×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Социалистите зоват 2-мата депутати-земеделци да "напуснат парламента по морални причини"
Той разпоредил изтегляне на законопроекта за автомобилната камара
Турският президент остана без мнозинство в парламента
Съоръжението било бутнато от автобус
Обещал ми е и министърът, и Валери Симеонов работи по това, твърди той
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,141,619
Активни 1,506
Страници 77,976
За един ден 1,302,066

Над 420 000 европейци са станали жертва на мръсен въздух

България е сред страните с най-замърсена атмосфера на континента
Роберт Фицо
428 000 европейци от 41 страни са починали преждевременно от заболявания, свързани с фините прахови частици във въздуха на континента през 2014 г., обяви вчера Европейската агенция по околна среда. 399 хиляди души са жертвите на мръсния въздух в страните от ЕС. България е сред страните с най-висок дял фатално засегнати от фините прахови частици редом с Полша. Според данните, посочени в доклада на агенцията, публикуван вчера, 13 620 българи през 2014 г. са починали от болести, свързани с вредното влияние на фините прахови частици. 740 българи през същата година са починали от заболявания, причинени от наднормени нива на азотен двуокис в атмосферата, а 200 българи са починали заради зловредното въздействие на озона.

В доклада си Европейската агенция по околната среда посочва, че общият брой смъртни случаи заради мръсния въздух в ЕС е намалял в сравнение с 2013 г. Въпреки че най-много преждевременни смъртни случаи са регистрирани в страните с най-многобройно население като Германия, Италия, Полша, Великобритания и Франция, в доклада се изтъква, че най-силно е вредното въздействие в Централна и Източна Европа, където концентрацията на опасни елементи е най-висока. Сред страните с най-мръсен въздух са посочени България, Косово, Македония, Сърбия, Полша и Унгария.

Междувременно вчера в Европарламента депутатите обсъждаха начини за по-добро прилагане на европейското законодателство за храните и защита на потребителите, за да се предотврати разпространението на нискокачествени храни в някои части на Европа. Потребителите от редица държави от ЕС, сред които и България, се оплакват, че качеството на някои продукти като безалкохолни напитки, кафе или рибни пръчици е по-ниско в родната им страна в сравнение с това на продукти от същата марка в други държави членки. Евродепутатите от Комисията за защита на потребителите обсъдиха с представители на Европейската комисия как да помогнат на съответните органи в държавите членки да определят дали компаниите, произвеждащи хранителни продукти, нарушават законите на ЕС, като продават продукти с различно качество под една и съща марка и опаковка в различни страни, съобщиха от пресслужбата на ЕП. Някои хранителни продукти се продават в няколко държави членки на ЕС със същата марка и опаковка, но с различен състав - например съдържащи различно съдържание на месо или риба, по-голямо съдържание на мазнини или друг вид подсладител.МЕРКИ

На 13 октомври 2017 г. словашкият премиер Роберт Фицо ще бъде домакин на среща на високо равнище в Братислава, на която ще бъде обсъден въпросът за двойните стандарти при хранителните продукти в Европейския съюз. Ще участват също така членове на Европейския парламент и комисията.
Снимка: Архив на "Сега"
Редица източноевропейски страни в ЕС, включително България, се оплакаха в Брюксел заради "двойния стандарт" при храните.
9
1386
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
11 Октомври 2017 20:11
420 000 европейци са станали жертва

Оф, олекна ми че не са африканци, азиатци или американци.
11 Октомври 2017 20:31
Ей тук се вижда почти в реално време нивото на фини прахови частици във въздуха:

http://bulgaria.maps.luftdaten.info/#7/42.650/25.400
11 Октомври 2017 20:58
как да помогнат на съответните органи в държавите членки да определят дали компаниите, произвеждащи хранителни продукти, нарушават законите


В едни други времена имахме БДС, държавни контролни органи...
Сега имаме ЕС... И се мъчим да изобретим велосипеда...
11 Октомври 2017 22:04
Русе щу го уморят - всеки ден и нощ задушливи миризми и никой не знае от къде са !
12 Октомври 2017 07:07
Пак се сетих за един фейлетон на Арт Бъкуалд...
Вариант на реклама на цигари "Син кръст": Алпинист се катери по стръмна скала, на висока, красива планина. Въжето му се къса и той падайки се обръща към камерата, с думите: "Чистият въздух убива! Ако си бях седял в къщи и си бях пушил цигари "Син кръст" - това нямаше да ми се случи!".
12 Октомври 2017 08:20
Мръсният въздух и фините прахови частици са предпоставки за болести, не убиват пряко.

За протокола: ако не умрем от болести, причинени от мръсен въздух ще да е от нещо друго. Вечни хора няма.
12 Октомври 2017 10:09
За протокола: ако не умрем от болести, причинени от мръсен въздух ще да е от нещо друго. Вечни хора няма.

- Правилно, най-здравословно е да се прави джогинг покрай улица пълна с коли в задръстване!!!
12 Октомври 2017 10:18
Eisblock12, ,
Спортът и здравословният начин на живот са желателни.
Който иска, винаги намира начин за тях(съдя по себе си).
12 Октомври 2017 10:47
не били убивали пряко...
ма то и да те гръмнат калашник не е пряко.
умираш я от загуба на мозъчна функция, я на сърдечна, я на чернодробна, я от сепсис, я от кръвозагуба ...

вечни хора няма, но глупостта е непреходна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД