:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Снаряд е ударил спортен клуб в квартал, където се намира и руското посолство
Той молил да се върне в Русия, Кремъл отрича
Оцелели след стрелбата във Флорида се появиха на корицата на "Тайм"
Борисов иска най-тежки наказания за полицаите, пуснали без проверка самолета от Франция
СТАТИСТИКИ
Общо 373,595,781
Активни 405
Страници 10,263
За един ден 1,302,066

Десетки милиони повече за МВР и службите. А резултатите кога?

Разкриваемостта на обирите по домовете е 26 на сто, а на телефонните измами едва 16 на сто
Снимка: Юлиян Савчев
Крайно време е бюджетът и на МВР, и на службите да се обвърже с конкретни и истински резултати, а не с нищо незначещи статистики
Ако МВР беше частна фирма, отдавна щеше да е фалирала. Защото парите за нейното съществуване, както и възнагражденията за хората, които работят в нея, задължително щяха да са обвързани с резултатите. Очевидно обаче за вътрешното министерство, както и в службите за сигурност това обвързване не важи. И в тях властта изсипва пари с чували, без изобщо да изисква резултати.

И тази година правителството е развързало кесията за съдебната власт и за целия сектор "Отбрана и сигурност". Републиканският бюджет винаги е благосклонен към тях, нотози път има още по-значително увеличениеПарите за МВР за 2018 г. са със 135 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г., като част от тях - 55 млн. лв., са за увеличаване на заплатите. Общо бюджетът за догодина е 1,296 млрд. лв., а тази година беше 1,162 млрд. лв. Чудесно, само че какви са резултатите на вътрешното министерство? Съвсем наскоро то си призна, че разкрива около 16 на сто от телефонните измами - този бич, основно за възрастните хора през последните години. Процентът на разкриване на останалите измами също е впечатляващ - 18 на сто. И тук става дума за разкриване по критериите на МВР, а не за наказание на престъпниците и за връщане на заграбеното от хората.

МВР разкрива и "цели" 26,2 на сто от обирите по домовете. Като се има предвид, че вече много ограбени изобщо не се оплакват в полицията, ясно е за каква резултатност става дума. А тези престъпления са сред най-масовите.Около 12-13% е разкриваемостта на кражбите на коликоето също е "впечатляващо". Единствено убийствата отсрамват системата с по-висок процент, но като се има предвид, че те са сравнително малко, а и са основно битови и при тях извършителите често сами се предават, те не са никакъв аргумент за повече пари в системата.

Повече пари са предвидени и за съдебната власт. Нещо повече, за първи път исканото от ВСС се разминава с малко с предлаганото от правителството. Тази година ВСС иска 629 млн. лв., а правителството предлага 590 млн. лв. Поради каква точно причина? С какви аргументи? Може би има повече престъпници в затвора? Или пък са по-малко бандитите, които се разхождат на свобода с по 80-100 висящи дела? Или има повече измамници в затвора? Или повече са наказани за грабежи и домашни обири? Може би са осъдени корумпирани политици? Всяка година се извършват между 120 000 и 150 000 престъпления, а наказание получават 10-20 на сто. Значи толкова трябва да е и бюджетът на съдебната власт - 10-20 на сто от сегашния.

С увеличение на парите могат да се похвалят и някои от службите. Например ДАНС ще има 1 млн. лв. повече - 108 млн. лв.От 23 на 34 млн. лв. скачат парите на разузнаванетоСрещу тези числа няма никакви отчети. От специалните служби единствено ДАНС прави някакъв, макар и плах опит да отчита публично какво е вършила. Друг е въпросът, че тези отчети приличат на социалистическите - като например, че били разкрити еди колко си подкупни чиновници, че били проверени еди колко си хиляди сметки по съмнение за пране на пари и т.н. Напълно анонимно. Да не говорим, че преди време беше сметнато, че службата харчи по 1 млн. лв. за разкриването на един корумпиран.

Разходите за отбрана и сигурност за 2018 г. са в размер на 4,449 млрд. лв. Бюджетът на МО е увеличен с цели 113 млн. лв. и ще е 1,193 млрд. лв. Предвидени са 100 млн. лв. за увеличаване на заплатите на военните, за да се мотивират. 678 млн. лв. ще отидат за замяна на МиГ-29 с нов тип изтребител, като са разчетени по 226 млн. лв. годишно. Парите щели да са и за "достатъчно изправна авиационна техника" и за "изпълнението на мисията по оказването на помощ на населението при бедствия и аварии". 513 млн. лв. са предвидени за придобиване на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили, като са разчетени по 171 млн. лв. годишно. С новите кораби щяла да се постигне съвместимост с НАТО, защита на колективната сигурност в Черно море, спиране на нелегалната имиграция и контрабандата.Направо да се разчувства човекот такива аргументи. И миналата година беше предвиден милиард за ново въоръжение, но от него не беше изхарчен нито лев. Дори според опозицията въпросният милиард е част от така рекламирания бюджетен излишък от 2,5 млрд. лв.

Вижда се, че няма никакъв стабилен аргумент за увеличаването на парите в сектор Сигурност. И очевидно парите ще растат, докато не бъдат обвързани с резултати и с отчетност. Всичко друго означава, че властта, политическата класа си купува полицията и армията. Ей така, за всеки случай.
2
1860
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
14 Ноември 2017 08:07
Ако погледнете внимателно статистиката на меверето, ще забележите, че имат "неизвестни извършители" и в разделите "Управление на МПС след употреба на алкохол" и "Неплащане издръжка на непълнолетно лице". Как ли го правят тоя номер...
14 Ноември 2017 08:43
Ако туй МВР го закрият и направят ново, може да има някакъв резултат. За сега има само "мижи да те лажем".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД