:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Варшава ще опитва да убеди Германия да се откаже от строителството на „Северен поток 2“
МОСВ съветва намерилите безпомощни птици да звънят на "Зеления телефон"
Докато евентуално това се случи, ще се работи с МиГ-ове, поддържани от Русия
„Ако ще давате парите, давайте ги, не се подигравайте с нас. Тази нация има достойнство и чест", оплаква се той
При такова лошо време и пломбите на хората щели да паднат
Автобусът им се преобърнал
Първи с честитките бяха Китай, Куба, Сърбия, Венецуела, Боливия и бивши съветски републики
Бившият германски канцлер работи за руския проект „Северен поток“
Той пренасял десетки оръжия в официална дипломатическа кола
СТАТИСТИКИ
Общо 372,996,501
Активни 773
Страници 2,802
За един ден 1,302,066

Властта ще дава безлихвени кредити на собственици на ценни сгради

Подготвят се промени в Закона за културното наследство
СНИМКА: БГНЕС
Унищожаването на ценни сгради винаги се посреща с болка - на сн. протест в защита на Къщата с ягодите пред министерството на културата.
Собственици на сгради - паметници на културата, които не могат да ги поддържат, да получават от държавата безлихвени или нисколихвени заеми. Около тази идея умуват в Министерството на културата, където експерти подготвят цял пакет от промени в Закона за културното наследство. "Санкционният режим е важен, но само с него нищо не може да се постигне", заяви в интервю за "Сега" министърът на културата Боил Банов. По думите му държавата и общините трябва да мотивират собствениците на сгради с национално значение първо да ги ремонтират и след това да ги поддържат. Той припомни, че една от големите трудности е да се открият собствениците на тези имоти, някои от които се водят на множество наследници. "Не може да се очаква в нашата млада демокрация, когато по време на социализма се бетонираше, в толкова кратък срок да си решим всичките проблеми. Няма как да се случи", добави Банов.

В областта на опазването на сградите - паметници на културата от национално или местно значение, българските експерти ще заимстват опит от френски практики и ЮНЕСКО. Министърът на културата даде пример с парижкия квартал "Маре", строен около XV век и реновиран в продължение на 35 години. Поне 7-8 години е трябвало да бъдат убедени частните собственици във важността да се възстанови сградата, в която живеят, без да се подменят материали и височина. След това френското правителство е дало възможност през данъчна политика, нисколихвени или безлихвени кредити тези хора да могат да възстановят сградите.

Подобен опит трябвало да се въведе и в България. "Ако вие притежавате стара къща, нямате финансови възможности да я поддържате, какво става с вас? Държавата иска от вас да я пазите и възстановите. А ако нямате финансови ресурси, трябва да се намеси държавата", каза Боил Банов. Той посочи, че Столичната община се опитва да реагира и чрез сегашния закон, който позволява да влезе и да ремонтира къща паметник по правилата и след това да я ипотекира в полза на собственика. Ако той не може да плаща вноските за ремонта, сградата става общинска, обясни министърът, без обаче да посочи пример за спасен имот.

----За пълно възстановяване----

Унищожената "Двойна къща" от сегашния й собственик Кирил Киров - Японеца и изгорените тютюневи складове в Пловдив трябва да бъдат напълно възстановени. И всеки друг проект върху терена няма да бъде одобрен, увери министърът на културата Боил Банов. В отговор на въпрос дали наистина вярва, че това ще се изпълни, той отговори: "Други хора трябва да вярват. Моята работа е да създам необходимите условия и правила да се спази законът. И аз го изпълнявам много стриктно." За "Къщата с ягодите" в София собствениците й имат разрешение да я съборят и възстановят напълно. Според Боил Банов експертизите показват, че къщата не може да издържи реконструкция. По думите му министерството е одобрило процедурата, но "ключът е в общината".
5
1677
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
12 Ноември 2017 19:05
Това е все едно да те осъдят на смърт чрез обесване.. но като добри самаряни да ти платят въжето.. даже не въжето ами лихвите по заема за въжето.

Не е нормално това.. държавата да решава ей така - тая сграда е паметник на културата и да заставя собствениците да на огромни разходи и реално да не могат да си ползват частната собственост. Според мен ако в нотариалния акт не пише - че сградата е паметник на културата, не трябва да има задължения за собствениците. Ако иска държавата, нека откупи сградата, промени и статута и вече в нотариалния акт нека пише че е паметник на културата и тогава ако иска да го продава срещу съответните задължения. Че то сега.. е с чужда пита.. помен правим.
13 Ноември 2017 08:24
Според мен сградите, обявени за паметници са твърде много, и не всички ми изглеждат толкова ценни. Не може всичко, строено преди 1930г да е паметник, а във Варна е точно така, че сега има и кампании за разширяване на списъка.
13 Ноември 2017 13:32
има логика, паметниците на културата трябва да се съхраняват
13 Ноември 2017 14:43
Да се съхраняват, но ако са държавни. Не съм съгласен да плащам на други сметките отн данъците ми, пък били и само лихви
13 Ноември 2017 19:35
Какво е това "ценни сгради" ? Потърсих в интернет, няма такова понятие. Ако някой някога си е имитирал сгради от Париж или Виена, добре е направил. Но, да не ги изкарваме герои. Падражателят не е герой !
Още по- малко наследниците им.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД