×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Това е нискобюджетният вариант за лична помощ, ще я получават около 77 хил. българи
Протестиращите поискаха лидера на опозицията да се присъедини към тях
Килимите били изтъркани, а декорът - съветски, оплакват се световните шампиони
Държавният ресурс за хора с увреждания не е малък, каза зам.-министърът на въпрос не й ли е неудобно за билета от 8300 лв.
Отношенията са като с руските подводници в Швеция: всички знаят, че тях ги има, но никой не ги е виждал, казва Захарова
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,376,582
Активни 1,546
Страници 90,001
За един ден 1,302,066

ГЕРБ и БСП забравиха клетвите си за съобразяване с референдума

Година по-късно избирателната система е пропорционална, а партийната субсидия е 11 лв. за глас
Избирателната система е пропорционална, партийната субсидия е все така 11 лв. за глас, а опитите за промяна са в девета глуха. Такава е равносметката година след националния референдум, макар двете водещи партии ГЕРБ и БСП многократно да се кълняха, че ще се съобразят с волята на хората. 13 000 гласа недостигнаха за задължителност на резултата от допитването, но вотът бе мощно в полза на мажоритарен избор на депутати в два тура и 1 лв. партийна субсидия. Пожелаха ги 2.5 млн. българи.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов многократно е излизал с противоположни позиции за избирателната система и партийното финансиране, но последно заяви, че ще се съобрази с референдума . "Народът го иска", аргументира се той през януари т.г. в предизборен период. Дори изчисли бъдещата субсидия на "5-6 лв." за глас.

Малко след структурирането на сегашния парламент ГЕРБ внесе законопроект за изцяло мажоритарен вот, а чрез преходните и заключителните разпоредби предложи изменение в държавния бюджет за 2017 г., с което субсидията ставаше 1 лв. Идеите стигнаха до пленарна зала, но мнозинство не бе събрано, защото БСП, "Обединените патриоти" и ДПС гласуваха против. От изявления на представители на ГЕРБ впоследствие стана ясно, че смятат казуса за приключен с отхвърлянето на проекта им. Нищо не пречи обаче субсидията да бъде намалена със закона за държавния бюджет за 2018 г. Темата въобще не бе повдигната при внасянето и обсъждането му сега. Записано е партийно финансиране от 11 лв. за глас.

БСП многократно след референдума обеща да внесе законопроект за смесена избирателна система. През лятото идеята бе подкрепена от националния съвет на партията, но документът така и не бе депозиран в деловодството на Народното събрание.

По неофициална информация на "Сега" причината е разнобой в самите партийни редици - и при дебата в националния съвет, и после на различни заседания е имало големи пререкания. "Проектът е готов, въпрос на политическо решение е кога да бъде внесен", заяви депутатът от БСП Крум Зарков."ДОНДУКОВ" 2

След референдума няколко пъти в подкрепа на смесена избирателна система се изказа и току-що избраният за президент Румен Радев. Впоследствие и неговият интерес към темата спадна.
3
899
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
07 Ноември 2017 19:56
Иванов, жив да сте - единствен Вие от всичката джурналистика се сетихте, че преди година референдум е имало! Ама и при Вас поантата не е там дето на мен ми се ще да бъде! А именно, че 2.5 милиона, отговорили с ДА на първия референдумен въпрос ЗАБРАВИХА, че така са постъпили, т.е. забравиха, че са искали ИСТИНСКА избирателна система на мястото на сегашния ФЕЙК! Това повече ме огорчава, отколкото това, че ГЕРБ и БСП са заборавили фалшивите си клетви с референдума да се съобразят, и мнението на въпросните 2.5 милиона да уважат!
08 Ноември 2017 07:20
В България, всичко с изключение на победителя от БигБрадър, се помни по един месец.
08 Ноември 2017 11:40
то това беше целта и на политиците, и на техните сподвижници из социалните медии - да удавят и този опит за промяна в пустословие
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД