:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 368,986,962
Активни 1,098
Страници 40,005
За един ден 1,302,066

Птиците полетели 40 млн. години по-рано от това, което знаем

Новооткрити вкаменелости промениха досегашната времева линия за първия полет на птиците, съобщава Би Би Си. Според открития на учени от Китайската академия на науките първите птици са се появили по-рано от очакваното - преди 120 млн. години, по времето на динозаврите. Вкаменелостите, открити в североизточната част на днешен Китай, са на птицата Pterygornis dapingfangensi. Това е вторият открит скелет от вида и е много добре запазен. Откритата вкаменелост е най-старият скелет на птица досега, като има слети кости на ръцете, за да са максимално близо до крила, както и напълно слети кости на тазовия пояс. Данните на китайските учени са ревюирани от Стив Брусат от Университета на Единбург и са публикувани в журнала PNAS.

Откритието означава, че типичните характеристики в скелетите на птиците са се появили повече от 40 млн. години по-рано от смятаното досега. Още тогава са се зародили промените в костната структура, които да създадат лек, но здрав скелет. Брусат коментира, че костната структура на древната птица съдържа фундаментални характеристики, намиращи се и в скелетите на птиците днес. Те са е от ключово значение, за да имат достатъчно здрав скелет и устойчивост да могат да летят. Според учените в древността има множество летящи видове с различни костни структури и сякаш природата е експериментирала, докато намери структурата на най-здравия скелет.
367
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД