×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Група закачулени и въоръжени с тояги и ножове лица са атакували в предградие на Лвов
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,081,597
Активни 522
Страници 17,954
За един ден 1,302,066

Георги Чолаков може и да не събере гласове при новия вот за шеф на ВАС

СНИМКА: БГНЕС
Членовете на Висшия съдебен съвет изказаха разнопосочни мнения как да бъде проведено прегласуването на избора на Георги Чолаков за шеф на ВАС.
Георги Чолаков, който беше избран от предишния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) за председател на Върховния административен съд (ВАС), може и да не събере 17 гласа "за" от новите членове на съвета. Процедурата по избора беше върната на ВСС от президента Румен Радев, който не подписа указ за назначението на Чолаков на ръководния пост.

Сметките са следните: трима от 25-те членове на ВСС вчера гласуваха да започне изцяло нова процедура по избора - с нови номинации, представяне на концепции и т.н. Това предложение не мина, но други 7 от членовете на съвета се обявиха за изслушването не само на Чолаков, но и на конкурентката му Соня Янкулова. Ако се приеме, че тези 10 души ще гласуват против Чолаков, то тогава той няма как да събере 17 гласа. А точно при 17 гласа в полза на Чолаков Радев няма право втори път да откаже назначението му. Ако тези 18 души от съвета, които гласуваха против изслушването и на Янкулова, дадат подкрепата си на Чолаков обаче, тогава изборът му е гарантиран.

След дълъг спор вчера ВСС реши да покани Георги Чолаков, за да му зададе въпроси и след това да гласува кандидатурата. Спор възникна и по въпроса кога да бъде поканен. Председателят на ВАС Георги Колев държеше това да се случи веднага, още на вчерашното заседание на съвета. "Защо толкова да бързаме, нека не оставяме впечатлението, че е предрешено. Няма как да сме подготвени днес да задаваме въпроси на кандидата", репликира го Цветинка Пашкунова. След това главният прокурор Сотир Цацаров предложи изслушването да бъде следващия четвъртък по време на редовното заседание на пленума на съвета. Всички освен Колев гласуваха "за" това.

"Въпросът е принципен. Върнах предложението за кандидатурата на г-н Чолаков на новия Висш съдебен съвет, който е носител на нова легитимност. Очаквам неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото", обясни държавният глава пред медиите на 4 октомври. В указа му нямаше мотиви.

Чолаков беше избран за шеф на ВАС на 11 септември, по-малко от месец преди края на мандата на предишния съвет. По време на изслушването му пред съвета тогава Чолаков отхвърли съмненията срещу себе си, свързани с имотни сделки и произнасяния като съдия.
1
881
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
13 Октомври 2017 13:05
Георги Чолаков може и да не събере гласове при новия вот за шеф на ВАС


Чул те Господ! Браво, Цвети!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД