:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 242
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Георги Чолаков е посочен за временен началник във ВАС

Снимка: Юлиян Савчев
Конкурент на Чолаков за председателския пост във ВАС беше колегата му върховен съдия Соня Янкулова. За нея гласуваха само петима от стария състав на Висшия съдебен съвет.
Георги Чолаков, който чака решението на Висшия съдебен съвет дали отново ще бъде избран за председател на Върховния административен съд (ВАС), е назначен за временно изпълняващ длъжността зам.-шеф на съда. Това потвърди пред "Сега" шефът на ВАС Георги Колев. Той е посочил Чолаков още на 4 октомври, когато титулярят на този пост Боян Магдалинчев встъпи на новата си длъжност като член на съдебния съвет. За временно изпълняващ функциите на заместник не се иска решение на съдебния съвет.

В колегията, ръководена в момента от Чолаков, се гледат дела, свързани с устройството на територията, инвестиционни проекти, уволнения на държавни служители, актове на Висшия съдебен съвет, конфликт на интереси, защитените територии, частната охранителна дейност, туризма, лицензите и др. Досега Чолаков ръководеше едно от отделенията в тази колегия на съда.

На 11 септември Висшият съдебен съвет избра Чолаков за председател на ВАС. Президентът Румен Радев, който приключва процедурата, обаче отказа да подпише указ за назначението му и на 4 октомври върна избора на поправителен на новия състав на съдебния съвет. Днес се очаква кадровиците да решат как да действат след указа. Част от тях смятат, че първо трябва да прегласуват избора на Чолаков и само ако той не събере 17 гласа "за", да бъде открита нова процедура с нови кандидати. Други от членовете на съвета твърдят, че директно трябва да се премине към новата процедура.

Мандатът на Колев начело на ВАС изтича на 22 ноември. Ако дотогава не бъде избран титуляр на неговото място, съветът трябва да посочи временен шеф.



ПЛАНОВЕ

Георги Колев отрече пред в. "Сега", че се готви да стане зам.-председател на ДАНС. "Абсолютно не е вярно", коментира той. Зам.-председателите на ДАНС се определят с решение на кабинета по предложение на шефа на агенцията. Мандатът е 5 години, а постът в момента е вакантен. Колев беше уклончив дали ще остане в съдебната система след края на мандата си. "Това е отворен въпрос", каза той.

722
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД