:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Вероятно става дума за изпитания на въоръжението им
Вицепремиерът от НФСБ се грижел за интересите на "Цеко"
Те са намерени след убийството на дядо им, за което са обвинени майка им и баща им
СТАТИСТИКИ
Общо 369,619,149
Активни 1,970
Страници 119,689
За един ден 1,302,066

Българите вярват в конспиративни теории и фалшиви новини

Според "Отворено общество" страната ни е на дъното по медийна грамотност в Европа
Лошата медийна среда, проблемите в образованието и ниските нива на критично мислене на гражданите поставят България в нова негативна класация. Българите заедно с румънците, сърбите и гърците са в групата на изоставащите по медийна грамотност в Европа и са неспособни да се справят с феномена "постистина", показва сравнителен анализ на Институт "Отворено общество". С най-високи оценки са Финландия, Холандия, Дания и Естония. Според изследването медийната грамотност се определя от състоянието на медийната свобода, функционална грамотност на хората, доверието помежду им и активното използване на новите технологии. За анализа са използвани данни на "Фрийдъм хаус", "Репортери без граници", PISA и доклади на ООН.

Сред ключовите индикатори за медийна грамотност е посочено образованието. Докладът дава за пример Финландия, където смятат силното обществено образование за средство срещу информационните атаки от други държави. Доброто образование засилва критичното мислене и противопоставяне на "фалшивите новини", смятат експертите. Изводите за България обаче противоречат на изследването на социологическа агенция "Алфа рисърч" от тази година, според което 72% от българите забелязват "фалшивите новини" в медиите.

В изследването на института са включени 33 държави, като с по-лоши резултати от групата на България са Черна гора, Албания и Турция. Гражданите на държавите от дъното на класацията са склонни да разпространяват безкритично неверни твърдения, имат силно изразено конспиративно мислене и често дават предимство на информация, която потвърждава техните предварителни теории и вярвания. В анализа се казва, че феноменът "постистина" е придружен от изключително високи нива на недоверие към институциите, традиционните медии, политици и експерти. Затова и конспиративните теории са обвързани с по-ниски нива на всеобщо доверие.

Авторът на доклада на "Отворено общество" Марин Лесенски препоръчва създаване на нови регулации за "новите медии", но се посочва и възможна опасност с тях да се ограничи свободата на словото. Втората препоръка включва инвестиция във важни умения за четене и анализ.
14
1017
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
12 Октомври 2017 21:06
Аз като медийно неграмотна по критерия доверие не го считам за меродавен и оставам с впечатлението че някой ме будалка. Освен ако медийно грамотен не значи лесно манипулируем? В такъв случай, радвам се, че сме в дъното на класацията.
12 Октомври 2017 21:17
Според "Отворено общество" страната ни е на дъното по медийна грамотност в Европа

Една прекрасна новина, дошла от ОтвОбщ!

Нали ви казвам - все още се държим, поради закалката от соца, и пропагандните клишета не минават.

Но!!! ако по-възрастните сме донякъде ваксинирани срещу пропагандните лъжи, то на по-младите здравият скептицизъм вече няма да помага и те ще са податливи на пропагандни внушения.

При т.нар. капитализъм по т.нар. бели, демократични, пазарни и пр. държави промиването на мозъците е от доста десетилетия и на поколения наред.
12 Октомври 2017 22:12
къде видяха тези медии? тиражите на вестниците са на ниво афганистанско село...
12 Октомври 2017 22:21
Точно тавагищите от Отровно общество на специална хранилка, се пънат да постановяват какъв да ни е наклона и колко глупави и неуки сме били?!

Човек трябва да е с множествени зависимости, та да им се хване на пропагандните въдици и промивания на междуушията. Жертвата им трябва да е напълно лоботомирана от бруталната, лъжлива тяхна пропаганда идваща от петте отровни извора за разпространяване и налагане на "правилната" информация в света - все САЩисани медиини конгломерати.

Това стига да се прочете, за да просветне и на най-захлупената тяхна жертва: http://www.memoriabg.com/2017/10/04/disekcia-na-zapadnata-propaganda/

Стигна се до там, че дори сегашния им президент да ги нарича ЛЪЖЦИ...

- Аде, нема нужда от вази!!!...
12 Октомври 2017 22:27
тиражите на вестниците са на ниво афганистанско село...
Толкова много?
12 Октомври 2017 22:46
Гражданите на държавите от дъното на класацията са склонни да разпространяват безкритично неверни твърдения, имат силно изразено конспиративно мислене и често дават предимство на информация, която потвърждава техните предварителни теории и вярвания.


А това е лошо! Вместо смирено да вярват, те се съмняват! Ужас!
13 Октомври 2017 01:12
Изводите за България обаче противоречат на изследването на социологическа агенция "Алфа рисърч" от тази година, според което 72% от българите забелязват "фалшивите новини" в медиите.

"Алфа рисърч" май са по-адекватни от отворените.
13 Октомври 2017 04:47
*
13 Октомври 2017 08:37
Аз само като видя "Отворено общество" и ми светва червена лампичка - фейк нюз или постистина - както ви утърва.
13 Октомври 2017 08:47
Гражданите на държавите от дъното на класацията са склонни да разпространяват безкритично неверни твърдения, имат силно изразено конспиративно мислене и често дават предимство на информация, която потвърждава техните предварителни теории и вярвания.

Тук, галиба, за Йелоустоун иде реч?
13 Октомври 2017 08:58
А гръмнА,а реши всички проблеми на човечеството! Хем от раз
13 Октомври 2017 09:20
Туй Отворено общество шъ требе да се затвори,, че става голямо течение в държавата ни.
Точно тази сутрин гледах по ТВ Аlfa един германски журналис, който е написал книга, в която описва, как федералните служби са му дали статия и го задължили да я публикува от свое име. Ако не я публикува уволнение. Статията била, че Кадафи построил завод за БОВ. Той разкава и много други похвати.
В момента САЩ стават като СССР по времето на Брежнев, искат да обявяват RT и Sputnik за чужди агенти, т.е., да ги преследват, както навремето се преследваха "Свободна Европа" и "Гласът на Америка" в СССР и у нас.ленин правилно е казал, че няма незвисими медии. А това Фриидъм хаус е част от тази политика, да обвинява чуждите медии и да хвали американските.
13 Октомври 2017 10:17
Не вярвам в конспиративни теории, затова си мисля, че тази статия е писана от специално обучени агенти на ЦРУ, дегизирани като наши журналисти, с цел да се облъчи трезвия балкански ум на местната популация с опасни масонски инсинуации
13 Октомври 2017 10:23
Втората препоръка включва инвестиция във важни умения за четене и анализ.


Ето как зависимият експерт Лесински е направил своя анализ:
сравнителен анализ на Институт "Отворено общество". .... Според изследването медийната грамотност се определя от състоянието на медийната свобода, функционална грамотност на хората, доверието помежду им и активното използване на новите технологии. За анализа са използвани данни на "Фрийдъм хаус", "Репортери без граници", PISA и доклади на ООН.

но
Изводите за България обаче противоречат на изследването на социологическа агенция "Алфа рисърч" от тази година


Значи, няма никво значение, какво показват социологическите проучвания, щом има по-добър метод ("сравнителен анализ" + доклад) който да даде "предимство на информация", потвърждаваща нечии "предварителни теории и вярвания".
И сичките тез инвестиции във важни умения за анализ - да се стигне до:
Авторът на доклада на "Отворено общество" Марин Лесенски препоръчва създаване на нови регулации за "новите медии", но се посочва и възможна опасност с тях да се ограничи свободата на словото.

Ся. Откъде му щукнаха на експерта тия "нови регулации"?! - нали "Според изследването медийната грамотност се определя от състоянието на медийната свобода, функционална грамотност на хората, доверието помежду им и активното използване на новите технологии."Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД