×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
ГЕРБ прехвърли на фирми охраната на народа, а там се генерират между 1,5-1,7 млрд. лева ресурс, твърди тя
По същото време там е бил и зетят на Тръмп и то в качеството на президентски съветник
Левицата губи депутати в навечерието на вота на недоверие
Виена ще направи това по време на председателството си на Съвета на ЕС
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,997,027
Активни 1,132
Страници 49,068
За един ден 1,302,066

Неправомерна държавна помощ ще се връща с лихвите

Неправомерно получена държавна помощ ще се възстановява в пълен размер, като към сумата ще се начислява и лихва, реши Народното събрание, което прие промени в Закона за държавните помощи. Лихвата ще се смята за всеки ден от началото на нарушението до прекратяването му. Агенцията за държавна финансова инспекция ще е водещият контролен орган. Занапред ще е възможно и конкуренти на неправомерно получилия държавна помощ, както и други засегнати лица да предявяват искове за обезщетяване за нанесени вреди.

Темата за възстановяването на средства от българския и европейския бюджет, когато те са получени или похарчени неправомерно, стана особено важна покрай скандалите със заменките и наказателната процедура на ЕК срещу България. Оказа се, че страната ни няма ясни правила за това как нарушителите трябва да връщат получените помощи при заменките от типа "кон за кокошка".

Сега в закона ще бъде записано, че под "възстановяване на неправомерна и несъвместима държавна помощ" се имат предвид комплекс мерки "с цел получателят й да върне полученото обратно, така че да се установи съществувалото положение на пазара преди получаването на помощта, все едно същата не е била предоставяна".

3
674
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
12 Октомври 2017 23:54
Лихвата ще се смята за всеки ден от началото на нарушението до прекратяването му.
Ами тя лихваа е отрицателна (евроейската, на БНБ е нула). При отрицателна лихва все едно ще се даде още един път държавна помощ.
13 Октомври 2017 00:16
Apolitichen 12 Окт 2017 23:54
Ами тя лихваа е отрицателна (евроейската, на БНБ е нула). При отрицателна лихва все едно ще се даде още един път държавна помощ.

Че не е отрицателна, не е. Но и нулева да е - пак се плаща.

ЗЗД Чл. 86 ал.2 Размерът на законната лихва се определя от Министерския съвет

Постановление № 426 от 18 декември 2014 г. за определяне размера на законната лихва по просрочени парични задължения
(Обн., ДВ, бр. 106 от 23. 12. 2014 г.) В сила от 1 януари 2015 г.
 
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
Член единствен.

(1) Определя годишния размер на законната лихва за просрочени парични задължения в размер на основния лихвен процент на Българската народна банка в сила от 1 януари, съответно от 1 юли, на текущата година плюс 10 процентни пункта.
(2) Дневният размер на законната лихва за просрочени парични задължения е равен на 1/360 част от годишния размер, определен по ал. 1.
(3) Лихвеният процент по ал. 1 в сила от 1 януари на текущата година e приложим за първото полугодие на съответната година, а лихвеният процент в сила от 1 юли e приложим за второто полугодие.


Може да има и по-ново - не ги следя вече, но са еднотипни, формулата - ОЛП + 10% (това е класиката - в някои случаи се дере и повече! - и там им изпуснах краищата)
13 Октомври 2017 01:32
По кварталите в София има над 10000 бетонни гаражни клетки върху общинска и държавна земя, за които никой не плаща никакъв наем поне 16-17 години. Това не е ли незаконна държавна помощ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД