×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Това е нискобюджетният вариант за лична помощ, ще я получават около 77 хил. българи
Протестиращите поискаха лидера на опозицията да се присъедини към тях
Килимите били изтъркани, а декорът - съветски, оплакват се световните шампиони
Държавният ресурс за хора с увреждания не е малък, каза зам.-министърът на въпрос не й ли е неудобно за билета от 8300 лв.
Отношенията са като с руските подводници в Швеция: всички знаят, че тях ги има, но никой не ги е виждал, казва Захарова
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,375,298
Активни 1,522
Страници 88,717
За един ден 1,302,066

Работодателите искат оставката на социалния министър

 
Работодателските организации искат оставката на социалния министър Бисер Петков заради предлаганото административно увеличаване на минималните осигурителни доходи и заради ръста на минималната заплата. "Тъй като съответните предложения за административно, недоговорено между социалните партньори увеличение на МОД и МРЗ, са вече внесени по официален път чрез проекта на Закон за бюджета на ДОО, като национално представителни работодателски организации, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели ние настояваме за Вашето незабавно оттегляне от заеманата от Вас длъжност", пишат в писмо четирите от общо пет национални бизнес организации.
В проекта на бюджета на ДОО е записано административно увеличение на минималния осигурителен доход с 3,9% и на минималната работна заплата /МРЗ/ от 510 лв. през 2018 г.. Това според бизнеса е в "драстичното противоречие на тези намерения с обективните икономически реалности и препоръки на Европейската комисия, като представителни на национално равнище организации на българските работодатели". БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП напомнят, че минималните осигурителни доходи бяха въведени преди близо петнадесет години като мярка за изсветляване на доходите от труд. "В първите години от действието си, тази мярка произведе известен ефект, но с течение на времето, с промените в нормативната уредба и икономическата среда, е вече неактуална, остаряла, неефективна и се превръща в бреме и тежест за конкурентостта на икономиката и заетостта. В годините след отключване на глобалната икономическа криза от 2008 г., административно определяният минимален осигурителен доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии /МОД/ се разминава драстично със специфичното състояние на отделните сектори и предприятия, динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените. Този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация", пишат органиазциите.
И още: Обръщаме внимание и на предприетото административно увеличение на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст, което не е обвързано с осигурителния принос, и нарушава принципите на приетия пенсионно осигурителен модел. Тези допълнителни плащания следваше да бъдат поети от системата на социалното подпомагане.
Реалното административно увеличение на МОД за 2017 г. възлиза на 2.5%, въпреки че не бе приложено административно увеличаване по реда на чл. 6, ал. 2, т. 3 на КСО. В същото време през първото полугодие на 2017 г. ръстът на разходите на работодателите за труд през второто тримесечие е 11%, спрямо същия период на 2016 г., а приходите от осигурителни вноски нарастват с над 10% при съпоставими условия. Това още веднъж и категорично доказва неадекватността на праговете за МОД.20
1495
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
18 Октомври 2017 15:04
Експлоататори се казва. Какви са тия работодатели.
18 Октомври 2017 15:04
Не трябва да се дават заплати! Вместо да плаща на бачкаторите по хубаво да си купи още едно бентли
18 Октомври 2017 15:05
Ми аз, ако река да не ходя на работа, може ли да искам шефът да понесе дисциплинарна отговорност задето не ме е спрял и да получа глобата като потърпевш?
18 Октомври 2017 15:06

Искаме си яхтите, не щем да плащаме за труд!

Работодателските организации искат оставката на социалния министър Бисер Петков заради предлаганото административно увеличаване на минималните осигурителни доходи и заради ръста на минималната заплата. "Тъй като съответните предложения за административно, недоговорено между социалните партньори увеличение на МОД и МРЗ, са вече внесени по официален път чрез проекта на Закон за бюджета на ДОО...

Опитвам се да си представя как биха изглеждали неадминистративните, а договорени и доброволно приети от т.нар. работодатели увеличения...
18 Октомври 2017 15:08
А защо работодателите не протестират върху административното налагане на акциз върху горивата? Нали е непазарно?
18 Октомври 2017 15:11
Работодателските Робовладетелските организации искат оставката на социалния министър Бисер Петков заради предлаганото административно увеличаване на минималните осигурителни доходи и заради ръста на минималната заплата.


Малка грешка поправих в текста...
18 Октомври 2017 15:14
Ми да искат, щом ги е страх, че ще останат извън бизнеса... Пропуснали са да предложат Васил Велев за следващ министър на труда.
Б. Петков
18 Октомври 2017 15:30
Вие пък-робовладелски организации!
Може и по-меко-организации на феодали с робовладелски инстинкт, назначени за "бизнес""дами"*/"мен".

* Дамите винаги са с предимство.
18 Октомври 2017 15:52
Малей, тия дето в прав текст ти казват, че където почва частния сектор свършва Кодекса на труда искали оставката на социалния министър. Гнусссс.
18 Октомври 2017 15:54
при демокрацията и капитализма е така
18 Октомври 2017 15:58
Може и по-меко


Напр. сайбии, чорбаджии, изедници, кожодери, обирници и цялото синонимно гнездо, познато ни от българската класичска литература.
18 Октомври 2017 16:02
предлагам работодателите да внесат
искане за поправка в закона!
„който иска да работи, да им плаща“
18 Октомври 2017 16:06
Ся, що се кахърите, важното е че работодателите не са комунисти или путинисти дето обичат руският народ?
18 Октомври 2017 17:30
Ех, как не му се плащат заплати на българския чорбаджия, ех.
18 Октомври 2017 17:37
Ивк, защо не си...!
Като цяло работодателите са пълни боклуци, но всяко стадо си има "мърша". Аз съм близо 60 години и за втори път в живота си попадам на свястен човек, какво имам в предвид, дава ни редовно заплата, дава ни премии, като може и най-важното, държи се като равен с нас и не ни унижава, какво повече да искам? Жалко, че много рядко се случва това и не се намесва жена му или любовницата, както обикновенно! Да е жив и здрав!
18 Октомври 2017 18:08
Хубаво е да ти "дават" заплати и премии! А най-хубаво е когато не ти викат "Дръж!", докато ти ги "дават".... Приказка!
18 Октомври 2017 18:09
И какъв е социалният министър на работодателите, че да му искат оставката?
18 Октомври 2017 19:14
Една тежка стачка би поставила тези говеда на колене. Ама то едни синдикати у нас, една солидарност...
18 Октомври 2017 19:28
Някак не мога да разбера аргументите на тези организации за минималните осигурителни прагове. Всъщност не виждам никакви нормални аргументи а само някакви приказки.
За минималната заплата обаче работата е друга и дебела. Доколкото Ген. Борисов лично увеличава минималната работна заплата, излиза, че с някакви сложни правни конструкции се иска Неговата оставка.
19 Октомври 2017 06:03
Работодателите са, всъщност, Работовзематели- заплатодатели!!!
И са собственици на това, което е изработено от наемните им работници- Резултатът от работата им!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД