
13 Ноември 2017 21:07
Мили олигарси и кукловоди,
Спете спокойно-и от тази трънка нищо няма да излезе!
13 Ноември 2017 21:08
Поредното голямо Бла Бла.
Като гласуват Бюджета в НС и всичко, което сега говорят за приватизация и други глупости ще отмине.

Така изместват основния акцент от постояните корупционни скандали и Държавния бюджет 2018г., където кой знай какви големи глупости са сътворили.

ЦИРКАДЖИИ, АМА БЕЗДАРНИ.
13 Ноември 2017 21:53
http://www.chitanka.info/text/2997-kak-prodavah-bylgarija
13 Ноември 2017 23:27
Цирка е пълен, циркаджиите са на арената (да ме прощават за плагиатството колегите по форум), но пък и циркаджиите разчитат на "титулярната" си публика. По последни данни (от предходната седмица), цифрите сочеха някакви... 80%! Ръкопляскания и овациите са гарантирани!
13 Ноември 2017 23:36
Много шум за нищо - ловя бас, че до 3 седмици простотията ще бъде забравена.
До Коледа ще я дъвкат. Кат се върнат на 14 януари - румени и загорели - Нова година с нова дъвка.
14 Ноември 2017 00:46
Боко да не се притеснява - и да гласуват, и да не гласуват, делата на приватизаторите ще бъдат надлежно извадени когато дойде Видовия ден, а той ще дойде! И само със затвор няма да се разминат. Нещо поуплашен ми се вижда Тиквоча....иска да си запише червена точка за всеки случай
14 Ноември 2017 05:52
Икономисти предупредиха, че подобно действие ще отблъсне всички инвеститори, защото на практика те няма да бъдат сигурни дали някой ден с промяна в закона собствеността им няма да бъде отнета.

Интересно мнение за инвеститорите, като престъпници и за инвестициите, като престъпление. Защото, ако няма престъпление, давността не ги бърка.
14 Ноември 2017 05:58
За да отпадне давността, то не е нужно да се променя Конституцията. Факта, че тръгват на този ход, говори за вкарването на темата за приватизацията в политически оборот.

Приватизацията бе политическо решение, така както и национализацията някога, отново ще бъде такова. Прокуратурата почти няма как да открие престъпление и в най-грабителските сделки, защото те да правени, според закона. Закон приет специално за да обслужи грабежа.

Нинова и БСП олигарсите-приватизатори, обаче ще имат огромни проблеми. Защото се показва двуличието им. Не че не се знае, но сега ще има повод да лъсва и да бъде припомняно.
14 Ноември 2017 06:17
ГЕРБ и ДПС безапелационно засенчиха БСП и "Атака" по демагогия с идеята си да ремонтират конституцията заради "порочната" приватизация.
Аферим, бе журналисти. вместо да насърчавате всяко деяние за борба с продажници и развалени / корумпирани хора, вие се възмущавате че някой е решил да дири сметка на приватизационния грабеж при който строеното от бащите ви и дедите ви, за децата им, за обществено ползване се раздаде на безценица за ползване и унищожаване от чужди и "свои" частници.
Само грабежа, за милиарди, на полезните ни изкопаеми -- само на златните ни рудници е за милиарди. И според вас, журналистите Людмилчо и Юлианка, не трябва да дирим сметка как продаваха България....
Сега, какво да си мислим за вас.... а вие двамата мислете и работете главно за името си, не за друго
разкривайки неволно, но съвсем очевидно, че ГЕРБ ще лансира "ревизията" и "давността" за политическа употреба
Наивно ... как това такова ще се запише в конституцията ? Дори и да започне и да има полит-разправии, ще има и друго, истинско. А и какво значение има продажниците от коя партия са -- продажниците са от една партия -- Партия Продажници. И за такива милост и давност не трябва да има.
И най-вече, липсата на давност за продажничество, ще е поне малка спирачка на бъдещите кандидат продажници, грабители и рушители на съвременна България.
.... юристи коментираха, че дори популизмът да надделее и Народното събрание да премахне давността, промяната не може да е със задна дата..... .
Тц, тц, тц, тц .... Значи, ако за някой има съмнение че утепал някого, не може да го съдим със задна дата -- за утрепването има давност и след години не се брои за убийство .... Бах таз юридическа "мисъл".....
Разбира се че всичко може. Може, ако хората започнат да мислят по естествен, човешки начин и да говорят на човешки език, а не да мислят по юридически начин и да говорят на юридически език, направени така, че да обслужват най-най-висшите етажи -- разбогатели се частни властници. Юристите трябва да правят това, което се изисква от народа и държавата му, а не да баламосват народа какво може и какво не може ..
Следователно цялото упражнение, наричано "ревизия на приватизацията", губи смисъл
За да има следователно, трябва да има издържани доводи, Такива нямате. Следователно, в писанията ви няма нищо от което да се изведе извода, че "няма смисъл"
14 Ноември 2017 07:33
Неопол, откъде падаш? Марс, Луната? Тук, на Територията, законите не важат за всички, в т.ч. за "инвеститорите". Ако си "наш кучи син" - затваряме очи за престъпна приватизация, неизпълнени договори и т.н. Ако си от лошите - натиск, изнудване, отнемане и т.н.
И това важи за доста бизнес, не само за приватизационни сделки - не напразно тук форумци наричат шайката ОПГ...
14 Ноември 2017 09:02
ОПГ-то кога ще успее да зацепи, че закон не действа с обратна сила!? А!? Здравейте, циркаджии


Асол, те изобщо нямат и намерение да се захващат с тази кауза, за която дори водещите представители на 80% от ГЕРБ проумяват, че е предварително изгубена. Просто трябва да се дозамете след КТБ, оттам и (уж) подозрителния достлук с ДПС. Да се отклони внимание и енергия към езотерики като приватизацията на Балкан, на Техноимпекс, на Кремиковци, а не да се пита за активи на КТБ като завод Рубин, например, как се оказаха в ръцете, в които са сега...
14 Ноември 2017 09:13
Тази новина е за онези 80%, произведена от същия "мат'риал".
14 Ноември 2017 09:33
Цирка е пълен, циркаджиите са на арената (да ме прощават за плагиатството колегите по форум), но пък и циркаджиите разчитат на "титулярната" си публика. По последни данни (от предходната седмица), цифрите сочеха някакви... 80%! Ръкопляскания и овациите са гарантирани!

14 Ноември 2017 11:08
НЕ СЕ ВИЖДА нищо опасно в статията - явно заглавието е в стила на жълтата преса.
14 Ноември 2017 13:09
"порочната"

Точно така, редакцията! Правилно сте сложили кавичките!
Приватизацията беше абсолютно непорочна!
14 Ноември 2017 13:40
Добра (за 80-те %) идея (може да се каже - разтеглива като локум), излизаща от една популистка партия и подета от други такива. Може да се хвърля прах и пушилка до безкрай. Боже пази България!

14 Ноември 2017 14:47
Сделката за "Каолин" е далеч назад във времето през 2000-та година, отвъд всички давностни срокове


Днешно изявление на Прокопиев. Искали да му запорират имуществото заради далаверката с Каолин.
Та, по този повод и във връзка с предлаганите промени в Конституцията да припомня една руска поговорка "Нямаше добро, та злото помогна".
Твърдо за промените в Конституцията съм!
14 Ноември 2017 15:04
Интересно този швестер, дето говори за множество престъпления в процеса на приватизацията от монтанската правна школа ли е?
капитал твърди, че е завършил право в су:
...
Данаил Кирилов завършва право в Софийския университет. "Станах член на БСП през 1997 г., във времената, когато всички бяха станали сини", споделя той пред в. "Стандарт" през 2007 г. През 1998 тогава 28-годишният юрист поема защитата на бившия премиер Жан Виденов по делото, заведено от банкера Атанас Тилев...

Три години по-късно Данаил Кирилов влиза в изпълнителната власт, като оглавява кабинета на министъра на регионалното развитие в правителството на Симеон Сакскобургготски Костадин Паскалев...

През 2007 г. Стефан Софиянски е избран за депутат, а след частичните местни избори кмет на столицата става Бойко Борисов. Той няма общински съветници, но постепенно успява да привлече. Данаил Кирилов е един от тях...

За трансфера си в ГЕРБ Данаил Кирилов казва пред в. "Стандарт", че "не може да се примири и съгласи с нереалните обещания", а "да следваш изискванията на хората не е популизъм". През 2007 г. отново е общински съветник, но този път от ГЕРБ...

След като правителството на Борисов подава оставка в началото на 2013 г., Данаил Кирилов е освободен като областен управител. След предсрочните избори влиза в парламента от листата на ГЕРБ и става член на правната комисия. След скандалите около тефтерите на бившия председател на комисията за конфликт на интереси и изпадането в немилост на юридическото острие на партията на Борисов - Искра Фидосова, той заема нейното място...


"Той водеше отвратително правната комисия. На едно от заседанията, на които присъствах, имаше шест души, а той преброи 17 гласа, като обясни, че имали устно упълномощаване от останалите", разказва депутат от предходния парламент. Заради този трик Георги Кадиев го нарече "фокусник" от парламентарната трибуна...

цялото - Натисни тук
14 Ноември 2017 15:10
Данаил Кирилов завършва право в Софийския университет. "Станах член на БСП през 1997 г., във времената, когато всички бяха станали сини", споделя той пред в. "Стандарт" през 2007 г. През 1998 тогава 28-годишният юрист поема защитата на бившия премиер Жан Виденов по делото, заведено от банкера Атанас Тилев...

Тц, тц, тц...
Ти да видиш
14 Ноември 2017 15:58
излизаща от една популистка партия и подета от други такива


Както вече казах - "Нямаше добро, та злото помогна".
14 Ноември 2017 15:58
Интересно този швестер, дето говори за множество престъпления в процеса на приватизацията от монтанската правна школа ли е?


И още веднъж - "Нямаше добро, та злото помогна".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД