:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Волен Сидеров: "Атака" ще гласува "против" ратификацията на Истанбулската конвенция
Той влязъл в програмата за седемте най-застрашени паметници в Европа,
Това са установили и британски, и американски учени.
Те ще имат и общ отбор в женския турнир по хокей.
Смята се, че 9 млн. британци страдат от самота и че това е скрита епидемия
За пръв път в съдебната зала прозвучаха свидетелски разкази за взрива, който избухна през юли 2012 г.
Той беше и дългогодишен председател на Съюза на артистите в България
СТАТИСТИКИ
Общо 364,880,892
Активни 1,284
Страници 117,092
За един ден 1,302,066

Властта ще дава безлихвени кредити на собственици на ценни сгради

Подготвят се промени в Закона за културното наследство
СНИМКА: БГНЕС
Унищожаването на ценни сгради винаги се посреща с болка - на сн. протест в защита на Къщата с ягодите пред министерството на културата.
Собственици на сгради - паметници на културата, които не могат да ги поддържат, да получават от държавата безлихвени или нисколихвени заеми. Около тази идея умуват в Министерството на културата, където експерти подготвят цял пакет от промени в Закона за културното наследство. "Санкционният режим е важен, но само с него нищо не може да се постигне", заяви в интервю за "Сега" министърът на културата Боил Банов. По думите му държавата и общините трябва да мотивират собствениците на сгради с национално значение първо да ги ремонтират и след това да ги поддържат. Той припомни, че една от големите трудности е да се открият собствениците на тези имоти, някои от които се водят на множество наследници. "Не може да се очаква в нашата млада демокрация, когато по време на социализма се бетонираше, в толкова кратък срок да си решим всичките проблеми. Няма как да се случи", добави Банов.

В областта на опазването на сградите - паметници на културата от национално или местно значение, българските експерти ще заимстват опит от френски практики и ЮНЕСКО. Министърът на културата даде пример с парижкия квартал "Маре", строен около XV век и реновиран в продължение на 35 години. Поне 7-8 години е трябвало да бъдат убедени частните собственици във важността да се възстанови сградата, в която живеят, без да се подменят материали и височина. След това френското правителство е дало възможност през данъчна политика, нисколихвени или безлихвени кредити тези хора да могат да възстановят сградите.

Подобен опит трябвало да се въведе и в България. "Ако вие притежавате стара къща, нямате финансови възможности да я поддържате, какво става с вас? Държавата иска от вас да я пазите и възстановите. А ако нямате финансови ресурси, трябва да се намеси държавата", каза Боил Банов. Той посочи, че Столичната община се опитва да реагира и чрез сегашния закон, който позволява да влезе и да ремонтира къща паметник по правилата и след това да я ипотекира в полза на собственика. Ако той не може да плаща вноските за ремонта, сградата става общинска, обясни министърът, без обаче да посочи пример за спасен имот.

----За пълно възстановяване----

Унищожената "Двойна къща" от сегашния й собственик Кирил Киров - Японеца и изгорените тютюневи складове в Пловдив трябва да бъдат напълно възстановени. И всеки друг проект върху терена няма да бъде одобрен, увери министърът на културата Боил Банов. В отговор на въпрос дали наистина вярва, че това ще се изпълни, той отговори: "Други хора трябва да вярват. Моята работа е да създам необходимите условия и правила да се спази законът. И аз го изпълнявам много стриктно." За "Къщата с ягодите" в София собствениците й имат разрешение да я съборят и възстановят напълно. Според Боил Банов експертизите показват, че къщата не може да издържи реконструкция. По думите му министерството е одобрило процедурата, но "ключът е в общината".
5
1565
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
12 Ноември 2017 19:05
Това е все едно да те осъдят на смърт чрез обесване.. но като добри самаряни да ти платят въжето.. даже не въжето ами лихвите по заема за въжето.

Не е нормално това.. държавата да решава ей така - тая сграда е паметник на културата и да заставя собствениците да на огромни разходи и реално да не могат да си ползват частната собственост. Според мен ако в нотариалния акт не пише - че сградата е паметник на културата, не трябва да има задължения за собствениците. Ако иска държавата, нека откупи сградата, промени и статута и вече в нотариалния акт нека пише че е паметник на културата и тогава ако иска да го продава срещу съответните задължения. Че то сега.. е с чужда пита.. помен правим.
13 Ноември 2017 08:24
Според мен сградите, обявени за паметници са твърде много, и не всички ми изглеждат толкова ценни. Не може всичко, строено преди 1930г да е паметник, а във Варна е точно така, че сега има и кампании за разширяване на списъка.
13 Ноември 2017 13:32
има логика, паметниците на културата трябва да се съхраняват
13 Ноември 2017 14:43
Да се съхраняват, но ако са държавни. Не съм съгласен да плащам на други сметките отн данъците ми, пък били и само лихви
13 Ноември 2017 19:35
Какво е това "ценни сгради" ? Потърсих в интернет, няма такова понятие. Ако някой някога си е имитирал сгради от Париж или Виена, добре е направил. Но, да не ги изкарваме герои. Падражателят не е герой !
Още по- малко наследниците им.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД