:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

437 училища трябва да преминат до 3 г. към една смяна

Професионални гимназии ще получат национална задача да подготвят учители по практика
437 са училищата у нас, учениците в които в момента учат на две смени - сутрин и следобед, а до три години трябва да преминат към едносменен режим. Това показват данни на просветното министерство във връзка с изискването в новия училищен закон за премахване на двусменното обучение, което би следвало да се случи от учебната 2020/21 г.

Според просветния министър Красимир Вълчев преминаването към една смяна ще се случва постепенно, като вариантите за това са няколко. При някои това ще стане с намаляването на приема на учениците, при други може да се наложи дострояване на сгради. В най-големите градове обаче, където проблемът с липсата на материална база е най-остър, новият режим едва ли ще бъде факт до 3 г. Министър Вълчев коментира, че в момента се прави анализ на училищната мрежа в най-големите градове - София, Варна и Пловдив, като след това ще се прецени къде как да се подходи. Все още обаче цялостен план за всяко населено място и училище няма.

Междувременно стана ясно, че предстои на няколко професионални гимназии да бъде поставена национална задача за подготовка на учители по практика. До 2020 г. ще се пенсионират 50% от преподавателския състав в професионалните гимназии и колежи, където сега работят 12 482 души, съобщи зам.-министър Таня Михайлова пред депутатите от парламентарната просветна комисия, които през уикенда се събраха на изнесено заседание във Велико Търново. По думите й в момента 56% от учениците у нас са обхванати в професионалните гимназии, но в края на обучението си имат дефицити на основни умения. Според нея е нужно отрано учениците да се насочват към професия, както и подготовката в началото на обучението им да бъде широкоспектърна, а в края да имат тясна специализация. В момента МОН преразглежда Списъка на професиите в професионалното образование и обучение. "30% от съществуващите днес професии не са съществували преди 20 г. и може да очакваме на всеки 5 г. да има нова професия", посочи Михайлова.



ОБЕЩАНО

Закупуването на шкафчета в училище, в които децата да поставят учебниците си, е една от мерките за олекотяване на ученическите раници, която предлага просветното министерство. "Шкафчетата ще бъдат закупени най-вероятно от следващата година, но на първо време няма как да сложим във всички училища", обяви министър Вълчев. По негови данни по-малко от 1/2 от школата у нас разполагат с подобни места за съхранение на учебници, чанти и пр. Сред другите мерки за намаляване на тежестта на раниците са учебниците да се печатат на по-лека хартия, по-големите да се разделят на две части, часовете да се провеждат на блокове и др.
1492
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД