:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Те са в размер на около 50 млрд. долара и са с цел противопоставяне на предполагаемата кражба на американска интелектуална
Пред България са само Лесото и Латвия, а зад нас е дори място на военен конфликт и тероризъм като Афганистан
Тя планирала „мащабен терористичен акт в центъра на Киев"„ твърди украинският главен прокурор
СТАТИСТИКИ
Общо 373,337,545
Активни 1,684
Страници 112,024
За един ден 1,302,066

От 2018 г. се увеличават майчинските и се намаляват болничните

 
По-високо майчинство и обезщетение за безработица, но по-малък размер на болничния предвижда бюджетът на Държавното обществено осигуряване за догодина, съобщи bTV.

Увеличават се две плащания, които в последните години бяха замразени. Минималното обезщетение за безработица, което сега е 7,20 лв. на ден, догодина става 9 лева, а майчинството за втората година на детето се увеличава с 40 лв. и става 380 на месец.

По-малко обаче ще се плаща за първите три дни от болничния. Сега те са за сметка на работодателя, който изплаща на работника 70 на сто от възнаграждението му. През 2018 г. ще изплаща 50 на сто.

Миналия месец Даниел Давидов се разболял и си взел три дни болничен. За тях шефът му изплатил 70 на сто от брутното възнаграждение. От догодина ще се изплаща 50 на сто.

„Няма човек, който да каже нещо обратно на това, че не е хубаво”, коментира той.

Ако работникът е на 1000 лева брутна заплата, за три дни болничен работодателят ще му дължи с около 25 лева по-малко спрямо сега. В мотивите е записано, че промяната се прави с оглед облекчение на бизнеса и превенция на злоупотребите.

Увеличението на минималното обезщетение с 1,80 лв. на ден ще засегне хората като Пламен Иванов, които го получават, тъй като са напуснали работа по собствено желание.

„И сега, и в бъдеще е крайно недостатъчно. Би трябвало независимо дали човек сам е напуснал некоректна фирма, или са го съкратили, да е едно и също”, смята Пламен.

Въвежда се и максимален размер на обезщетението. За догодина той ще е 74,29 лв.

Променят се правилата за достъп до парите – ще се изисква човек да се е осигурявал 12 месеца от последните 18. А за да получава обезщетението в продължение на 1 година например, ще трябва да има над 15 години стаж, натрупан след 2001 г.

Увеличението на майчинството за втората година с 40 лв. изненада приятно майките. „40 лв. са два пакета памперси, това е, пак добре, за месеца ще си осигурим памперсите”, коментира Живка Стоянова.

Размерът на майчинството за първата година на детето ще продължи да зависи от дохода за 2 години назад.

Според плановете за догодина през юли всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8 на сто. Така минималната ще стане близо 208 лв. Таванът на пенсиите остава 910 лв. За работещите през 2018 се увеличава с 1% осигуровката за пенсия.

Растат минималните суми, на които шефът може да ни осигурява, те са различни за различните длъжности. Минималните осигурителни прагове се вдигат служебно с 3,9%, тъй като и тази година бизнесът бойкотира преговорите със синдикатите.

Като се вземе предвид и ръста на минималната заплата догодина обаче, средното увеличение на праговете ще излиза с 6,8 на сто.

Този ръст провокира остра реакция на работодателите. Те поискаха оставката на социалния министър.

8
7115
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
18 Октомври 2017 19:36
Интересно "онагледяване" на числата... То ясно че и римляните гледат телевизия, ама май ще възродят телевизионния театър...
18 Октомври 2017 19:38
Добра стъпка. И не струва много пари.
18 Октомври 2017 19:46
Те поискаха оставката на социалния министър.

без капка симпатия към споменатия министър и правителстото на тиквите, "работозателите" да си гледат работодателството, защото са основна причина за обезлюдяването на страната и липсата на кадърни хора в малкия бизнес и среден дори, защото по- мое мнение едрия бизнес у нас не е стока и не е заченат с нормални пари
18 Октомври 2017 20:04
с оглед облекчение на бизнеса и превенция на злоупотребите.


'начи аз предлагам въобще да не се изплащат болнични. Така плюс изпълнението на 144% на горните две, ще има и бонус - болните направо ще си умират и ще остават пари за увеличение на пенсиите с 68%.
18 Октомври 2017 20:05
Журналисти пишат статия за числа и проценти

1000 лева - три дена 87 и нещо си?

Е как бре? 70 % от среднодневното брутно възнаграждение за месеца! Върху тях няма осигуровки, но има 10% данък

На колко ги разделиха, че станаха 87 лева?
19 Октомври 2017 01:44
Що за идиотски коментари в статията, казала някоя си, че пак добре ще има пари за 1 месец памперси! Тия изроди как си представят, че се гледа дете с тази мизерна сума майчински. После защо се топи нацията! Господ да ги накаже всичките, предлагащи тия безумия. Имаше един социален министър, когото Господ го наказа с инвалиден стол. Връх на цинизма!
19 Октомври 2017 08:31
от болничния. Сега те са за сметка на работодателя, който изплаща на работника 70 на сто от възнаграждението му. През 2018 г. ще изплаща 50 на

Б@си фашизма - работиш до хоризонта на работодателя си, плащаш осигуровки секакви цял един професионален живот и кат се разболееш - Здравната каса ти поема къде 15 % процента от лечението Евнтуално?! - бам, наказват те, че си болен. Сакън да не ощетиш гъ-дина Домузчиева и останалата шайчица, назначена за бизнесмен и работодател.
А симулакрума, носещ гръмкото име "синдикати", кво рече по въпроса?
19 Октомври 2017 09:06
Преди малко при Хакимян Петър Москов отново за здравната реформа, за безобразията със здравната карта.
Най-добрият министър на здравеопазването, който сме имали.
Толкова жалко, че не можа да довърши започнатото, а сега, само по-зле ще става.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД