:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Русия предупреди САЩ да не си играят с огъня в Сирия
За София сумата е 3023,64 лв.
Най-голям е напливът към прокуратурата
Молитва с цел подкрепа на операцията „Маслинова клонка” била озаглавена: "Джихад: Борба с живота и благата по пътя на Аллах”
Григор Димитров се изкачи до №4 в световната ранглиста
СТАТИСТИКИ
Общо 369,148,860
Активни 1,465
Страници 86,018
За един ден 1,302,066

Съдия обвини шефката си, че му е отнела дело за КТБ

Снимка: "Правен свят"
Даниела Дончева
Апелативният съдия от София Милен Василев алармира, че председателят на съда Даниела Дончева в нарушение на правилата го е преместила в друг съдебен състав, а е сложила самата себе си на неговото място. Василев свързва действията на Дончева с дело от сагата "КТБ" с материален интерес над 102 млн. лв, което е било на негов доклад в стария му състав.

В писмо до всички апелативни съдии и до председателя Дончева Милен Василев описва хронологията на случая. На 26 май 2017 г. той е бил определен на случаен принцип за докладчик по делото, "имащо за предмет установителен иск по чл. 694 от Търговския закон на значителна стойност - над 102 млн. лв., за която се твърди, че има за произход заемни отношения". Делото е било насрочено от съдия Василев за 27 септември. Преди заседанието обаче то е било изискано от Дончева. На 27 септември процесът не се гледа. Причината е, че не е готова счетоводна експертиза, тъй като от фалиралата КТБ са отказали да предоставят на експертите нужната им информация, без да е свалена банковата тайна. Така процесът е насрочен за 8 ноември.

Междувременно на 3 октомври се освобождава мястото на зам.-председателя на Софийския апелативен съд (САС) и шеф на Търговското му отделение Стефан Гроздев, който става член на Висшия съдебен съвет и така освобождава състава си. Дончева, която по принцип е граждански, а не търговски съдия, премества Василев на мястото на Гроздев и сама поема делата на Василев. В писмото си той напомня, че такива размествания стават с решение на Общото събрание на съдиите и на принципа за случайно разпределение на делата. Освен това практиката е, че при преместване на съдия от един състав в друг се иска неговото съгласие.

От пресслужбата на съда казаха пред "Сега", че Дончева няма да коментира "неистини, изречени по неин адрес". Посочиха още, че делото е публично и при съгласие на страните всеки може да присъства на следващото заседание. Освен това председателят на съда имал право по закон да влиза във всяко дело. Практиката за разместване на съдии била стара, а цитираното от Василев дело далеч не било с най-големия материален интерес. Пред "Сега" съдии обясниха, че в момента събират подписи казусът да бъде включен за разглеждане като допълнителна точка за вече насроченото за 19 октомври общо събрание на Софийския апелативен съд.

746
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД