:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Пред България са само Лесото и Латвия, а зад нас е дори място на военен конфликт и тероризъм като Афганистан
Тя планирала „мащабен терористичен акт в центъра на Киев"„ твърди украинският главен прокурор
Срамен е списъкът с областите, в които има най-много нарушения, добави главният прокурор
СТАТИСТИКИ
Общо 373,325,567
Активни 1,592
Страници 100,046
За един ден 1,302,066

Моделът "Кой" има нужда от опитомена държава

Отговорът на въпроса защо няма качествена опозиция в парламента минава през честна, дори болезнена оценка на пребиваването на РБ в предишното НС, казва председателят на Гражданския съвет Гроздан Караджов
Гроздан Караджов
- Г-н Караджов, държавата се тресе от скандали - притискане на частния бизнес и медиите, роднински назначения, опити за национализация... А десните отново се занимавате с това кой с кого срещу кого е. Кога ще обърнете внимание на реалните проблеми на обществото?

- Роящите се скандали показват основния дефицит в 44-тия парламент - липсата на представителство на демократичната общност. И това е един от реалните проблеми на обществото, тъй като точно тази общност традиционно защитава нуждата от повече демокрация. Виждате, че опозицията, доколкото изобщо я има в 44-тия парламент, е неефективна. За каква опозиция може да претендира БСП, след като при единствения шанс да блокира скандален избор - този на членове на ВСС, тя влезе в колаборация с ГЕРБ? За каква опозиция може да се брои "Воля", след като подкрепя управляващите за роднинските назначения, отказвайки да гласува "за" оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев? Или пък ДПС, при условие че техният най-корпулентен депутат продължава не просто да просперира и при този кабинет, но и при нужда да мобилизира цялата държавна машина в своя полза, както видяхме при скандала с "Дунарит" и "Емко".

Но за да има качествена демократична опозиция, в която влизат не само десните партии, но и всички свободно мислещи граждани, които искат да живеят в по-добро общество, първо трябва да изясниш кой си, а след това и за какво се бориш. На последните извънредни парламентарни избори десницата не само се разпадна на части, но се разпиля и идеологически - ляво, дясно, център, либерали, либертарианци... Като прибавим към това и традиционната ни самовлюбеност, егоизъм и загуба на връзка с реалността, общото впечатление е, че на партиите, останали извън НС, не им пука за важните въпроси за хората. Но това не може да продължава. Както е казал Ницше: "Ако твърде дълго се взираш в бездната, бездната ще се взре в теб." В този смисъл ние сме потънали в бездната на собственото си политическо фиаско. Изходът е да вдигнем очи и да погледнем хората открито, да говорим с тях, да чуем техните критики, проблеми и да потърсим решения за тях!

Отговорът на въпроса защо в това положение минава задължително и през оценка на пребиваването на Реформаторския блок в миналия парламент. Нещо, от което мнозина бягат като дявол от тамян. Много е лесно да бъдеш опозиция сега, когато си извън парламента и не носиш никаква отговорност. Много по-трудно е да защитаваш принципите си, когато можеш да влезеш във властта и да реализираш част от идеите си. Но колко голям трябва да е компромисът, ако той изобщо трябва да бъде направен? Точно това трябва да е предварително ясно. И това беше една от грешките на предишното ни пребиваване в парламента, която доведе до превръщането на довчерашни партньори в непримирими противници след вота.

За мен например единствен национален приоритет трябва да бъде образованието. Децата ни трябва да бъдат така подготвени, че утре да имат достойна професионална реализация, която ще доведе и до промяна в обществото - икономически просперитет, високи доходи, справедлива социална среда. Дори обаче да стартираме този проект веднага, резултатите от него ще дойдат най-рано след две десетилетия. А хората не са съгласни да чакат вечно. Те очакват да чуят плана на десницата за икономиката, за повишаване на доходите, за реформиране на прокуратурата и съда, за гарантиране на медийната свобода и т.н.

- То медийна свобода вече почти не остана...

- Така е. За близо 8 години управление на ГЕРБ медийната свобода беше тотално потъпкана! Монополът в медийната собственост, ползването на редакциите за лаборатории на политически проекти, търговията с влияние и бруталните политически поръчки в медиите са само част от пороците, на които сме свидетели. Те са несъвместими със статута ни на цивилизована европейска страна. Няма ли медии, няма демокрация. Но може би точно това е целта на занятието.

- Малко е трудно да се повярва, че можете да бъде реална опозиция след преобръщането в предишния парламент - въпреки всички клетви, че е опонент на ГЕРБ, РБ влезе в коалиция с нея, и при вас имаше роднински и партийни назначения - в министерствата на икономиката, отбраната, образованието...

- Бях народен представител от квотата на Гражданския съвет в Реформаторския блок и не съм назначавал никого никъде. Нито някой от членовете на Гражданския съвет го е правил. Да, Реформаторският блок беше партньор на ГЕРБ, заедно с няколко други политически сили, в името на определени цели и принципи, представени в декларацията, която подписахме, и последвалата я програма. За съжаление голяма част от тях не бяха изпълнени, механизмите на сработване и съгласуване в коалицията - блокирани, а оттам - и реформите бяха спънати. Затова и смятам, че трябва да излезем с ясна оценка за нашето участие във властта - успех или провал бе то. Това е дълъг и тежък разговор. Но мисля, че никой не може да отрече, че нашето присъствие - и като част от управлението, и като вътрешна опозиция - имаше ролята на коректив. В парламента имахме трибуна, в която силно и ясно да се чуе гласът на тези, които има какво да кажат. Сега няма нищо! Пълно мълчание в парламента. Политическите сблъсъци се преместиха в сутрешните блокове на телевизии. Затова е толкова силна битката за овладяването им и сплашването на медиите.

- Според ГЕРБ всички скандали са умишлено раздухвани, за да се засенчат успехите на кабинета. Вие къде виждате успехи?

- Големият успех на ГЕРБ е, че спечели изборите и управлява трети мандат. Тази победа мина през унищожаването на дясната и реформаторската алтернатива, за което ние самите много помогнахме. Затова и реформи засега няма, няма и да има. Прехвалената финансова стабилност всъщност се гарантира от валутния борд и от изискванията на ЕС. Икономиката върви не заради, а въпреки правителството. Безработицата намалява, защото частният бизнес успява да намери верния път въпреки всички административни пречки, които му създават.

ГЕРБ има и управленски успехи, но за тях е работено отдавна, не са отсега. Такъв успех е договорът за добросъседство с Македония, подписан най-сетне през август т.г. Неговото начало беше положено в далечната 1999 г., с декларацията, подписана от премиерите Иван Костов и Люпчо Георгиевски, в която беше предвиден.

Прави впечатление и че ГЕРБ изпуска инициативата в парламента и позволява на БСП с лекота да твори ченгесарски скандали и интриги. Толкова слаб парламент като законодателна дейност не помня да сме имали. Рядко работи, а ако работи, по-добре да не го прави, че забърква още по-големи каши с некачествените или лобистки поправки в законите.

- Една от големите битки на РБ беше за съдебната реформа, която според управляващите е приключила успешно. Смятате ли, че нещо ще се промени с избора на нов ВСС?

- Нищо няма да се промени, това е ясно на всички. Статуквото е бетонирано. Ще ви дам пример - ако демократичната общност имаше представителство в парламента при изслушването на 11-те кандидати за нов ВСС в парламентарната правна комисия, а после и в пленарната зала, щеше да има въпроси към тях и дебат по техните професионални и морални качества. Защото сега никой - нито от управляващи, нито от т.нар. опозиция, не зададе въпрос по същество. Същият таен сговор имаше и на 9 декември 2014 г. при гласуването на промените в конституцията от предишното Народно събрание, когато беше опраскана съдебната реформа, срещу което се възпротивихме едва десетина човека от 240.

- ГЕРБ и президентът влязоха в остър сблъсък кой да назначава председател на специалната агенция, която ще се бори с корупцията. Ще се постигне ли пробив в борбата с корупцията с нейното създаване? И РБ предлагаше подобна агенция.

- Нека да бъде откровени за проекта на РБ - той беше лош и нямаше да допринесе за съществен напредък в битката срещу корупцията. Нещо повече - без гаранции срещу злоупотреби законът отваряше вратата за политически произвол.

Внесените в НС два законопроекта на ГЕРБ и БСП страдат от същите пороци. Битката е не срещу корупцията, а между партийни кланове кой да назначава шефа на новата антикорупционна агенция. Борбата е кой да нарежда кой да се удари и кой да се запази. Ето защо не храня надежди, че ще има пробив в борбата с корупцията и не виждам политическа воля да се посегне на корумпираните по високите етажи на властта. При визитата си в България румънската прокурорка Моника Маковей го каза ясно: "Нямате нужда от нови и нови закони, за да се борите със корупцията по високите етажи. Имате нужда от независими прокурори, следователи и съдии. И просто да започнете да ловите корумпираните министри, депутати и висши държавни служители".

У нас, за съжаление, системата е така конструирана, че независимите прокурори, следователи и съдии нямат никакъв шанс. Те биват смачквани, защото моделът "Кой" има нужда от опитомена държава, която да обслужва неговите интереси, интересите на корумпираните, които с едната ръка крадат милиарди, а с другата стоварват бухалката на репресивните органи върху всеки дръзнал да им се опълчи. Ако си от неудобните - чакат те медии бухалки, прокурори, данъчни, полиция и безброй комисии. Само независима прокурорска и съдебна власт би могла да се справи с прочистването на тези метастази.

7
7869
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
16 Октомври 2017 07:11
За мен например единствен национален приоритет трябва да бъде образованието. Децата ни трябва да бъдат така подготвени, че утре да имат достойна професионална реализация


Професионална реализация къде? В управлението на България, където се назначават само доказани "калинки" или в бизнеса в партийно протежирани фирми?

За близо 8 години управление на ГЕРБ медийната свобода беше тотално потъпкана!
Глупости! Всеки гражданин е свободен да си купи медия (Цв. Василев с лимонения евродепутат Бареков, Делян Пеевски), да си направи фондация ака "Институт за пазарна икономика" или поне да си спретне лаборатория за икономическото развитие на държавата. Дори може и блог да спретне и да взема грантове по стотици хиляди левове (за реклама било на туризъм или на евро-атлантически ценности). Точно при ГЕРБ медийната конкуренция (за грантове) стана по-свободна.
16 Октомври 2017 09:29
"Глиган" Караджов, председател на ... к'во??? Що се опитвате да ни занимавате с интервюта на никои?
16 Октомври 2017 09:43
Що за редакционна политика?
Какъв е смисълът да се прави интервю с доказано корумпе и завършен некадърник като тоя?
Какво е очаквала да чуе Красимира Димитрова?!?
Какво да научи за себе си и да го предаде на читателите си?!?
Що за редакционна политика?
16 Октомври 2017 09:47
E как, то е ясно, "що за редакционна политика" - стига да си чел интервюто на собственика на СЕГА в Дневник от ония дни. "Разменено гостуване" се нарича този редакционен похват
16 Октомври 2017 09:51
на собственика на СЕГА в Дневник от ония дни. "Разменено гостуване"
Нарича се "Кон за кокошка"
16 Октомври 2017 11:55
Лее се интелектуална и политическа оскъдица в този текст...
16 Октомври 2017 12:36
Аман от констатации, които всеки може да направи. И кво от това?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД