×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Кочинката няма да издържи, твърди Христо Иванов
За гостуващите фенове първенството е празник, но за местните бяха въведени строги ограничения
Президентът Игор Додон: Резолюцията цели да развали отношенията ни с Русия
Под полицейска блокада е районът между три села в областта
Той е имал ключова роля в срещата между Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур
Целта била да се избягват задръстванията
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,905,060
Активни 1,134
Страници 63,754
За един ден 1,302,066

"Вездесъщият" се цели в масовата публика

Режисьорът на Love.net с филм за всевиждащото око на камерата
снимка: Мирамар филм
Велислав Павлов и Теодора Духовникова в кадър от "Вездесъщият"
С над 200 000 зрители на предишния си филм Love.net (2011) Илиян Джевелеков очевидно знае нещо за вкуса на масовата публика. За това работи и масираната реклама, с която той и колегите му от "Мирамар" подкрепят премиерите си. "Вездесъщият" на свой ред тръгва с активна кампания, на рекордните за български филм 54 екрана в страната, плюс безброй спотове в ефира на Нова тв, която е съпродуцент на филма.

Love.net черпеше идеите си от популярните тогава сайтове за запознанства ("Фейсбук" и другите социални мрежи едва прохождаха), сходна е и тематиката на "Вездесъщият". Интригата се заплита около всевиждащото око на камерата, с която рекламистът и уонаби писател Емил Борилов се опитва да играе малък бог и господар на света около себе си - виждайки това, което не му е работа, и намесвайки се в събития, чието управление не е във възможностите му. Всичко започва с едно "оченце" в дома на болния му баща, откъдето започват да изчезват ценни антики. Разкритието кой е крадецът не успокоява душата на Борилов: обхванат от мания за следене, той започва да монтира скрити камери в собствения си дом, в офиса на рекламната си агенция, в кабинета на съпругата си - психотерапевт, и дори в очилата си, за да заснема срещи и горещи сцени с новото си младо гадже. Само въпрос на време е компрометиращите записи да напуснат неговия лаптоп и да тръгнат по мрежата, съсипвайки семейства, кариери и животи.

В тази идея няма нищо ново - потенциалът на скритата камера за хумор, конфуз и неприлични сцени се използва от десетилетия, дори преди появата на интернет и самопубликуването. Тези елементи присъстват и във "Вездесъщият", но сценарият се фокусира върху драматичните, дори трагични резултати от видеонаблюдението. Задачата е изпълнена с различен успех от различните етапи и герои на филмовото повествование.

В ролята на Борилов е актьорът Велислав Павлов, чието главно качество е визуалната прилика с Жан Рено. За съжаление, говорът му е декларативен, а присъствието - неубедително, до края не успяваме да повярваме на героя му и неговите мотивации. Ще замълча за монолога зад кадър, който е напълно излишно режисьорско решение - чакам да видя българския филм, който не ми обяснява "какво е искал да каже авторът"!

Теодора Духовникова е далеч по-органична и разбира се, по-красива. Ако сред основните плюсове на Love.net бяха циците на Диляна Попова, тук в едър план се предлагат прелестите на истинска актриса. Още в началото на филма Духовникова участва в лесбийска сцена с Ирмена Чичикова и това е почти достатъчна компенсация за цената на билета. На свой ред Борилов не е света вода ненапита: докато изневерява на прекрасната и богата психотерапевтка от буржоазно-тоталитарно семейство, завряният зет се утешава в обятията на дебютантката Весела Бабинова. Тя не дразни, доколкото се слива с образа си - наивно-претенциозно девойче-жълтопаветниче. Във втория план откриваме Михаил Мутафов, Анастасия Лютова, Георги Стайков и др.

Подобно на Love.net, и тук създателите на филма (художник е съпродуцентът от "Мирамар" Георги Димитров, операторът доайен Емил Христов) са търсили съвременен, лъскав градски разказ. За голяма част от интериорните снимки е използвана една от най-красивите софийски къщи на "Московска", а естетиката е точно обратната на постигнатата в повечето български филми постсоц тягостна мърлявост. Изобщо "Вездесъщият" е подчертано филм за развлечение, в който напълно отсъства социално-политическият контекст и слава богу, няма никакви воеводи, патриотични песни и навуща.

На филма на Джевелеков не са чужди основните недостатъци на българското кино - актьорско декламиране, липса на обосновка на характерите и техните действия, посредствени диалози, мудно действие, нескрито продуктово позициониране на алкохол и цигари, телевизионен тип драматургия. Но сценаристът-режисьор е напипал и развил успешно (особено във втората половина на филма) история, която достига до трагично кресчендо и дори успява да докосне зрителя. В съчетание с актуалната тема, лъскавата продукция и активната рекламна кампания, това би трябвало да осигури на "Вездесъщият" прилична публика.

снимка: Мирамар филм
"Буржоазни" интериори и лъскава продукция са сред отличителните белези и на този филм на Джевелеков.
1154
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД